Hlavní obsah

Do prudkého zalesněného kopce architekti navrhli dům jako bílou lilii

Když dostali architekti z brazilského ateliéru Tetro Arquitetura za úkol navrhnout dům pro rodinu svého klienta, rozhodli se svažitý pozemek v deštném pralese nedaleko městečka Nova Lima ve státě Minas Gerais využít co nejlépe a být co nejohleduplnější k okolní bujné přírodě. Stavbu pojali jako stezku mezi korunami stromů. Díky bílé barvě dostala něžné jméno – Lilie.

Foto: Jomar Bragança

Dům má organický tvar.

Článek

Pozemek, který měli k dispozici klienti, patří k velice náročným z hlediska možnosti výstavby rodinného domu. Jeho strmý svah a hustý lesní porost vylučovaly nějaký tradiční přístup. Architektům se ze srdce příčila myšlenka, že by svým zásahem měli nějak ovlivnit, nebo snad dokonce poškodit okolní přírodu.

Betonovou stavbu proto vyzdvihli na ocelové pilíře, a tím si pro dům vytvořili vlastní rovnou plochu. Ta je ovšem opatrně vložená mezi vzrostlé stromy, a tak je půdorys domu adekvátně křivolaký, ovšem tím zároveň působí i dynamicky.

Zároveň tím, že je jaksi „rozlit mezi stromy“, působí dům i mnohem větším dojmem, než jaký ve skutečnosti je.

Jak vysvětlují architekti, díky vyzdvižení stavby může pod ní dál neomezeně proudit život, mohou se tu pohybovat zvířata, růst rostliny atd.

„Výchozím bodem bylo počáteční pochopení, že architektura by se měla přizpůsobovat terénu, ne naopak,“ říkají. Z vyvýšení samozřejmě ale těží i majitelé domu. Každý den mají za okny nádherný výhled do zeleně a veškeré dění kolem svého domu mají jako na dlani.

Pro dům autoři zvolili záměrně bílou barvu, která má příchozího poněkud překvapit. Naopak sloupy jsou schválně načerněné, aby co nejvíce připomínaly kmeny stromů a tím splynuly s okolím. Díky tomu dům vypadá, jako by se volně vznášel ve vzduchu.

Moderní dům pro majitele se spoustou příbuzných oživují výrazné barvy

Tipy a trendy

Stavba s celkovou plochou 500 m2 je řešena jako dvoupodlažní, s výstupem na pochozí střechu. V přízemí je umístěna pracovna a ložnice s vlastní koupelnou.

Hlavním podlažím je až první patro přístupné po točitých schodištích. Právě zde jsou rozmístěné všechny podstatné prostory pro každodenní život rodiny. Obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní, na který ze dvou stran navazují veranda a terasa s venkovním posezením. Terasa je protažena až k bazénu, který má rovněž organický, nepravidelný tvar.

Foto: Jomar Bragança

Hlavní obytná místnost v domě

Zajímavě je v tomto domě umístěna kancelář. Je vložena do jakéhosi „krku“ vedoucího z hlavní denní zóny k ložnicím. Tím je architekti oddálili a vytvořili jim co nejklidnější prostředí. Ložnice jsou na tomto podlaží dvě, jedna menší (ovšem stále s vlastní koupelnou) a pak hlavní ložnice domu. Ta má velkorysý prostor jak pro spánkovou část, tak pro šatnu a koupelnu.

Revitalizovaný dům architekt proměnil v moderní a útulný domov s modrou kuchyní

Tipy a trendy

S bujnou vegetací všude kolem domu hrozilo riziko, že se do centrálních částí interiéru nedostane dostatečné množství denního světla.

Architekti si s tímto problémem poradili tak, že nad obývací zónu a kancelář „vystrčili“ část střechy a boky těchto útvarů prosklili. Vznikly tak světlíky neobvyklého tvaru.

Architekti k architektonickému návrhu přistoupili jako k procesu umělecké tvorby a své dílo považují za umění. Jeho klíčovými hodnotami jsou dle jejich přesvědčení prvek překvapení a novost, tedy to, co by mělo být vlastní kterémukoli uměleckému dílu.

Dům nazvaný Casa Açucena (Liliový dům) se dle jejich mínění prezentuje jako bílý květ, jenž vykvetl uprostřed zeleného pralesa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám