Hlavní obsah

Konferenční stolek má sloužit, ne překážet

Patří do obývacího pokoje, na dosah k sedací soupravě. Odkládáme na něj kávu, hrnek s čajem, časopisy, TV ovladač. Je to praktický nábytek, který využíváme denně. Nenápadný kousek, avšak má velký význam!

Foto: Westwing

Konferenční stolek je nízký nábytek, který patří do obývacího pokoje a slouží na odkládání nápojů, časopisů, knih. Tvarem, materiálem, velikostí a stylem by měl ladit s interiérem.

Článek

Odkládací stolek by měl ladit se stylem interiéru, vybavením obývacího pokoje, ostatním nábytkem. Není důvod, aby na sebe strhával pozornost. Od toho je tu obraz na stěně, starožitná komoda či atypické křeslo. Stolek má jasnou funkci: nabídnout plochu na odkládání drobností. Preferujte jednoduchost, čisté linky, správnou velikost, tvar a materiál.

Místo je zásadní

Konferenční stolek má jasnou lokaci, přesto s jeho výběrem často chybujeme. Buď je příliš velký, takže do něho při průchodu narážíme, nebo má nevhodný tvar, či je malý a pak se na něm kupí spousta předmětů. Je tedy zásadní najít vhodné místo, jež vytvoří kolem i dostatek prostoru. Stolek nesmí zasahovat do sedačky, až k televizi, být vlastně překážkou, jež je v pokoji dominantní.

Správný nábytek musíte kolem dokola pohodlně obejít ze všech stran. Kdo bojuje s místem, preferuje stolek na kolečkách, jenž lze rychle přesunout. Nebo rozkládací stolek v případě větších návštěv.

Konferenční stolek

  • V menších interiérech volte stolek přehledný, s jednoduchým tvarem, v dekoru světlého dřeva, odstín bílý, případně sklo. Budete mít pocit většího prosvětlení, vzdušnosti.
  • Deska stolku by měla být ve stejné výšce, jako jsou sedací plochy sedačky, křesla. Vše bude komfortně na dosah. Optimální výška je 40 až 50 cm.
  • Konferenční stolek by měl rozměry odpovídat max. 1/2 a min. 1/3 délky sedačky.
  • V případě, že máte ještě malé děti, myslete na ostré rohy a stabilitu stolku, také na časté riziko rozlití tekutiny, jež např. dřevu dobře nedělá.

A co materiál?

Běžně se na výrobu stolků používá MDF deska nebo DTD deska. Materiál je pak buď laminovaný, lakovaný, potažený fólií, vše může být v mnoha barevných provedeních, v matu, lesku.

Klasikou, kterou stále milujeme, je masivní dřevo. Má dlouhou životnost, ale o živý materiál se musíme pravidelně starat: dávat pozor na poškrábání ostrými předměty, povrch napouštět občas včelím voskem, přírodním přípravkem.

Kombinovat dřevo lze i s kovem, skleněnou deskou. Ta je ovšem náročná na údržbu, na skle jsou vidět otisky prstů, šmouhy při dopadu sluníčka.

Tvary na všechny způsoby

Zamyslete se i nad tvarem. Praktický je obdélník nebo čtverec, který nejlépe pasuje k sedačce. Kulaté kousky jsou atraktivnější na pohled, oblé tvary jsou bezpečné, ale zase zabírají více místa. Možnosti jsou ovšem dva kulaté stolky v různé výšce, jež lze složit pod sebe, nebo oválný tvar.

Některé stolky jsou vybavené spodní poličkou či zásuvkou, což oceníte z hlediska uložení předmětů. Ale pozor, nezahlťte ho předměty, stolek má působit jako praktická odkládací „dekorace“.

Kuriózní bydlení a dekorace? Proč ne, buďte vtipní a hraví

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Konferenční stolky

Související články

Trendy sedačku si můžete sestavit na míru

Modulární či plánované pohovky dovolují, abychom si z jejich jednotlivých dílů zvolili vyhovující velikost a tvar. Vedle rovných verzí jsou nejoblíbenější sety...

Komody vnesou do interiéru styl a pevný řád

Své místo měly komody už v domech našich babiček, které věděly proč. S komodami totiž věci dostanou pevný řád. V zásuvkách či skříňkách budete mít o všem...

Výběr článků

Načítám