Hlavní obsah

Venkovní dlažba rozčlení zahradu na zóny

Dům a zahradu vnímáme jako kompaktní celek. Velký vliv na tom, jaký dojem získáme, má okolní úprava, vzhled, uspořádání zeleně, cesty a příjezdová komunikace. Na trhu je pestrá nabídka dlažeb rozmanitých materiálů, tvarů, velikostí, odstínů a vlastností. Stačí si jen vybrat.

Foto: Best

U venkovních dlaždic dbejte na bezpečnost. Musí být odolné proti uklouznutí a smyku, dbejte, aby byly opatřeny protiskluzovou úpravou.

Článek

Dlažba může být betonová, zámková, kamenná, cihelná, dřevěná nebo keramická (glazovaná, neglazovaná). Není tedy problém sladit ji se stylem domu, bezprostředního okolí.

Důležité je ovšem preferovat praktické užitné vlastnosti před vzhledem. Sledovat mrazuvzdornost materiálu, protiskluznost, odolnost a nároky na údržbu. Takovou dlažbu použijete na terasu, okolí bazénů, příjezdovou cestu, terasu i pod pergolu.

Beton zahradě sluší

Působí přirozeně, kompaktně, snadno se udržuje, nabízí se v pestré škále barev, tvarů, velikostí. Dlažba z betonu je snadná i na pokládku, dobře opravitelná, nenasákne vodu a skvěle odolává všem klimatickým podmínkám, především mrazu.

Má výbornou odolnost i proti zatížení. Ta ale souvisí nejen s daným materiálem, jeho velikostí, ale odvíjí se i od geologického podloží, na kterém bude venkovní dlažba položena.

Jakou výšku dlažby zvolit?

Za výběrem špatné dlažby stojí snaha ušetřit. Nižší dlaždice jsou sice levnější, ale ve výsledku snesou podstatně méně zatížení. Záleží tedy na tom, kam chcete venkovní dlažbu položit.

Beton je odolný, i tak vyžaduje péči

Jak na to

S nízkými dlaždicemi, např. betonovými, s tloušťkou 4 cm, se setkáte u terasové, skladebné nebo zámkové dlažby. Oceníte ji rovněž u stavby zápraží, cesty ke vchodovým dveřím nebo vydláždění okolo bazénu.

Určitě ale nepatří pod kola auta, proto musíte předem vědět, že sem nikdy nevjedete.

Foto: Hornbach

Zámková dlažba je odolná, trvanlivá, nabízí praktické vlastnosti, dobrý poměr cena/výkon. Vybírat lze z několika odstínů a povrchových úprav. Výhodou je, že ji lze rozebrat a opět složit.

Na přejezdy auta vyberte vyšší betonovou dlažbu, obvykle si vystačíte s 6 cm vysokými kameny. Ale jen pro osobní vozidla a spíše jako nahodilou situaci.

Nesmíte tady podcenit pokládku, některé typy dlažby musíte položit do betonového lože, když chcete mít jistotu, že je auta nepoškodí. Anebo sáhněte po vyšších dlaždicích.

Chodníčky mají v zahradě své místo

Zahrada

Když potřebujete pojezdovou dlažbu, zvolte 8 cm, protože ta dobře odolá hmotnosti osobních aut i při častém používání. Záleží samozřejmě také na velikosti dlažby.

Velkorozměrové dlaždice jsou totiž kvůli větší ploše na poškození náchylnější. A tak raději vyberte větší tloušťku, nejlépe 12 nebo 16 cm.

Nejvyšší dlažbu potřebujete v případě, že bude vystavena extrémně velkému zatížení. Tedy, když přes ni budou jezdit nákladní auta nebo na ní stát těžké stroje. Vhodné je navýšení na 10 cm.

Keramická dlažba je stále oblíbená

Dlaždice mohou volně propojit dům se zahradou, nejlépe až na terasu, která se v letních měsících stává druhým obytným prostorem.

Okolí bazénu volte bezpečné a přirozené

Tipy a trendy

Firmy nabízejí outdoorové dlaždice, jež navazují na interiérové podlahové série, takže s nimi ladí i opticky. Designové dlaždice mají rozměr 60 x 60 x 2 cm, tloušťkou se hodí i pro využití na balkoně, terase, pod pergolou, na ploché střeše nebo jako nášlapy do zatravněné plochy. Nebo do štěrku nebo na plastové terče bez použití lepidel a spárovacích hmot.

Podstatný je reliéfní povrch a protiskluznost R11/B.

Foto: Bauhaus

Do bezprostřední blízkosti bazénu patří venkovní 100% mrazuvzdorná dlažba s dobou protiskluzností.

Výhody dvou- a třícentimetrových slinutých keramických dlaždic jsou rektifikovaná hrana, vysoká chemická odolnost, 100% mrazuvzdorný materiál odolný ke změnám teplot, skvěle se čistí vysokotlakovým čištěním.

Příjemná je jednoduchá instalace s možností vyjmutí dlaždic pro možné opravy, servis.

Pozor na rozdílnost barev
Keramické dlaždice se vypalují při vysokých teplotách a malá změna v technologickém postupu může mít za následek rozdílnou vlastnost dlaždic. A tak je moudré předem si propočítat, kolik materiálu budeme potřebovat, a nakoupit vše i s rezervou najednou. Později dokupované dlaždice totiž mohou mít odchylku v barvě i velikosti.

Kámen v zahradě

Kámen je nejstarší stavební materiál, krásný, nadčasový a originální. Přirozeně zapadá do zelené zahrady, lze ho snadno kombinovat s jinými materiály.

Kamenné dlaždice mohou být z výroby připravené o síle pouhý jeden centimetr, takže nezatěžují případnou nosnou konstrukci.

Venkovní dlažbu volte chytře a pokládejte hravě

Jak na to

Kámen nabízí jedinečnou barvu, strukturu, žilkování, s výběrem ale buďte přesto opatrní. Používejte v zahradě jen takové kameny, které se běžně vyskytují ve vašem okolí. V Čechách je to obvykle pískovec, křemenec, rula, žula.

Důležitá je i protiskluznost kamene, jeho povrchová struktura, zvláště na schodových stupních.

Anketa

Dokážete rozpoznat imitaci dřeva u dlažby?
Ano, pokaždé.
57 %
Jen když se pořádně zadívám.
19,8 %
Dokud si nesáhnu, tak nevím.
18,6 %
Mně někdy nestačí si ani sáhnout!
4,6 %
Celkem hlasovalo 961 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Vytvarujte si zahradu podle svých představ

Není vaše zahrada v dokonalé rovině? Má naopak ostřejší spád? Je namístě zvážit zajištění svahu různými zídkami. Jakých a z jakého materiálu, to závisí na...

Výběr článků

Načítám