Hlavní obsah

Záclony a závěsy prostor zútulní i zatemní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěsy a záclony efektivně zastíní okna, spolehlivě usměrní proud denního světla. Umějí být i krásnou bytovou dekorací, jež dá interiéru jasný punc, styl.

Foto: Ikea

Voály s jemným vzorkem lze volit jako nadýchané závěsy nebo i záclony. Vhodné jsou na velká okna, kde vyniknou.

Článek

Díky pestrému výběru materiálů, barev, vzorů a způsobu uchycení lze mít doma na oknech naprostý originál, ušitý našemu interiéru přesně na míru.

Kombinovat závěsyzáclony můžeme ve stejném stylu nebo lze zvolit samostatně závěsy či záclony a doplnit je žaluziemi.

Jejich praktičnost při zastínění je zřejmá a s nadýchanou záclonou okno nepůsobí tak studeně.

Pozor na častou chybu

Návštěva bytového studia s látkami se nám musí líbit. Krásné materiály, dekory a barvy ve stovkách vzorků nabízejí tisíce kombinací. Obvykle nás to pohltí a my hned saháme po sytých barvách a výrazných vzorech.

Střídmost je ale na místě, mysleme na to, že s barvou či vzorem se budeme „zdravit“ každý den a může nás časem unavit nebo iritovat. Interiér je dobré nést v decentních valérech a na extravaganci si vyčlenit jeden prvek.

Určitě také využijte možnosti a pozvěte si odborníka domů. Přinese vzorníky látek, jež lze reálně přiložit k tapetám, výmalbě, čalounění apod. A hned zjistíte, která textilie je ta pravá! Proto doporučujeme: nenechat se na první dobrou unést.

Rady a tipy

Garnýže mají mít přesah cca 20 až 30 cm. Jinak shrnutý závěs zasahuje do okna a ubírá mu denní světlo.

Krátké záclony, které jsou do poloviny okna nebo po parapet, opravdu nevypadají pěkně. Stejně jako kalhoty před brodem. Čím je záclona či závěs delší, tím vypadá elegantněji a oknu sluší.

Nešetřete na materiálu

Je dobré nešetřit na materiálu, a to ani na kvalitě či množství. Okno má mít perfektně padnoucí „šaty“.

Levné materiály se mohou po vyprání částečně vysrážet, mačkají se, dlouho nevydrží. Naopak ty kvalitní nemusíte ani žehlit, stačí je vyvěsit a hezky udrží tvar. Krásu textilie také umocní její nařasení. Minimální doporučené řasení záclony je dvojnásobek šířky okna, lépe ale vypadá 2,5- až 3násobek.

S odborníkem vylaďte správný materiál. Ne každý se hodí do našeho interiéru (rozhoduje orientace oken).

Třeba oblíbený voál je na závěsy efektní, ale nehodí se večer na zastínění, je přes něj vidět dovnitř. Proto ho volte raději na okna do zahrady, ne směrem do ulice. Také počítejte s tím, že když ho budete používat jako záclonu, bude propouštět málo denního světla.

Pro klidný spánek

Světelný smog nás trápí hlavně ve městech, a přitom je spánek tak důležitý! Pomocí závěsů lze světelné podmínky upravit a zvolit podle potřeby tedy i závěsy: průhledné, poloprůsvitné, neprůsvitné nebo zatemňovací (tzv. blackout, dimout látky).

Oceníme to při sledování filmů či v létě, když je dlouho světlo a nám se už klíží oči. Nebo v dětském pokoji, kde i v pravé poledne bude jako o půlnoci.

Na trhu objevíte dva typy zatemňovacích látek: blackout (zajistí úplnou tmu, jsou ale těžké, nabízejí menší prostor k výběru) a dimout (vytvoří příjemné šero), látky nabízejí pestrý výběr, včetně luxusních řad.

Minislovníček

Římské rolety. Určené jsou pro milovníky čistých linií, moderního designu. Je to oblíbený způsob zastínění střešních oken. Výhodou je možnost velkého výběru materiálů (bavlna, len, polyester), barvy či způsobu shrnování v podobě plisé nebo rolety.

Japonská stěna. Posuvné látkové panely, jež nabízejí pestrou variabilitu materiálů, barev i různého způsobu posunování. Vhodné jsou pro zastínění francouzských oken, balkonových či terasových dveří. Krásné jsou efekty matných a lesklých látek, průhledných i neprůhledných materiálů, využití zajímavých vzorů či dřevěných rámů. Oblíbený je i minimalistický typ „den a noc“.

Na kvalitu spánku má vliv i to, do čeho uléháme

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám