Hlavní obsah

Znáte nebezpečí, jež mohou číhat na zahradě? Toto je šest největších

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek prázdnin bývá tradičně ve znamení odjezdů na chaty a chalupy. Na zahradě pak každý odpočívá po svém. Někdo se jen sluní, jiný řádí v bazénu, další zahradničí nebo kutí. Zejména pro malé děti ovšem může zahrada skrývat i vážná nebezpečí. Připomeňme si šest z nich.

Foto: Hornbach

Ideální dlažba k bazénu je protiskluzová, odolná proti zašpinění, barevně stálá a mrazuvzdorná.

Článek

Jezírka

Vodní plochou, jež se může proměnit ve zrádnou past, je jezírko. I zde bývá možné nějaká zabezpečení vymyslet. Jedním z nich je ohraničení například plůtkem s oky. Ten by měl být tak vysoký, aby jej dítě či domácí mazlíček nemohli přelézt, ovšem na druhé straně ponechaná oka by měla umožnit přístup k vodě drobným živočichům obývajícím zahradu. Do plůtku lze pak vsadit branku, nejlépe na zamykání.

Zakládáme zahradní jezírko

Zahrada

Zatímco plot může být dočasným řešením, trvale je možné riziko snížit například pozvolně se svažujícím břehem. Při náhodném pádu lze takto pak snadno z jezírka vylézt.

Zábradlí či plot je samozřejmě třeba mít i po stranách lávky vedoucí přes jezírko.

Bazén

Jedním z nejvděčnějších prvků zahrady je bazén. Ovšem ten se může místo zdroje osvěžení stát pastí.

Obzvláště tam, kde jsou malé děti, ale třeba i domácí zvířata či starší lidé, je lepší mít bazén zajištěný proti náhlému pádu do vody.

Foto: Mountfield

Extra ploché posuvné zařízení Astra snižuje nároky na údržbu bazénu. Do vody nepadají nečistoty, a tak ušetříte za bazénovou chemii.

Základem je jeho bezpečné okolí v podobě odpovídajícího typu dlažby, jež neklouže ani po navlhčení. Vlastní bazén je pak lépe chránit pevným zastřešením zabraňujícím vniknutí například nehlídaného potomka.

Při radovánkách v zahradním bazénu nezapomeňte na bezpečnost

Zahrada

Kdo si chce být obzvláště jistý, může zastřešení ještě opatřit zámkem, tak aby zamezil přístupu nežádoucích osob dokonale.

Jímky a spol.

Pokud máte pod terénem zahrady jímku nebo jakoukoli jinou nádrž uzavřenou poklopem, vyplatí se jej na počátku prázdnin zkontrolovat a ověřit, že je opravdu bezpečně uzavřen. I ten lze zabezpečit zámkem či petlicí, tak aby nikdo nepovolaný nemohl poklop otevřít a spadnout dovnitř.

Foto: Bauhaus

Do exteriéru volíme raději zámky s ochranou proti korozi.

Elektrická zařízení na zahradě

Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, na spoustě zahrad je docela velké množství nejrůznějších elektrických zařízení. Mohou to být různé systémy pro péči o kvalitu vody v bazénu, v jezírku anebo jen automatický zavlažovací systém apod.

Zavlažovací systémy fungují jako chytrá domácnost

Zahrada

Tato zařízení by měla být alespoň dva metry od vodní plochy a rozhodně se vyplatí je nechat pravidelně kontrolovat.

Jakékoli opravy je pak vhodné přenechat odborníkovi. Ten také umí posoudit, jak mají být které části systému izolovány, a může doporučit eventuální nápravu.

Jedovaté rostliny

Nebezpečí, opět hlavně pro malé děti, číhá i v podobě rostlin, s nimiž se na zahradě mohou setkat. Otravu může způsobit například rozšířený a oblíbený tis červený, jehož jasně červené bobule mohou nezkušené dítě zlákat k ochutnávce (jejich dužnina je jedinou částí rostliny, která jedovatá není, naopak semena, jehličí a větvičky jsou).

Rizikové jsou rovněž například vistárie, lupina, ptačí zob a další.

Hmyz

Pozor je ovšem třeba dávat i na nejrůznější druhy hmyzu, počínaje klíšťaty přes komáry a ovády až po včely, vosy a sršně.

Zatímco před klíšťaty a komáry je možné chránit se repelenty, nepříjemným setkáním s vosami a sršni lze předcházet především tím, že je například ke stolu nepozveme. Ať již ponechanou limonádou, nedojedeným moučníkem, či opečenou uzeninou atd. Co nehodláme ihned zkonzumovat, uklidíme nebo skryjeme pod poklop.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Pro výrobu pítka stačí pár předmětů, které každý nalezne doma nebo v lese či na zahradě – vysloužilý truhlík nebo miska pod květináč, pár kamenů, kousek větvičky a na dozdobení třeba pár šišek a kousek mechu.

V horkých dnech spousta druhů hmyzu trpí především žízní, a proto se ke stolům stahuje v naději na osvěžení.

Vytvořením jednoduchého pítka z mělké misky umístěné na stinném místě jim lze dopřát vláhu, a zmenšit tak důvody pro jejich zalétání ke společnosti.

Pítko pro včely a hmyz zvládne každý. Pomocníci na zahradě vám budou vděční

Jak na to

Anketa

Myslíte, že je vaše zahrada bezpečná?
Ano, dávali jsme na to velký důraz při jejím zařizování.
44,7 %
Snad ano, ale pořád to ještě vylepšujeme.
27,3 %
Bývala zabezpečenější, ale už to není potřeba.
6,8 %
Nevím, to není u nás to podstatné.
21,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11853 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Kámen vnáší do zahrady zemitost i krásu

Opracovaný přírodní kámen využijeme u rustikálních i moderních objektů jako fasádní obklad, na sokly a schody. Zahradu oživíme kamennými pochozími plochami,...

Grilujte jako mistři na vyšší úrovni

S letním počasím se rozjíždí naplno i sezona grilování a posezení s přáteli. Dávno už ale neplatí, že byste se nutně museli lopotit jen s grilem na dřevěné...

Venkovní dlažba rozčlení zahradu na zóny

Dům a zahradu vnímáme jako kompaktní celek. Velký vliv na tom, jaký dojem získáme, má okolní úprava, vzhled, uspořádání zeleně, cesty a příjezdová komunikace....

Zadržte dešťovou vodu v zahradě

Sucho v létě a čím dál méně vody nás nutí s ní dobře hospodařit. Snažte se proto v zahradě udržet tu dešťovou, aby neodtekla do kanalizace. Je pro zalévání...

Výběr článků

Načítám