Hlavní obsah

Venku, nebo uvnitř domu? V netradiční vile je to skoro totéž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilu rozloženou do několika samostatných objektů, z nichž všechny jsou pouze přízemní, navrhli architekti z ateliéru Reinach Mendonça Arquitetos do obdobně řešené zástavby v brazilském městě Bragança Paulista. Tím, že jsou jednotlivé funkce rozdělené mezi několik budov, prolíná se v této domácnosti naprosto dokonale interiér a exteriér.

Foto: André Scarpa

Vila působí rozlehlým dojmem, její užitná plocha činí 885 čtverečních metrů.

Článek

Vila nazvaná Residência Braúnas má jedno podlaží a majitelům nabízí užitnou plochu 885 m2.

Z exteriéru dům naznačuje elegantní, rovné linie, jež jsou zčásti dané už volbou materiálu, což je podobně jako u většiny staveb tohoto typu v zemi pohledový beton. Jeho do jisté míry „chladný“ vzhled oživují a zútulňují četné okrasné rostliny.

Při pohledu zvenčí fasáda působí mírně dynamicky, díky různě se střídajícím vystupujícím částem objemů a také přesahům. Právě ty přispívají k rozmanitosti charakteru prostorů. K čistě vnitřním a čistě venkovním přibývá i prostředí, které je sice chráněné a zastřešené, ale stále je venku.

Společenské prostory byly navrženy tak, aby v nich bylo co nejvíce přirozeného denního světla. Proto je architekti uschovali do průhledného boxu s velkými prosklenými dveřmi. Toto uspořádání navozuje opět pocit, že se člověk nachází uvnitř domu, ale zároveň je tu i jistý nádech dojmu, jako by byl v altánu.

Centrálním prvkem domu je pak nádvoří, okolo nějž jsou všechny prostory rozestřeny. Na velké zahradě, která má výměru 3013 m2, nechybí samozřejmě vodní prvky, které v horkých dnech přirozeně ochlazují prostor, majitelé mají k dispozici i velký bazén s vířivkou.

Aby byla celá společenská zóna chráněna před zapadajícím sluncem, byla nad ni umístěna kovová mřížka jako záklop sestupující ze střechy.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v domě, který má výrazně propojený interiér s exteriérem?
Ano, moc!
77,5 %
Musel/a bych tam být, abych to viděl/a na vlastní oči. Takhle nevím.
10 %
Asi moc ne.
4,3 %
Ne, to by nebylo nic pro mě.
8,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 770 čtenářů.

Aby se do venkovského domu vešlo hodně přátel, vymysleli pro ně architekti nápadité palandy

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti

Reklama

Související témata:
Reinach Mendonça Arquitetos Associados
Bragança Paulista

Související články

Výběr článků

Načítám