Hlavní obsah

Aby se do venkovského domu vešlo hodně přátel, vymysleli pro ně architekti nápadité palandy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželský pár z brazilského velkoměsta si nechal postavit rekreační dům nedaleko města Porto Feliz. Ve zvlněné zelené krajině si majitelé přáli mít klidné zázemí, kde se mohou pravidelně setkávat se členy své rodiny a přáteli. Pro ně všechny bylo třeba vytvořit dostatek místa k zábavě i noclehu. Druhou část úkolu se architekti z uruguayského ateliéru Estúdio Obra Prima rozhodli splnit i díky nápaditě řešeným palandám.

Foto: Alessandro Gruetzmacher

Skrz celou obývací část domu je hezky vidět.

Článek

Dům je řešený převáženě jako přízemní, s půdorysem ve tvaru písmene L. Svým majitelům a jejich hostům nabízí velkorysých 1555 m2 užitné plochy. Dům pak stojí na pozemku o výměře 5650 m2.

Zvolený tvar půdorysu umožnil architektům rozdělit dům na dvě křídla, z nichž jedno, které nabízí nejhezčí výhledy do okolní krajiny, slouží jako společenský prostor. Hlavně sem proto umístili obývací pokoj, jídelnu, kuchyň a také servisní zázemí domu. Kolmo k němu je pak orientováno křídlo vyhrazené pro odpočinek, v němž jsou ložnice s koupelnami.

V místě, kde se obě křídla setkávají, je pak prakticky umístěný vstup do domu, jenž tak slouží jako jakási recepce, do jejíhož prostoru zakomponovali i malou zahradu se spoustou zelených rostlin, která zabírá malé, ze všech stran obesklené atrium.

Protože dům má mít především rekreační charakter, rozhodli se architekti využít při jeho zařizování co nejvíce přírodních materiálů v jejich přirozené podobě.

Stěny v interiéru jsou proto obkládané dřevem, na kamenné dlažbě lze spatřit vlněné koberce, na dřevěném nábytku se střídá kůže v nejrůznějších úpravách s bavlnou a lnem. Také barevné ladění všech místností, v němž převažují zemité odstíny, působí uklidňujícím a přívětivým dojmem.

Tato paleta je patrná zejména v pěti ložnicích, z nichž jedinou výjimku tvoří ta, která je určena pro přenocování až čtyř hostů. Je to jediná místnost, kde lze narazit na tmavě zelenou, byť v tlumené formě.

Právě zde si architekti poradili s úkolem vytvořit nocleh pro co nejvíce hostů nápaditě. K jedné ze stěn přidali hned čtyři lůžka uspořádaná do asymetrických paland, kde horní postele jsou přístupné po společném středovém žebříku.

Pod širším spodním ležením jsou pak prakticky umístěné úložné prostory. Protější stěna funguje jako nepřetržitý psací stůl.

Moderní byt ve stoletém domě nabízí klidné útočiště po dni stráveném ve víru velkoměsta

Tipy a trendy

Srdcem domu je ovšem velký společenský prostor, který se táhne napříč celým křídlem. Pohled skrz něj nepřerušují žádné příčky ani sloupy. Jedinou výjimkou v tomto směru je pouze krb se dvěma komíny.

V této dlouhé místnosti, jež je až v poslední třetině předělena pomocí čirých posuvných panelů ze skla, se střídají zóny s jídelními stoly (každý je pro desítku strávníků) a barem určené k posezení a povídání.

Dům u jaboticab

Venku, v blízkosti velké společenské místnosti, stojí dvojice pro nás trochu méně známých a obvyklých ovocných stromů. Jmenují se jaboticaby (Plinia cauliflora) a jsou to stálezelené dřeviny zajímavé tím, že jim kulovité černé plody vyrůstají přímo z kmene. Právě ty daly domu jméno, jež v místní portugalštině zní Casa jabuticaba.

Architekti tak vytvořili prostředí, kde se rodina může cítit nejenom pohodlně, ale zároveň si plně užívat vzájemné blízkosti, a to v neustálém kontaktu se všudypřítomnou přírodou.

Reklama

Související témata:
Palandy
Estúdio Obra Prima

Související články

Výběr článků

Načítám