Hlavní obsah

Na vodu po dvou pivech. Poslanci podpořili toleranci alkoholu u vodáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodáci si zřejmě budou moct dát před jízdou dvě piva nebo třeba dvě deci vína, aniž by se museli bát kontrol a postihu. Poslanci v pátek podpořili novelu, která mimo jiné stanovuje i toleranci alkoholu ve výši 0,5 promile u vodáků. Platit to má ale pouze pro vymezené úseky vodních cest, kde nehrozí velký provoz.

Foto: Novinky

Vodáci na Sázavě

Článek

Novela nyní míří do Senátu. Pokud ji horní komora schválí, dostane ji na stůl prezident.

„Pozměňovací návrh stanovuje tolerovaný obsah alkoholu, který musí být nižší než 0,5 promile,“ představil návrh ministr dopravy Martin Kupka (ODS) s tím, že to neznamená zvýšení rizika.

Půl promile alkoholu odpovídá přibližně dvěma decilitrům vína nebo dvěma desetistupňovým pivům. Tolerance má platit pouze pro vymezené úseky vodních cest, kde nehrozí velký provoz. Zároveň by se vztahovala pouze pro vůdce malých plavidel bez motoru.

Vltava je plná vodáků. I ve všední dny

Domácí

Poslanci se podobným návrhem zabývali už před třemi lety, tehdy ale nakonec schválen nebyl.

Uzákonění tolerance alkohol u vodáků rozpoutalo v dolní komoře dlouhou debatu. „Bavíme se o rekreační činnosti. Nebudeme si nalhávat, že vodáci nekonzumují alkohol. Konzumují,“ řekl na plénu například Vojtěch Munzar (ODS).

Nacher: Alkohol by se měl měřit poslancům

Změnu podpořil i poslanec ANO Patrik Nacher.„Změna to bude pro ty, kteří mají obavy a dali by si právě jedno pivo nebo víno,“ uvedl, přičemž zdůraznil, že sám je abstinent.

V dalším vystoupení pak nadnesl, aby se i poslancům mohl měřit alkohol. „Abychom šli sami příkladem, že by tady byl alkohoster, a ten kdo neprojde přes tu nulu, tak by měl zakázáno mluvit na mikrofon,“ prohlásil s nadsázkou.

„Nevytvářejme představu, že tu sedí 200 alkoholiků,“ reagoval na něj následně lidovec Marek Výborný.

Proti návrhu byla například poslankyně Zuzana Ožanová (ANO). „Nepatřím k těm, kteří budou jásat, že se někde bude pít. Měli bychom si udržet naši nulu. Buďme rozumní, je to pro bezpečí lidí, nikoli proto, aby jim bylo dobře,“ argumentovala.

Měli bychom si držet naši nulu. Buďme rozumní. Je to pro bezpečí lidí, nikoli proto, aby jim bylo dobře.

Toleranci alkoholu poslanci přilepili k novele zákona o vnitrostátní plavbě, která přebírá do českého zákona ustanovení evropské směrnice. Ta upravuje především harmonizované a vnitrostátní požadavky na minimální věk a odbornou i zdravotní způsobilost osob k vedení a obsluze plavidel.

Anketa

Souhlasíte s tolerancí alkoholu u vodáků?
Ano
73,9 %
Ne
26,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 635 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám