Hlavní obsah

Žena má domov jako vytržený z jiného času. Konkrétně ze 70. let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmdesátá léta minulého století jsou pro Angličanku Simone Radleyovou velkou láskou. Jejich kouzlu propadla před několika lety, když si do svého starého domu pořídila pár kusů nábytku právě z tohoto období. Když se ale s rodinou měla přestěhovat do Weltonu, rozhodla se využít příležitosti a zařídit jej jako domov ze 70. let celý. Výsledek vzbuzuje překvapení i nostalgické pocity.

Britka si zařídila domov ve stylu 70. let.Video: AP

 
Článek

Když přátelé navštíví dům rodiny Radleyových, připadají si, jako by se vrátili v čase. Je totiž celý zařízený ve stylu 70. let. To, co pro někoho z té doby může představovat estetickou noční můru, je pro jiné důvod ke vzpomínání a třeba i trochu dojetí.

Nejeden host si tak jistě při procházce domem alespoň v duchu uvědomí: „A tohle jsme mívali také a tamto zase měli u sousedů!“

Radleyovi se do nového domova ve vesnici Welton v anglickém hrabství Lincolnshire přestěhovali v září minulého roku. Od té doby jej 38letá Simone stihla vybavit směsí nábytku a doplňků, které sehnala díky vytrvalému prohledávání všemožných bazarů a bleších trhů či charitativních prodejů. Jako doma je také na internetových stránkách s podobným zaměřením, a tak se jí podařila i spousta velmi výhodných koupí.

K těm úplně nejlepším patří pohovky získané zcela zdarma a lůžkoviny za dvě libry (57 korun) a pak rozhodně set sanity v koupelně včetně vany v barvě kiwi, které pořídila za pouhých 99 pencí (28 korun). Tu pak doplnila obklady v hořčicové barvě.

A tak se domácnost, v níž žije se svým manželem Jonathanem (38) a dvěma dcerkami, devítiletou Rose a sedmiletou Fleur, začala plnit sedačkami s potiskem v designu tygří kůže, kuchyň ovládla mozaika z malých kachlíků v bílé a růžové barvě a v dalších místnostech se na zdech objevily tapety s výraznými vzory.

V obývacím pokoji je hlavní stěna vymalována opět ve žluté a nad sedací soupravou nechybí ani pětičlenné letící hejno keramických hus.

Pár utratil 120 tisíc za návrat do 70. let

Tipy a trendy

Červeně natřený krb má vytapetovaný vnitřek, Simone pro tento účel zvolila odvážný šupinový vzor. Sama pak má obzvláště ráda křeslo s podnožkou s pruhovaným vzorem. Jde o autentický nábytek vyrobený v 70. letech.

Že by ale měla v celém domě nějakého vysloveného „oblíbence“, to prý ne. Tím, že je každý kus výsledkem pečlivého hledání a shánění, miluje historické zařízení svého domova bez výjimky. Tedy, skoro bez výjimky.

Jak se žena svěřila serveru DerbyshireLive, při výběru vybavení musela přistoupit na několik kompromisů. Prvním je zařízení pokojů děvčat, která zatím kouzlu sedmdesátek jaksi nepropadla a trvala na moderním zařízení. I tak se ale Simone podařilo, jak říká, propašovat pár starších věcí i k nim.

Ještě o něco bolestivější pak bylo přání jejího manžela Jonathana, jenž toužil po širokoúhlé ploché televizi s úhlopříčkou 55". „Chtěla jsem televizi ze 60. nebo 70. let. Ale manžel si prosadil svou. Takže máme v obýváku tuhle masivní 55palcovou televizi. V tom jsem musela ustoupit. Jinak jsem ale ráda, že si většinu věcí mohu zařídit podle svého,“ říká.

Jak připomíná agentura SWNS, Radleyovi utratili za dům 250 tisíc liber, tedy 7,1 milionu korun. Jeho vybavení, včetně nejrůznějších řemeslnických prací, pak rodinu vyšlo na 20 tisíc liber (570 tisíc korun). Není pochyb o tom, že rozpočet snížila skutečnost, že si spoustu prací zvládla Simone udělat doma sama, a především, že spoustu věcí sehnala zdarma či opravdu velice levně.

Ačkoli je Angličanka dle svých slov posedlá érou 70. let, stojí dostatečně pevně nohama na zemi na to, aby jí bylo jasné, že styl jejího domova nemusí sednout každému. „Někdo by řekl, že je to všechno smetí, ale já rozhodně nesouhlasím. Myslím, že je to skvělé. Je to na posouzení každého a já bych něčí styl nikdy nenazvala špatným. Je to prostě individuální věc a já myslím, že každý by si měl užívat to, co má rád,“ uzavírá.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Spisovatelka si zařídila celý byt ve stylu 70. let

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Majitelé ve svém domě ctí atmosféru 20. let

Mladí partneři bydleli v Praze v Libni v malém loftovém bytě. Byli spokojeni, protože čtvrť se stala epicentrem mladých lidí, otevřelo se tam mnoho kaváren,...

Výběr článků

Načítám