Hlavní obsah

Mezi bylinkami najdeme klid a energii

Na bylinkové zahrádce je cosi zvláštního, co dráždí fantazii a prospívá tělu i duši. Jako by tam spojily své síly všecky povzbuzující energie. Nechme je účinkovat a užijme si bylinky na co nejvíc způsobů!

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Tradiční bylinková zahrádka, jak ji mají rádi nejen Angličané, vsází na přehlednost a formální členění převzaté ze starých klášterních zahrad.

Článek

Pěstování bylinek se vrátilo na výsluní a z bylinkoviště se stala plnohodnotná součást zahrad na venkově i ve městě.

Pro puntičkáře i bohémy

Při zakládání bylinkoviště můžeme vycházet ze vzoru puntičkářsky členěných klášterních zahrad. Plochu rozvrhneme do několika záhonů, kolem nichž vytyčíme pěšinky, které usnadní přístup, péči i sklizeň.

V každém ze záhonů, prakticky ohrazených obrubníkem, může růst jediný druh bylinky, aby byla zaručena její čistota. Neproviníme se proti žádným pravidlům, když rostliny - při splnění jejich různých nároků - vysadíme mírnyx týrnyx, nehledě na to, zda je pěstujeme pro zdraví, chuť, vůni nebo třeba k barvení.

Snová zahrada, v níž prázdniny nekončí

Bydlení

Bylinková zahrádka ovšem vůbec nemusí být klasicky symetrická a úpravná. Na její podobě se klidně domluvíme s přírodou. Z míst, kde bylinkám nekladou hranice prkna, kameny, cihly ani proutí, kde se mohou přesévat, toulat se a obsazovat téměř každý volný flíček půdy, vyzařuje bohémská romantika. Spoustu práce příroda odvede za nás. Mnohé bylinky včetně meduňky a brutnáku musíme občas usměrnit, aby se neutlačovaly a zachovala se mezi nimi rozmanitost a rovnováha.

Tvůrčí přístup

Úchvatně působí divizna vynořující se jako periskop z oceánu heřmánkových květů. Heřmánku se podobá řimbaba obecná (Tanacetum parthenium), s jejíž pomocí můžeme vyhlásit boj migréně. Echinaceu s růžovou sukní necháme tančit nad stříbrolistým pelyňkem (Artemisia absinthium), který podporuje zažívání.

Brutnák (Borago officinalis) zase posilňuje nervy, chutná i v salátu a v jeho modře rozkvetlé náruči se dobře cítí oranžové měsíčky i červené květy lichořeřišnice (Tropaeolum majus). Ta překvapuje antibiotickými účinky a stejně jako brusinka pomáhá při zánětech močového měchýře. Hedvábitou jemnost plátků růží přidávaných do dezertů podmalují vzdušná květenství kopru či fenyklu s účinkem proti nadýmání. A proč nenatřít rudě plůtek nebo branku, aby před ní intenzivněji zazářila zlatolistá dobromysl (Origanum vulgare) Aureum?

Nevšední odrůdy najdeme také v rodině mát a šalvějí. Ananasová máta se vyznačuje bělavou kresbou na listech s pronikavě ovocnou vůní. Šalvěj lékařská Tricolor se dokonce chlubí třemi barvami v několika odstínech.

Lázeňská pohoda

Vůně bylinek, která je tím omamnější, čím déle se do nich opírá slunce, umí stejně jako fotografie přivolat vzpomínky na místa i zážitky. Proto by v bylinkové zahrádce neměla chybět lavička. Vsedě a v klidu nejlépe oceníme přednosti kvetoucích druhů i bohatou přehlídku motýlů, kteří je navštěvují. Oregano s mateřídouškou jsou doslova magnetem pro jejich dlouhé sosáčky.

Bez povšimnutí nezůstane šalvěj, zavinutka, z níž připravíme osvěžující čaj, levandule ani baldrián neboli kozlík lékařský (Valeriana officinalis) s bledými květenstvími usazenými na stoncích tak vysoko, že na ně děti sotva dosáhnou. Tinktura z jeho kořenů zklidňuje mysl a navozuje sladké sny. Zkrátka na světě není bylina, aby na něco nebyla!

Založte si kvetoucí apatyku

Jak na to

Může se vám hodit na Zboží.cz: Květináče na bylinky, Semena bylinek, Substráty na bylinky

Reklama

Výběr článků

Načítám