Hlavní obsah

Zadržte dešťovou vodu v zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sucho v létě a čím dál méně vody nás nutí s ní dobře hospodařit. Snažte se proto v zahradě udržet tu dešťovou, aby neodtekla do kanalizace. Je pro zalévání přirozenější než tvrdá a ledová voda ze studny a s upravenou pitnou se musí šetřit.

Foto: Hornbach

Bujná zeleň zadrží v zahradě více vláhy a nenechá ji vyschnout, perfektně střižený trávník naopak velmi rychle prosychá.

Článek

Pod každým venkovským okapem stával sud, do kterého se zachytávala dešťová voda. Dnes se často na zahradách můžete setkat třeba s IBC kontejnery, které pojmou kubík vody. Nejsou sice hezké na oko, ale když je necháte obrůst popínavkami, budou nenápadné a zároveň užitečné.

Nejpraktičtější jsou samozřejmě podzemní nádrže, které nezabírají místo. Ale ne v každé zahradě je lze umístit a jsou finančně náročné.

Další tip? Jezírko a mulč

Zajímavým řešením je i vytvoření zahradního jezírka. Máte krásný vodní prvek, a navíc přilákáte do zahrady spoustu užitečných živočichů. Jde o to, aby zahrada nevysychala.

Foto: Hornbach

Zalévejte dešťovou vodou, zadrženou v nadzemních nádržích. A to intenzivně, voda pak zvládne proniknout hlouběji ke kořenům.

Foto: Hecht

Důležitá je doba zalévání. Nejlepší je to velmi brzy ráno, kdy je půda vychladlá a nedochází k jejímu odpařování, nebo pozdě večer.

Dalším z dobrých způsobů je mulčování. Mulč zadržuje vodu a zároveň brání růstu plevelů, udržuje stabilnější teplotu půdy. Ta se pak tolik neprohřeje a v zimě nepromrzá.

V záhonech lze mulčovat posekanou trávou, ale nesmí být chemicky ošetřena proti růstu plevele. Nebo použijte jakoukoliv biohmotu: kůru, jehličí, listí. Dodává vláhu a také díky tlení do půdy pronikají živiny.

Foto: Aquanix

Minimalistický design i zemní nádrž, která uchová až 400 l dešťové vody.

Foto: Aquanix

Sudy, zásobníky, barely i kontejnery na dešťovou vodu jsou na českých zahradách oblíbené. Lze je pořídit v originálních tvarech, rozmanitých barvách i různých imitacích.

Šetřete vodou a chraňte její kvalitu

Jak na to
Pravidla zalévaní
Odborníci radí zalévat méně často, ale intenzivněji.
Samozřejmě až navečer, aby se voda rychle neodpařila, ale prosákla hlouběji a déle se v půdě udržela.
Možností, jak zalévat efektivně, jsou tzv. prosakovací hadice. Umístí se do země nebo pod mulč a umožní snadné zalévání rostlin zasazených v řadě. Voda stěnou hadice prosakuje přímo ke kořenům, takže nedochází takřka k žádnému odpařování.

Anketa

Čím zaléváte zahradu?
Dešťovkou
76,9 %
Vodou ze studny
10,6 %
Vodou z řadu
3,4 %
Tím, co je zrovna k dispozici.
6,4 %
Zahradu nezaléváme.
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17238 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Voda v zahradě má mnoho podob

Jezírko blyštivé jako vyleštěné zrcadlo, čiperná stružka nebo třeba rybník vonící puškvorcem. Voda, ať jí dáme jakoukoli tvář, promění zahradu v magický...

Šetříme vodou? Jak kdy, jak kdo

Šetřit vodou je důležité pro 83 % českých obyvatel. Pouze 28 % ví přesně, kolik platí za vodu měsíčně, zatímco 32 % to vůbec netuší. Vyplývá to z nedávného...

Střecha bez okapů? To by nešlo

Odvádět vodu mimo stavbu je takřka životně důležité. Tedy pro dům. Jinak by totiž voda stékala pod něj a podmáčela by ho. Bez okapů se proto žádný dům...

Výběr článků

Načítám