Hlavní obsah

Kámen vnáší do zahrady zemitost i krásu

Opracovaný přírodní kámen využijeme u rustikálních i moderních objektů jako fasádní obklad, na sokly a schody. Zahradu oživíme kamennými pochozími plochami, zídkami. Jeho úloha v exteriéru je však rozmanitější a může spočívat v detailech.

Foto: Kameny.cz

Pískovcová fontána ve tvaru koule je ojedinělým prvkem zahradní architektury. Vyniká snadnou údržbou a dlouhou životností. Cena od 2690 Kč

Článek

Vkusnou kombinací barev, velikostí a tvarů drobných kamínků v lemech, okrasných pásech, mozaikách a mandalách povýšíme estetický vjem ze zahrady o třídu výše.

Řídíme se přitom pravidlem, že by drobnější kamenné útvary měly odstínem i strukturou ladit s pocitově těžšími a většími kamennými plochami v okolí.

Kouzlo kamínků

Kamenné drtě a štěrky jsou hojně rozšířené a cenově dostupné. Vysypeme jimi niky oddělující okrasné květinové záhony, přechody mezi terasou a zahradou či venkovní kuchyní, která může být také vyrobená z přírodního kamene. Štěrky navíc zpevňují cesty, pěšiny a chodníky. Současně odvádějí přebytečnou vlhkost, proto mají své místo v blízkosti budov.

Vodní plochy, vodopády a fontánky obsypáváme oblázky. Mokré se ve slunci krásně třpytí, kromě toho se stávají základem tzv. smyslových pěšin. Dokážou totiž příjemně masírovat bosá chodidla.

Oblíbené kameny 

Andezit se ručně štípá na plotny nepravidelných tvarů. Obsahuje barevnou škálu od šedé, zelené přes žlutou, červenou až k hnědé a černé. Vynikne v dláždění chodníků, suchých zídkách, obkladech.

Břidlice je tmavší, nenasákavá, poměrně lehká. Často se z ní vyrábí kamenný mulč/kůra do záhonů. Je plnivem do gabionů, slouží k obkládání a dláždění.

Foto: Bauhaus

Z polygonální dlažby z andezitu v podobě šlapáků tl. 3 až 5 cm vytvoříme volně ložený chodník. Každý kus je originál. Cena 899 Kč/m2

Mramor působí exkluzivně jako krytina pochozích ploch před domem. Bývá bílý a světle šedý, ale i červený a černý. V kamenných drtích lemujících záhony s květinami i chodníky vzbuzuje přímořskou atmosféru a dojem luxusu.

Pískovec je lehce opracovatelný. Daní za měkkost je náchylnost ke zvětrávání, které minimalizujeme ošetřením povrchu. Hodí se hlavně k výrobě architektonických a designových zahradních prvků. Mívá žlutou až červenou barvu, někdy i šedou.

Betonu a kameni to v zahradě sluší

Zahrada

Porfyr skvěle zvládá střídání teplot, UV záření, je voděodolný. Nalézá uplatnění v dlažbě, chodnících, pochozích plochách teras. Zaujme odstíny šedé a hnědé přes červenou až do zrzava.

Travertin se nejčastěji používá jako obkladový a dlažební kámen. Je pórovitější, složením odpovídá vápenci.

Žula hraje odstíny šedé, modravým i červeným nádechem zaujmou dlažební kostky chodníků a cest. Objevuje se v kamenných drtích a v koších gabionových stěn. Nepoškodí ji mráz ani déšť.

Foto: Hornbach

Z kovové pozinkované stěny naplněné kameny vznikne stabilní dekorativní plot. Gabionová kovová stěna 180 x 60 x 12 cm je za 2590 Kč

Kamenný mulč a kůra nahrazují v záhoncích a u kmenů stromů dřevo. Na rozdíl od něj je nepoškodí vlhkost, mráz, odolají slunečnímu záření a nerozfouká je vítr. Přitom ochrání povrch půdy před nadměrným odpařováním vody a zaplevelením.

Z rukou kameníků

Z přírodního kamene sochaři a kameníci vyrábějí pítka pro ptáky, zahradní umyvadla, fontánky třeba ve tvaru různě velkých a barevných koulí, hladkých z měkkého pískovce nebo se zrnitým povrchem speciálně upravované tzv. pemrlované žuly.

Cestičky dodají zahradě dynamiku

Zahrada

Pro milovníky designu jsou tu zdobné solitéry, které vyniknou na suchých kamenných zídkách, v nízké trávě nedaleko stromů a keřů. K populárním náleží tzv. pouštní růže, bílé, růžové a žluté růžicovité srostlice krystalů sádrovce vznikající v pouštních píscích v Tunisku a Alžírsku vysrážením z kapilární vody.

Kámen v jakékoli podobě dodává zahradě zemitost, proto ho opticky odlehčíme instalací do míst s kvetoucími keři a rostlinami, s vysokými trávami a rákosím pohybujícím se ve větru, s tekoucí vodou či přírodním jezírkem.

Anketa

Máte rádi v zahradě kamenné prvky?
Ano, to se mi velmi líbí.
88,8 %
Některé jsou hezké...
7,9 %
Nevím, je mi to celkem jedno.
1 %
Spíše ne.
1 %
Ne, bez těch se obejdu.
1,3 %
Celkem hlasovalo 4089 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Kámen v zahradě využijte s fantazií

V zahradní architektuře má kámen všestranné využití. V okrasných zahradách se používají valouny, štěrky, kačírky a drtě různých barev a frakcí na obsypy a jiné...

Zahrada, na které hrají prim kámen a voda

Už dvacet dva let se o svou zahradu stará náš čtenář Martin se svou manželkou Věrou z Chuderova. Mají hezkou, členitou parcelu, přes kterou protéká potok. Pro...

Výběr článků

Načítám