Hlavní obsah

Jak ideálně kombinovat barvy v interiéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tlumené, tmavé, anebo snad pestrobarevné? Volba vhodných barev do interiéru není věda, když dobře víme, jak na nás mohou působit. Ty nejdůležitější poznatky můžete využít v několika praktických tipech.

Foto: Institut zdravého bydlení

Decentní zařízení prostoru působí vzdušně.

Článek

Různé barvy a jejich kombinace mají vliv na to, jak se v místnosti cítíme. Některé nás mohou stimulovat, jiné zase uklidňovat. V každém případě, jejich výběr bychom měli především přizpůsobit účelu a velikosti místnosti.

Tmavé kontra světlé odstíny

„Zatímco tmavé odstíny na stěnách např. obývacího pokoje mají tendenci nás spíše skličovat, jejich decentnější aplikace v ložnici navodí příjemnou spánkovou atmosféru. Světlé odstíny naopak opticky zvětšují prostor. Ještě více znásobit jejich efekt můžeme i vhodným umístěním zrcadla, třeba proti oknu,“ radí Tomáš Sysel, odborník z Institutu zdravého bydlení.

Kombinace s nábytkem a doplňky

Celkový efekt ovlivní také kombinace s různými barvami nábytku. Tmavě laděná stěna může být příjemným dekorativním prvkem, jestliže k ní použijete světlý nábytek.

Tmavý nábytek v kombinaci s výraznými barvami stěn působí spíše tlumivě. Vždy je důležité, v jakém měřítku tmavé či výrazné barvy použijeme. A zapomínat bychom neměli ani na takové doplňky, jakými jsou polštáře a přikrývky!

„Pokud jde o barevné schéma, je třeba zvážit ještě jeden bod. U polštářů, přikrývek a dekorativních předmětů je vhodné držet se stejné rodiny barev, tedy nemíchat mnoho různých odstínů. Kombinace příliš mnoha barev totiž způsobuje, že se v místnosti můžeme cítit neklidně, a navíc se zdá i opticky menší,“ vysvětluje Tomáš Sysel.

Kolik barev je správně?

S celkovým počtem barev to proto nepřehánějte! Ideální je vybrat si tři základní, a to s ohledem na pravidlo 60-30-10, které pomáhá vytvořit optimální a příjemnou paletu barev pro daný prostor.

„Uvádí se, že 60 % v místnosti by mělo být dominantní barvou, 30 % je pak sekundární barvou nebo texturou a posledních 10 % by mělo být pouze akcentem,“ říká Kamil Dunaj ze společnosti Getberg. Samozřejmě je nutné také přihlédnout k barevné kombinaci vybraných tří barev.

Pravidlo 60-30-10 v praxi

První číslo je 60 a je to hlavní barva místnosti, dala by se nazvat také barvou pozadí. Patří především na zdi, koberce, pohovku nebo velké kusy nábytku.

Druhé číslo 30 představuje poměr sekundární barvy ve vašem prostoru. Ta bude podporovat hlavní barvu, ale bude dostatečně odlišná, aby v místnosti zaujala. Tyto barvy se hodí především na závěsy, zdobené kusy nábytku nebo židle.

Barvou roku 2023 bude malinově červená s názvem Viva Magenta

Tipy a trendy

Třetí číslo je 10 a je hravým prvkem, takovým barevným akcentem v interiéru. V závislosti na tom, jaký vzhled chcete, může být odvážnější nebo jemnější. Právě těchto 10 % může být tím, co místnosti dodá charakter. Nebo ji naopak zachová mnohem neutrálnější, volba je na vás.

Prvky, na které využijete pravidlo 10 procent, jsou polštáře, další látky či tkaniny, ozdobné doplňky nebo umělecká díla či dekorace.

Pokud máte cit pro barvy, můžete pravidlo 60-30-10 porušit, ale dopředu si rozvrhněte, kolik barevnosti váš interiér snese.

Co barvy dokážou?

  • Žlutá –prostor rozzáří a vnese do něj energii. Ale pozor, spíš než na větší plochy se hodí na designové prvky a doplňky, jako jsou např. otopná tělesa.
  • Červená – je velmi výrazná a protikladná, na každého působí jinak (u někoho může dokonce vyvolávat stres či agresi) a je dobré s ní šetřit. Zapomeňte na velké červené plochy – stěny, skříně či koberce. Ale takový radiátor ve světlém prostoru je rozhodně skvělou volbou – místnost rozzáří a dodá jí energii.
  • Modrá – je barvou klidu, odpočinku a stability, nebe a vody. I proto se velmi hodí pro větší plochy. Světlé varianty modré se nejlépe hodí do pracoven, dětských pokojů či kuchyní. Je dobré ji kombinovat s doplňky ve výraznějších barvách. Sytě modrá či tyrkysová působí osvěžujícím dojmem.
  • Černá – v kombinaci s klasickou bílou, béžovou či šedou vytvoří dokonalý kontrast, který je vrcholem luxusu. Musíte ale dobře plánovat a vyladit i drobné detaily.
  • Šedá – při správném využití (s opatrností) přináší tón nadčasovosti a elegance. Dobrou službu udělá její využití na větších plochách. Vždy je ale nutné ji vyvážit třeba bílou či béžovou.
  • Zelená – působí uklidňujícím dojmem, skvěle se hodí do koupelen a ložnic. Dokáže navodit příjemnou atmosféru a lze ji využít i na větších plochách.
  • Bílá – existuje větší nadčasovost a čistota?

Zdroj: Korado

Pravidlo platí i v koupelně

Na správný mix barev není dobré rezignovat ani v koupelně. Přece jenom, je to místo, kam si mnoho z nás chodí odpočinout, relaxovat, a s trochou nadsázky lze říct, že z ní často vyjdeme jako úplně nový člověk. Je tedy logické, že právě tady bychom se měli cítit příjemně a uvolněně.

Právě vhodná volba odstínů a jejich kombinace dokážou navodit tu pravou relaxační atmosféru. Které odstíny budou ty pravé v tomto případě?

Klasickými tlumenými pastelovými barvami vytvoříte příjemné prostředí, stejně tak jako když vsadíte na barvy v elementu vody či harmonizující zelenou.

Pokud vás lákají výraznější barvy, odborníci je doporučují aplikovat na zajímavé designové prvky, kterými mohou být i vaše otopná tělesa. Sytější odstíny se harmonicky doplní s většími plochami v barvě bílé, krémové, světle šedé nebo třeba se světlým dřevem.

K dokonalosti pak vše dovedete barevně sladěnými koupelnovými textiliemi - na ručníky, osušky, závěsy a koupelnové předložky rozhodně nezapomínejte.

Nevíte, jak zařídit pánský pokoj? Inspirujte se odstíny kávy

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Dovolte barvám v koupelně, aby vás potěšily

Mohlo by se zdát, že barvy jsou otázkou preference a vkusu každého z nás, ale při zařizování zejména malé koupelny mají velký význam. Vedle designové stránky...

Výběr článků

Načítám