Hlavní obsah

Proměna přízemí dodala rodinnému domu na jihu Moravy moderní šmrnc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rodinném domě na jihu Moravy postaveném v 70. letech 20. století se majitelé rozhodli částečně oživit interiér v přízemí. Původně se tento záměr týkal pouze obýváku, kuchyně a vstupní haly.

Foto: Daniel Urban a časopis Bydlení mezi panely

Na stěnách obývacího pokoje je nově stěrka, kamna zůstala na původním místě

Článek

Přízemí rodinného domu na Pálavě se majitelé rozhodli oživit a zmodernizovat. Do úprav se však nepustili sami, na vlastní pěst. Ke spolupráci přizvali bytovou designérku Gabrielu Benkovou.

„Původním záměrem byl pouze redesign obýváku, kuchyně a vstupní haly. V průběhu konzultací se mi podařilo majitele přesvědčit o větším zásahu do interiéru, a to o propojení obýváku s jídelnou, výměnu podlahy, schodiště, dveří a rozdělení velké vstupní haly na zádveří a chodbu,“ říká designérka.

Ke zmiňovaným úpravám se pak přidala i rekonstrukce koupelny. Dlažbu a staré dřevěné schodiště do prvního patra domu nahradila vinylová podlaha použitá v celé části přízemí.

Odhalená původní výmalba je hlavní ozdobou rekonstruovaného bytu u karlovarské Kolonády

Tipy a trendy

Obývací pokoj s kuchyní a jídelnou

Mezi obývací částí o rozloze 27,20 m2 a kuchyní s jídelnou (14 m2) nechala designérka zrušit dveře a vybourat velký otvor, nově jsou tak místnosti oddělené pouze truhlíkem s pokojovými květinami.

Po dvaceti letech si majitelka dopřála novou kuchyňskou linku s veškerými elektrospotřebiči. Měla vysněnou bílou kuchyň v kombinaci s dřevodekorem. Posezení u jídelního stolu kromě židlí obohatila lavice s úložným prostorem.

Majitelé jsou oba již v důchodu a často se dívají na televizi nebo odpočívají u čtení knih. Místo pro dvě křesílka k odpočinku s lampou a regálem pro knihy jsou koncipované v části, kde byly původně dveře do kuchyně.

Dominantní prvek interiéru

Velká nástěnná televize nasvícená po obvodu LED páskem se stala dominantním prvkem obývací stěny. Kamna zůstala na původním místě, dostala pouze nový „facelift“. Zeď obýváku je v jedné části vymalovaná světle šedou a světle hnědou stěrkou v jemné imitaci betonu. Protější strana je vytapetovaná a barevně i vzorově koresponduje s kobercem. Tapeta s neutrálním geometrickým vzorem se opakuje v jídelní části a částečně i ve vstupní hale.

Posezení pod obrazem Pálavy

V přízemí domu nechala designérka staré hnědé dveře s dřevodekorem vyměnit za světle šedé. Ve vstupní hale a na schodišti zmizelo dřevěné obložení a celá část je nově rozdělena celoskleněnými dveřmi na zádveří a vstupní halu.

Jídelní část s kuchyní chtějí klienti využívat k běžnému stolování. Vzhledem k tomu, že u nich často probíhají rodinné oslavy a posezení u sklenky vína, přáli si právě vstupní halu využít k těmto událostem. Díky své rozloze 13 m2 se tento prostor stává další místností a lavice pod obrazem Pálavy je ideálním místem k posezení pro návštěvu. Stačí přidat velký rozkládací stůl a židle.

Koupelna (8,40 m2), která sloužila i jako prádelna, měla původně vanu a sprchový kout. Nově se dočkala šedobéžových obkladů a také v tomto prostoru, stejně jako v dalších částech přízemí, je možné objevit dřevodekor. Zde ovšem pouze u velkého sprchového koutu s umyvadlem a v koutku s pračkou a sušičkou.

Majitel si nechal byt proměnit na kreativní pracovní prostor, který lemuje přiznané cihlové zdivo

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám