Hlavní obsah

Roku 2023 vládne karmínová Viva Magenta. Víte, jak ji využít v interiéru?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci žhavých trendů určitě zaznamenali, že americký Pantone Color Institute, který má již 60 let velké slovo v odvětví designu, módy a životního stylu, vyhlásil vládnoucí barvu pro rok 2023. Stala se jí elektrizující Viva Magenta s číselným označením 18-1750.

Foto: Kare shop

Krásná pohovka Night Fever Purple s elegantním tvarem je potažena polyesterovou látkou, na dotek hebkou jako samet. Štíhlé nohy jsou z nerezové oceli v barvě titanu

Článek

„Je to odstín povzbuzující k experimentování a sebevyjádření bez omezení, elektrizující a neohraničený, který se projevuje jako výjimečné prohlášení,“ popisuje Leatrice Eisemanová, ředitelka Pantone Color Institute.

V dnešní době plné technologií se odborníci z Pantone snaží čerpat inspiraci z přírody a z toho, co je skutečné.

„Pantone 18-1750 Viva Magenta pochází z červené rodiny a je inspirována červenou košenilou, jedním z nejcennějších přírodních barviv a také jedním z nejsilnějších a nejjasnějších, jaké svět poznal,“ vysvětluje dále Leatrice Eisemanová. Barvivo je známé také jako karamzín či karmín.

Jak s ní zacházet v interiéru

I když to na první pohled tak nevypadá, Viva Magenta je ideální barvou pro každý interiér. Je živá a výrazná, ale nepůsobí agresivně. Vytváří energickou atmosféru vhodnou pro kuchyň a obývací pokoj, její tlumené tóny však vyniknou i v ložnici. „Podle odborníků z Pantone Color Institute působí Viva Magenta dramaticky už v menších dávkách, proto opatrně především u malování,“ upozorňuje Tadeáš Tenkl, odborník ze Světa bydlení v projektových marketech Hornbach.

V obýváku ji lze použít třeba na jednu zeď, nebo zvolit akcentovou tapetu v tomto odstínu. Pokud preferujete jen dočasné osvěžení místnosti, sáhněte po doplňcích. Bytové textilie v barvě Viva Magenta jsou dechberoucí zejména v přírodně laděných prostorech. Ruku v ruce jde hlavně se světlým dřevěným nábytkem.

Purpurová magenta bude skvěle vypadat i v kuchyni. „Zavázat se této barvě může být náročným úkolem. Dobrou zprávou ale je, že si vystačíte s pár doplňky v podobě malého koberce, ubrusu, závěsů, vázy či lustru. Odvážnější mohou zkusit třeba skleněnou kuchyňskou zástěnu či obklad a podtrhnout krásu dřevěné nebo mramorové pracovní desky,“ dává pár tipů Tadeáš Tenkl.

S čím Viva Magentu kombinovat

Popusťte uzdu své kreativitě! Viva Magenta, hybridní odstín, představuje dokonalou rovnováhu mezi teplou a studenou barvou. Díky tomu je ideální volbou pro jakékoli barevné schéma.

Nebojte se ji kombinovat s výraznými a kontrastními barvami , jako jsou zlatá, modrá či zelená. Nebo byste ji rádi použili jen jako akcentový odstín? Výborně zafunguje s přírodními a neutrálními barvami. V kombinaci s bílou a béžovou dodá každé místnosti moderní šmrnc.

„Hravou a teplou atmosféru zase vytvoříte v kombinaci s oranžovou či jemně růžovou,“ dodává Tadeáš Tenkl.

Exteriérové kousky, které vypadají jako zrezlé, skvěle zapadnou do decentně řešených zahrad

Zahrada

Reklama

Související články

Konferenční stolek má sloužit, ne překážet

Patří do obývacího pokoje, na dosah k sedací soupravě. Odkládáme na něj kávu, hrnek s čajem, časopisy, TV ovladač. Je to praktický nábytek, který využíváme...

Jak ideálně kombinovat barvy v interiéru

Tlumené, tmavé, anebo snad pestrobarevné? Volba vhodných barev do interiéru není věda, když dobře víme, jak na nás mohou působit. Ty nejdůležitější poznatky...

Výběr článků

Načítám