Hlavní obsah

Roku 2023 vládne karmínová Viva Magenta. Víte, jak ji využít v interiéru?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci žhavých trendů určitě zaznamenali, že americký Pantone Color Institute, který má již 60 let velké slovo v odvětví designu, módy a životního stylu, vyhlásil vládnoucí barvu pro rok 2023. Stala se jí elektrizující Viva Magenta s číselným označením 18-1750.

Foto: Kare shop

Krásná pohovka Night Fever Purple s elegantním tvarem je potažena polyesterovou látkou, na dotek hebkou jako samet. Štíhlé nohy jsou z nerezové oceli v barvě titanu

Článek

„Je to odstín povzbuzující k experimentování a sebevyjádření bez omezení, elektrizující a neohraničený, který se projevuje jako výjimečné prohlášení,“ popisuje Leatrice Eisemanová, ředitelka Pantone Color Institute.

V dnešní době plné technologií se odborníci z Pantone snaží čerpat inspiraci z přírody a z toho, co je skutečné.

„Pantone 18-1750 Viva Magenta pochází z červené rodiny a je inspirována červenou košenilou, jedním z nejcennějších přírodních barviv a také jedním z nejsilnějších a nejjasnějších, jaké svět poznal,“ vysvětluje dále Leatrice Eisemanová. Barvivo je známé také jako karamzín či karmín.

Jak s ní zacházet v interiéru

I když to na první pohled tak nevypadá, Viva Magenta je ideální barvou pro každý interiér. Je živá a výrazná, ale nepůsobí agresivně. Vytváří energickou atmosféru vhodnou pro kuchyň a obývací pokoj, její tlumené tóny však vyniknou i v ložnici. „Podle odborníků z Pantone Color Institute působí Viva Magenta dramaticky už v menších dávkách, proto opatrně především u malování,“ upozorňuje Tadeáš Tenkl, odborník ze Světa bydlení v projektových marketech Hornbach.

V obýváku ji lze použít třeba na jednu zeď, nebo zvolit akcentovou tapetu v tomto odstínu. Pokud preferujete jen dočasné osvěžení místnosti, sáhněte po doplňcích. Bytové textilie v barvě Viva Magenta jsou dechberoucí zejména v přírodně laděných prostorech. Ruku v ruce jde hlavně se světlým dřevěným nábytkem.

Purpurová magenta bude skvěle vypadat i v kuchyni. „Zavázat se této barvě může být náročným úkolem. Dobrou zprávou ale je, že si vystačíte s pár doplňky v podobě malého koberce, ubrusu, závěsů, vázy či lustru. Odvážnější mohou zkusit třeba skleněnou kuchyňskou zástěnu či obklad a podtrhnout krásu dřevěné nebo mramorové pracovní desky,“ dává pár tipů Tadeáš Tenkl.

S čím Viva Magentu kombinovat

Popusťte uzdu své kreativitě! Viva Magenta, hybridní odstín, představuje dokonalou rovnováhu mezi teplou a studenou barvou. Díky tomu je ideální volbou pro jakékoli barevné schéma.

Nebojte se ji kombinovat s výraznými a kontrastními barvami , jako jsou zlatá, modrá či zelená. Nebo byste ji rádi použili jen jako akcentový odstín? Výborně zafunguje s přírodními a neutrálními barvami. V kombinaci s bílou a béžovou dodá každé místnosti moderní šmrnc.

„Hravou a teplou atmosféru zase vytvoříte v kombinaci s oranžovou či jemně růžovou,“ dodává Tadeáš Tenkl.

Exteriérové kousky, které vypadají jako zrezlé, skvěle zapadnou do decentně řešených zahrad

Zahrada

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám