Hlavní obsah

Úplně jako dřív. Žena svůj domov zařídila v autentickém stylu 70. let

Novinky, Jana Nesvadbová

Je jenom pár moderních věcí, které byste v domě v anglickém Stretfordu našli. Je to například vysavač a matrace. Téměř vše ostatní pochází ze 70. let minulého století. Estelle Bilsonová je totiž vášnivou milovnicí a sběratelkou vintage zařízení domácnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britka zařídila svůj domov ve stylu 70. let minulého stoletíVideo: AP

 
Článek

Už od školních let je Angličanka nadšenou fanynkou starých věcí, ale teprve před pěti lety, když se s rodinou stěhovala do nového domu ve Stretfordu, mohla své vášni dát konečně patřičný průchod. A že to stojí za to!

Svůj dům zařídila jako velice přesnou repliku toho, co bývalo v 70. letech minulého století v Británii standardem. Práci začala vymalováním domu, k čemuž kromě bílé využila i sytě oranžovou a zelenou barvu.

Velkou pozornost coby čalounická designérka věnovala výběru interiérového textilu. Inspirovala se samozřejmě tehdejšími módními vzory a tvorbou kdysi populární značky Biba.

V domě nechybí autentický historický nábytek, v kuchyni jsou původní historické spotřebiče a po celé domácnosti nejrůznější designové prvky. Úsměv na tváři nepochybně vykouzlí tehdy populární vesmírnou tematikou inspirovaný kulatý televizor na kruhové nožce anebo na všechny strany metající odlesky disko koule vtipně umístěné na toaletě.

Sedmdesátá léta jsou velkou inspirací pro letošní trendy textilie

Tipy a trendy

Zařízení svého domu sháněla žena na nejrůznějších aukcích, bleších trzích, charitativních výprodejích i na internetu. Nebyla to pro ni ale nikterak nová zkušenost.

„Se sbíráním jsem začala už někdy ve třinácti. Když jsem byla na univerzitě, mohli jste drobnosti sehnat tu i támhle na ulici, když lidé dělali velké úklidy. Spousta mých výtvarných prací na škole a na vysoké byla inspirovaná abstraktními impresionisty, jako třeba Jacksonem Pollockem, Andym Warholem nebo Markem Rothkem. Řekla bych, že mě to bavilo odjakživa,” svěřila se britskému webu The Sun Estelle s tím, že má ráda prakticky všechno staré, érou art deco počínaje.

Britská výtvarnice tak vehementně zdobila svůj dům, až se stal neprodejným

Tipy a trendy

Život její rodiny ale není jako život v muzeu nebo v jakési zakonzervované bublině. Jak přiznává, i ona má doma například moderní plochou televizi, tablety, smartphony apod. Jen to není nikde příliš vidět. Jí i jejímu partnerovi se totiž líbí žít v obklopení oněch starých věcí. Ty nové plní pouze svou funkci, na odiv je ale nestaví.

Zařízení domu si pochvaluje nejenom proto, že odpovídá jejímu vkusu, ale také kvůli jeho nenákladnosti. Díky tomu, kde vybavení sháněla, podařilo se jí cenu vybavení srazit na 1500 liber, tedy 44 600 korun.

Anketa

Máte rádi retro a vintage?
Ano, to je můj oblíbený styl!
16,1 %
Docela ano.
49,4 %
Já to nepoznám.
2,9 %
Ani moc ne.
14,6 %
Ne, to mě zcela míjí.
17 %
Celkem hlasovalo 5088 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám