Hlavní obsah

Budapešť je město, kde skutečnost obvykle předčí očekávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kráska na Dunaji, jak se jí občas říká, je nejpodceňovanější metropolí světa. To je závěr výzkumu společnosti Radical Storage, která zkoumala hodnocení turistů na TripAdvisoru, cestovatelském webu s 60 miliony registrovaných uživatelů. Zážitky z Budapešti příznivě hodnotilo 96,17 % lidí; navzdory zdrženlivým očekáváním je příjemně překvapila a vnímali ji jako krásnou a někdy i ohromující.

Budapešť – kráska na DunajiVideo: Reuters

 
Článek

Co se jim na ní může líbit? Pojďme se spolu podívat třeba na Budínský hrad. Když k němu přicházíte, míjíte místy staveniště. Ještě dnes tu opravují následky drsných bojů druhé světové války. Maďarsko se snaží obnovit hrad v jeho předválečném lesku, je totiž jednou z mnoha zdejších památek ze seznamu UNESCO. Opravy, které tu památkáři dělali po válce, byly často neprofesionální.

Dlouhé fronty zvědavců

Přenesme se střihem zhruba o rok a půl zpátky. Tři dny stály na nádvoří hradu dlouhé fronty lidí, než se podařilo zvládnout první nápor zvědavců, kteří chtěli vidět novou renovaci sálu svatého Štěpána. Stála šest milionů eur (141 milionů korun).

Trvalo deset let, než tým odborníků uvedl sál do stavu, v jakém byl při svém zrodu v roce 1900. Tehdy ho jeho tvůrci rozebrali a odvezli vlakem do Paříže, aby ho ukázali na Světové výstavě, kde za něj získali Hlavní cenu. Porota oceňovala zejména špičkovou práci maďarských umělců a uměleckých řemeslníků. Ta oslňuje domácí i zahraniční turisty dodnes.

Budapešť je nejvíce podceňovanou metropolí světa, uvádí studie

Cestování

Impozantně působí celý hrad. Několikrát ve své historii byl zničen a znovu vybudován. V dnešní podobě ho otevřeli v roce 1912, tedy v dobách Rakousko-Uherska. Zařadil se k největším a nejpřepychovějším panovnickým rezidencím světa. Ty měl v mnohém napodobit, případně je i předstihnout.

Foto: Petr Veselý

Budínský hrad je v noci krásně nasvětlen.

Foto: Profimedia.cz

Na Rybářské baště se řada turistů ráda fotografuje.

Z hradu je to kousek na Rybářskou baštu, jedno z nejnavštěvovanějších míst v Budapešti. Tyto hradby s věžičkami a schodišti vznikly v 19. století jako dekorativní stavba. Večer je odsud nádherný pohled na Řetězový most přes Dunaj, rozzářenou budovu parlamentu a celé centrum. Navíc v Rybářské baště funguje stejnojmenná stylová restaurace. Výborně tady vaří a užijete si odsud i krásná panoramata.

Zajímavý pohled na noční Budapešť se naskýtá také z ruského kola, které stojí na Alžbětině náměstí v centru města (65 metrů vysoké). Viděli jsme z něj například Andrássyho třídu, která je jakousi budapešťskou Champs-Élysées. Třída měří zhruba dva kilometry a ústí do velkého Městského parku (Városliget).

Dvě originální novinky

V parku nedávno otevřeli dvě zajímavé budovy: Dům maďarské hudby a Muzeum etnografie. První postavil uznávaný japonský architekt Sou Fujimoto. Díky proskleným vnějším stěnám a oknům ve stropě je zalitá světlem. To dává vyniknout krásným liniím interiéru a zdůrazňuje napojení na okolní přírodu. Ve střeše, která kryje prostor před muzeem, udělal navíc otvory, aby jimi mohly prorůstat stromy.

Foto: Petr Veselý

Zahrada na střeše budovy Muzea etnografie je zabudovaná i do země.

V koncertním sále byla úžasná akustika, ale pozoruhodný nám připadal i promítací sál, ve kterém jsme napůl seděli a napůl leželi na tvarovatelných vacích. Měl tvar polokoule a na tu nám promítali záběry z různých prostředí. Téměř dokonale reprodukované zvuky přicházely ze všech stran a chvílemi se mísily s hudbou. Muzeum však nabízí ve svých expozicích řadu dalších originálních zážitků a zajímavých faktů o muzice i o hudebních velikánech, včetně těch maďarských.

Střecha druhé zajímavé stavby, Muzea etnografie, připomíná obrovskou kolíbku. Jsou na ní zelené plochy, na nichž se daří různým rostlinám, a to i v chladném zimním počasí. Po šikmých plochách na stranách budovy se dá vystoupat na oba vrcholy muzea. Viděli jsme odsud střešní zahradu, park i město. Obě originální stavby získaly řadu mezinárodních ocenění a oživily Budapešť.

Koruna s křížem nakřivo

Maďarský parlament je na délku jen o metr kratší než legendární Titanic (268 metrů), jde o třetí největší administrativní budovu na světě. A podle společnosti Stasher, která analyzovala recenze na TripAdvisoru, Googlu a dalších sledovaných adresách, je dokonce nejlepší světovou památkou.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský parlament je jedním ze symbolů Budapešti.

Její centrální kopule je stejně vysoká jako ta na Bazilice sv. Štěpána (96 metrů). Ve své době symbolizovaly, že centra církevní a světské správy země mají být rovnocenná.

Nejlepší světovou památkou je Országház, uvádí nová studie

Cestování

Tady, v sálu pod kopulí, vítají představitelé maďarského státu významné zahraniční hosty, kteří přicházejí po hlavním schodišti. Viděli jsme tu také jeden ze symbolů země, korunovační klenoty, včetně svatoštěpánské královské koruny. Kříž na jejím vrcholu je nakloněný na stranu.

Foto: Petr Veselý

Na výzdobě parlamentu se opravdu nešetřilo.

Foto: Petr Veselý

Zasedací sál parlamentu

Proč, na to existuje řada teorií: 1. Znamená poklonu před Bohem. 2. Záměrně ho ohnuli Habsburkové, aby symbolicky zlomili magickou sílu, kterou jí Maďaři přisuzují. 3. Je to důsledek nehody při jejím tajném únosu do Komárna. V polovině 15. století tam měl být korunován polský Ladislav Pohrobek za uherského krále. Historici však neznají skutečný důvod, proč je kříž nakloněný.

Co nakoupit v tržnicích

Zrekonstruovaná Centrální tržnice z roku 1897 získala v roce 1999 cenu Prix d’Excellence, která představuje prestižní mezinárodní uznání architektonické profese. A stanice CNN Travel ji v roce 2013 označila za nejlepší trh v Evropě. Najdete ji v centru města. Levněji jsme ovšem nakoupili prakticky totéž zboží třeba v tržnici Lehel (je u stejnojmenné stanice metra) nebo v tržnici u stanice Újbuda-központ.

Turisté nejčastěji shánějí v tržnicích klobásy, salámy, sušené papriky a alkohol. Většina z nich netuší, že tam za výhodnou cenu seženou třeba husí játra, která dokážou konkurovat těm francouzským. Nebo šafrán, který bývá kvalitní a levnější než ten dovážený k nám. Alkohol je lepší nakupovat v obchodních domech, kde máte větší výběr, nebo v síti obchodů Bortársaság či Borháló, kde vám poradí s výběrem, případně ve speciálním podniku s oceňovanými víny Champion Wine.

Foto: Petr Veselý

Na trzích nakoupíte papriky všeho druhu.

V podvečer jsme už byli z běhání po městě utahaní, tak jsme zašli do Széchényiho lázní. V teplé vodě z termálních pramenů se unavené svaly krásně uvolnily.

Stojí za vyzkoušení

  • Klasická maďarská jídla se středomořským šmrncem ochutnáte v michelinské restauraci Stand25 Bistró v blízkosti hradu nebo v restauraci Kiosk u Alžbětina mostu (její majitel provozuje nedaleko také michelinský podnik Babel). Obě vaří výborně a jsou cenově dostupné. Další tipy: guide.michelin.com, heslo Budapešť.
  • Populárními se staly ruiny barů ve vybydlených domech, třeba Szimpla Kert nebo Instant-Fogas, noční bar Romkert, či podniky jako Csendes Letterem, High Note SkyBar anebo třeba Hummus Bar – Bartok Bela Street s libanonskou kuchyní.
  • Velká synagoga v ulici Dohány, postavená v byzantsko-maurském stylu, je největší židovský svatostánek v Evropě a druhý na světě. Její kopie stojí v New Yorku.
  • V parku Városliget se můžete vznést v horkovzdušném balonu uchyceném na laně do výšky 150 metrů. Nabízí adrenalin a originální pohled na město.
  • Kavárna New York nebo kabaret v Paláci Matylda jsou velkolepé podniky z 19. století. Pokud se vám budou líbit, zajděte i do Opery na barvitého Louskáčka.
  • Do monumentálně vyzdobené Baziliky sv. Štěpána chodí rádi milovníci varhanních koncertů. A není tu uložená jen mumifikovaná ruka tohoto prvního křesťanského krále, ale i ostatky několika členů maďarského zlatého týmu, který na počátku 50. let dominoval světovému fotbalu. Včetně legendárního útočníka Ference Puskáse.
  • Většina lidí nejezdí do Budapešti za výtvarným uměním, přitom ve zdejším Muzeu výtvarného umění můžete vidět obrazy Goyi, Velásqueze, El Greca, Raffaela, Da Vinciho, Tiziana, Dürera, Breughela, Maneta, Cézanna, Gauguina, Lautreca, Chagalla a spousty dalších malířských velikánů.
  • Řadu užitečných informací najdete na www.budapestinfo.hu nebo visithungary.com anebo v Turistickém průvodci Maďarsko (JOTA).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám