Hlavní obsah

České skiareály navýší cenu permanentek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovskou hromadu sněhu už měli vloni touto dobou připravenou provozovatelé lyžařského areálu Monínec na Příbramsku. Letos nic. Ani vločka. Start sezony se nejspíš skoro o měsíc posune. Sněžná děla nechrlí žádné krystalky, aby se mohly připravit sjezdovky pro nažhavené lyžaře.

Foto: Radek Plavecký , Právo

Sněžná děla vloni nachumelila na Monínci sníh už v říjnu, letos se kvůli úsporám čeká na mráz.

Článek

„Letos se musíme spoléhat na mráz a přírodní sníh,“ potvrdil Právu spolumajitel komplexu Jaroslav Krejčí. Vloni tady díky umělému zasněžení zahajovali sezonu už v polovině listopadu. Teď to vypadá až na prosinec.

„Zatím pracujeme s termínem mezi 6. a 9. prosincem, snad bude mráz, podle situace bychom spustili vršek sjezdovky nebo celý areál, bude záležet na počasí,“ říká Krejčí. Příčina toho, že sněžná děla zůstávají nezapojená, je zřejmá. Ceny energií a nutnost šetřit.

„Bohužel se na nás nevztahuje zastropování cen, nakupujeme za spotové ceny, na státní podporu nedosáhneme,“ potvrdil provozovatel největšího lyžařského areálu ve středních Čechách. Ze stejného důvodu se tady navýší ceny permanentek.

Zahraniční lyžovačka letos podraží

Cestování

Během minulé sezony vycházel jeden den lyžování zhruba na sedm stovek. Pro nadcházející období počítají provozovatelé s cenou o 10 až 15 procent vyšší. Chystají se však zavádět místo dosavadních čipových karet tzv. gopassy a díky věrnostnímu programu či plovoucím cenám by si mohli zájemci najít i termíny za příznivější ceny.

Zdražení i v menších střediscích

O něco levněji si mohou sportovci zalyžovat v malých lokálních střediscích. I tam se ale počítá se zdražením. Na Šibeničním vrchu nedaleko Mnichovic u Prahy si lidé za celodenní lyžování o víkendu připlatí 40 až 50 korun. „Plánujeme zdražit o oficiální inflaci, o víkendu vyjde celodenní lyžování na něco mezi 430 a 450 korunami,“ řekl ČTK provozovatel areálu Jan Zenkl. Areál má cenu energií částečně zafixovanou.

Zdražení o 10 až 15 procent čeká na lyžaře v areálu v Chotouni u Prahy. Tam provozovatelé zafixované ceny nemají a v těchto dnech řeší s dodavatelem energií novou smlouvu.

Lyžařský areál v Kvasejovicích na Příbramsku růst nákladů na energie tolik nezasáhne, úpravy ceníku budou podle provozovatele Petra Kroužila spíš jen kosmetické, a to díky zafixované ceně až do konce příštího roku. Systém zasněžování v Kvasejovicích je podle Kroužila navíc energeticky méně náročný než v jiných areálech.

„Máme to vcelku pod kontrolou. Jde jen o to, jestli se do toho nepromítne zhoršená kupní síla obyvatelstva,“ uvedl podle ČTK Kroužil. Základní cena denního vstupného by měla vzrůst na 510 korun z dosavadních 490 korun, snahou provozovatelů bude více zpřístupnit dvou- nebo tříhodinové lyžování.

Největší lyžařská oblast v Rakousku zdraží. Je to nevyhnutelné, říkají zástupci regionu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám