Hlavní obsah

Dvoupokojový byt se proměnil ve svěží osobitý domov pro maminku s dcerou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maminka žijící společně s dcerou ve dvoupokojovém bytě v panelovém domě v pražských Vršovicích se rozhodla pro jeho rekonstrukci. Oslovená architektka Aneta Dvořáková jim vytvořila osobitý svěží domov s využitím pravidel feng shui.

Foto: KKFOTO a časopis Bydlení mezi panely

Velký obytný prostor tvoří obývací pokoj s jídelní zónou a kuchyňským koutem.

Článek

Zadáním klientky byla rekonstrukce bytu 2+kk, která mělo splňovat požadavky na bydlení dvou osob, maminky a dcery. Byt je orientovaný na dvě světové strany (východ a jih) a má dva samostatné balkony.

Kompletní rekonstrukce

„Uspořádání bytu bylo kvalitní. Co se týče dispozice, jednalo se spíše o menší zásahy a úpravy, jako byly změny pozic dveří a vyčištění prostoru od nehezkých stavebních detailů, různých nevyužívaných konstrukcí, ostění a betonových nadpraží. Nově se zvětšila toaleta, aby měla i své samostatné umyvadlo, toho jsme dosáhly pomocí šikmé stěny. Tato diagonála je zajímavým prvkem v prostoru chodby. Co se stavby týče, jednalo se o kompletní rekonstrukci bytu, včetně všech nových rozvodů,“ popisuje architektka.

Proměna koupelny

Spolu s majitelkou bytu jsou velmi spokojené s tím, že ve velmi malé koupelně, kde byla dříve pouze běžná vana, je nově vana rohová a k ní se podařilo vměstnat navíc i velkorysý moderní walk-in sprchový kout.

Z malého vršovického bytu se vyklubala dvojčata

Tipy a trendy

„Co se estetiky týče, šlo nám o důmyslné a funkční dořešení prostor obývacího pokoje, jídelny a kuchyně. Snažily jsme se zachovat určité soukromí, ale zároveň vzdušnost prostoru a světlost chodby,“ pokračuje dále architektka.

Díky elegantním skleněným konstrukcím se jí podařilo zachovat přístup denního světla do chodby. Tyto atypické skleněné prvky pak použila v bytě vícekrát, takže jeho interiér pěkně sjednocují.

Kombinace odstínů modré a žluté

Majitelka si přála dát bytu osobitý, avšak jemný a svěží styl. Kouzlo interiéru je proto podtrženo zajímavými nevšedními barvami, na stěny jsou naneseny speciálně namíchané stěrky. Celek však působí klidným a decentním dojmem.

Bytu dominují dvě základní barvy, modrá a žlutá. Kovově modrá se objevuje hlavně v dětském pokoji a dále se propisuje i do části s pračkou. Jemnější modrošedý odstín je použit také na toaletě.

Smetanově žlutá barva je v koupelně, což architektka zpětně hodnotí jako velmi podařené řešení. Místnost, jež postrádá okna, a tedy i přirozené denní světlo, díky tomu nepůsobí chladně a navíc je velmi světlá a útulná.

Na stěně u jídelního koutu se pak hezky vyjímá zlatavě žlutý odstín, který krásně ladí s komodami z dubu. Použitím speciální lazury má stěna odlesky perleti měnící jemně barvu podle toho, jak na ni svítí nebo nesvítí slunce.

V ložnici je pak na stěně použit vysloveně teplý broskvový tón. „Zdařilým experimentem byl přechod stěrky z broskvové do smetanově žluté, vyvedený přes celou stěnu chodby,“ pochvaluje si architektka.

Volba kvalitních materiálů

V bytě, který je v panelovém domě, bylo důležité pro pocit útulnosti volit kvalitní materiály. Podlahy jsou proto z opravdového dřeva, konkrétně ze světlého dubu. Aby interiér nepůsobil příliš unyle, jsou v něm hravě zkombinované různé rozměry dřevěné krytiny. V dětském pokoji a ložnici jsou širší prkna, v obytné části, tj. v obývacím pokoji a jídelně, jsou klasické parkety menšího formátu.

Komunikační prostory jako zádveří, chodba, část s pračkou postupně navazující až na kuchyni, toaleta a koupelna jsou vyloženy velkoformátovou dlažbou přírodního zemitého tónu. Účelem je nadčasovost, která neomrzí ani v průběhu mnoha let. Samozřejmě byl důraz kladen také na dobrou údržbu. Proto má v sobě dlažba různé odstíny, prvky zrnitosti a žil kamene.

Stejnou kolekci použila architektka také jako obklad na stěny v bytovém jádře. Na toaletě je obložena pouze část za mísou. V koupelně stěna ve sprchovém koutě, stěna za vanou i samotná vana jsou obloženy mozaikou menšího formátu.

Z kotelny a prádelny rodinného domu vznikla příjemná garsoniéra s motivem hor

Tipy a trendy

Nábytek na míru

Veškerý vestavný nábytek je vyhotoven truhlářem na míru v dekoru kašmírově šedé. Truhlářské skříně jsou hranaté, mají jednoduché linie. Majitelka si přála zvětšit množství úložných prostorů tak, aby většina věcí v bytě měla své fixní místo, kam patří.

Tato geometrie je doplněna kulatými křivkami menšího nábytku a dekorací. Ať už se jedná o solitéry jako jídelní a konferenční stůl, designová sedací lavice v zádveří nebo stylová barevná lavice v ložnici u toaletního stolu. Oblé linie má i veškeré osvětlení, lampy a umyvadla. To zaručuje v bytě rovnováhu, navíc jsou takové tvary pro člověka a jeho ergonomii příjemnější.

Využití feng shui

Zajímavostí je, že architekta se v bytě řídila zákonitostmi feng shui, a tak je podle toho například navrhována dispozice, umístěny postele maminky a dcery, zvoleny materiály a tvary. Hlavní snahou bylo, aby se obě obyvatelky v bytě cítily příjemně a aby prostor působil harmonicky a vyváženě po všech stránkách.

Anketa

Líbí se vám v interiérech kombinace modré a žluté barvy?
Ano, to bývá moc hezké.
75,1 %
Jak kdy.
9,6 %
Nevím, nevybavuji si, že bych ji tolikrát viděl/a.
3,7 %
Ne, nelíbí.
11,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1390 čtenářů.

Architektka zařídila majitelům druhý byt v Berouně pro pohodlné hlídaní vnoučat

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám