Hlavní obsah

Budapešť je nejvíce podceňovanou metropolí světa, uvádí studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarské hlavní město Budapešť je tím nejpodceňovanějším na světě. Vyplývá to ze studie společnosti Radical Storage, která zanalyzovala statisíce uživatelských recenzí na portálu TripAdvisor. Dalšími metropolemi, které dokážou turisty mile překvapit, jsou Brusel, Curych, Dublin, Lima či Lisabon.

Foto: Profimedia.cz

Budapešť dokáže turisty okouzlit.

Článek

Společnost Radical Storage ve své pravidelné zprávě Paris Syndrome Report pátrá po nejpřeceňovanějších, ale i nejpodceňovanějších metropolích. Zatímco ty první údajně provází přemrštěná pověst, které nedokážou dostát, u podceňovaných měst je to přesně naopak - lidé od nich mnoho neočekávají, ale ve výsledku je popisují jako milé překvapení, píše server Daily Mail.

Druhé z kategorií vévodí zmíněná Budapešť, která má na TripAdvisoru 96,17 procenta příznivých hodnocení a lidé ji popisují jako krásnou či ohromující. Často také vyjadřují svůj údiv nad tím, co jim maďarská metropole nabízí, nejen co se týče malebné architektury, ale i nejrůznějšího vyžití.

V obdobném duchu se pak vyjadřují o Bruselu, který skončil na druhém místě, a to navzdory pověsti nesourodého a šedého města, které je především domovem eurounijních institucí. Na dalších příčkách následují kromě Curychu, Dublinu, Limy či Lisabonu také Mexico City, Nice, Auckland, Sydney, Antalya, Tokio, Vancouver nebo Fukuoka.

Sochy jako Memento: Do Budapešti za pomníky komunismu

Cestování

Naopak nejpřeceňovanějším městem světa je podle studie Orlando na Floridě. Mnoho uživatelů TripAdvisoru ve spojitosti s ním uvádělo, že byli zklamaní či nepříliš oslnění. Za Orlandem následují Jakarta, Pattaya, Denpasar na ostrově Bali, Kuej-lin v Číně, Johannesburg, Honolulu, Marrákeš, Berlín, Káhira či Cancún.

Problémy si bereme s sebou, tvrdí psycholožka

Společnost Radical Storage se dotázala klinické psycholožky Irene S. Levinové, co se v lidech odehrává, pokud se jejich očekávání při cestování nenaplní. „Lidé se často snaží uniknout problémům doma, ale neuvědomují si, že problémy si s sebou bereme i na cesty. Velké starosti je těžké setřást i na tom nejúžasnějším výletu. Když někdo opustí domov s velkým mrakem nad hlavou, nedokáže danou destinaci ocenit a užít si ji,“ míní psycholožka.

Podle ní lidé při cestování často narážejí i na to, že mají až moc plánů a snaží se toho vidět co nejvíce. Mnohdy se tak okrádají o radost, kterou jim výlety přinášejí.

S tímto souvisí i takzvaný Pařížský syndrom, podle nějž také studie Radical Storage nese jméno. Jde o fenomén, který při návštěvě Paříže zažívají zejména japonští turisté. Jejich představy o romantické francouzské metropoli, kterou znají z popkultury, se totiž nepotkávají s realitou, jsou tu navíc velké kulturní rozdíly. Syndrom se může projevovat bludy, halucinacemi, úzkostmi, pocením, ale i stihomamem.

V Bruselu alespoň jednou za život okradou každého, říká novinářka

Podcasty a pořady

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám