Hlavní obsah

Čeho se vyvarovat při natírání kovových předmětů

Novinky, nes

Údržba jakýchkoli kovových předmětů na zahradě nebo v domě může být někdy náročná. Povětrnostní vlivy a mnohdy i mechanická námaha si mohou vybrat svůj díl a tak je třeba tyto předměty znovu a znovu natírat. Ve skutečnosti ovšem může být příčina i úplně jinde. V našem špatném postupu při natírání. Abychom se vyhnuli zbytečnému opakování této práce, je dobré se držet pravidel doporučovaných výrobci nátěrových hmot a raději příliš neimprovizovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jednou z hlavních slabin mnoha kutilů je snaha šetřit. Při natírání kovových předmětů je to přesvědčení, že jedna vrstva nátěru bude stačit. Nebude. Každý výrobce jasně doporučuje počet vrstev nátěrů, i jak dlouhý časový rozestup mezi nimi je třeba, aby barva dobře držela, a to po několik let.

Stejně častou chybou je zanedbaná příprava natíraného povrchu. Ten musí být suchý a především čistý, bez prachu a bez volné, sprašující vrstvy rzi. K jejímu odstranění je možné použít například drátěný kartáč, smirkový papír, někdy postačí špachtle anebo i tlaková voda z čističe. Teprve pak můžeme začít natírat.

Pro trvanlivost budoucího nátěru je podstatná také teplota, při níž pracujeme, a s tím související teplota povrchu, který ošetřujeme. Ideální rozmezí je mezi 10 a 20 stupni.

Nezapomeňte na odmaštění

Důležitou součástí přípravy povrchu je jeho odmaštění a odstranění nečistot. Například střecha bývá v okolí často zašpiněna sazemi.

„Pro odmaštění doporučuji použít profesionální odmašťovadlo, například Progold odmašťovač, nikoliv běžný saponát, který často neodmastí podklad zcela, což bývá příčinou zhoršené přilnavosti nátěrových hmot,“ upozorňuje Radek Kříž, technicko - obchodní zástupce sítě prodejen Dům barev.

Vodou ředitelné nebo syntetické?

Na trhu jsou dva základní druhy barev na kov. Buď vodou ředitelné, nebo syntetické.

Vodou ředitelné jsou ekologičtější, méně zapáchají a také mnohem rychleji schnou. Díky tomu by nemělo být problémem stihnout kompletně očistit, odmastit a dvakrát natřít vybraný předmět během jediného dne.

Syntetické barvy si žádají na zaschnutí více času. Výjimkou nejsou barvy vyžadující až osmihodinový odstup mezi aplikací jednotlivých vrstev. Informace o minimální době, po kterou je třeba čekat, uvádí každý výrobce na obalu barvy. Při jejím zkrácení hrozí riziko, že se hotový nátěr začne záhy loupat.

2 v 1

Standardní pracovní postup při natírání kovových povrchů vyžaduje použití alespoň jedné vrstvy základní barvy a teprve na ni se pak aplikuje vrchní barva. Na trhu lze ovšem objevit barvy, které mají vlastnosti jak základní, tak vrchní barvy, a pro všechny vrstvy nátěrů si proto vystačíme jen s nimi. Takové produkty bývají značeny například symbolem 2 v 1.

U plechů hraje roli stáří

Častým vybavením rodinných i rekreačních domů jsou plechové prvky. Jsou to hlavně pozinkované nebo hliníkové okapy, parapety anebo střešní krytiny. Při jejich ošetřování hraje důležitou roli jejich stáří.

Zatímco hliníkové podklady můžeme natírat v podstatě ihned po instalaci, u pozinku je vhodné počkat alespoň půl roku, dokud materiál tzv. nezoxiduje.

Tip
Typem nátěrové hmoty lze ovlivnit mj. i konečnou strukturu povrchu předmětu. „Širokou paletu barev od černé po červenou nabízí Hammerite Přímo na rez hladký, který můžete nanést přímo na rezavý povrch, a který předmětu dodá klasický vzhled. Stejné vlastnosti a navíc zajímavý reliéf nabízí produkt s označením „kladívkový“, který přiznává lehce vroubkovanou strukturu kovu. Novinkou letošního roku je produkt s označením „Kovářská barva“. Ten kovu dodá temně černý odstín – matný, drsný povrch s kovovými odlesky,“ doporučuje Aneta Vacková, Brand manažerka Hammerite.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám