Hlavní obsah

Provětrávaná fasáda je kabátem domu

Právo, Sylva Svobodová

Zlepší tepelně izolační vlastnosti, nabídne zajímavý vzhled, prodlouží životnost a nahradí i klasické zateplení. Provětrávaná fasáda má spoustu výhod! A nabídka je široká.

Foto: Climax (3x)

Prosklené plochy jsou součástí fasády domu. Slunečním paprskům i pohledům sousedů zamezíme fasádní clonou, kterou lze používat manuálně i na elektrický pohon.

Článek

Fasádní desky vybíráme podle stylu domu a do určitých klimatických podmínek. Některé fasády jsou zcela bezúdržbové, jiné vyžadují pravidelný nátěr, další plně nahradí zateplení domu.

Oblíbené jsou zejména fasády dřevěné a cementovláknité. Používají se hlavně na moderní novostavby.

Dřevěné provětrávané fasády

Jsou vždy upevněné na nosném roštu, který vytváří mezi fasádním obkladem a stěnou domu odvětrávanou mezeru.

Foto: Fasadyterasy

Dřevěná fasáda Techniclic Padouk se skrytým uchycením podporuje čistý design moderního domu.

Dřevo je oblíbený a krásný materiál, který sluší horské chalupě i novostavbě. Patří na dřevostavby i zděné domy, je nadčasový, přirozený, umí regulovat teplotu a vlhkost domu, zvyšovat tepelnou izolaci, snižovat náklady na vytápění a v létě udržovat v domě chladnější příjemné klima.

„Dřevo má dlouhou životnost i bez ochranných nátěrů. Konkrétně tropické či tepelně upravovaný Thermowood jsou vysoce odolné proti povětrnostním vlivům i dřevokaznému hmyzu, plísni, hnilobě,“ říká Rudolf Kašparovský z firmy Fasády terasy.

Ostatní dřeviny bez ochranného nátěru postupně ztrácejí svůj původní odstín a získávají šedou patinu, což není na škodu.

Foto: Fasadyterasy

Dřevěný fasádní obklad Techniclic se skrytým uchycením, dřevina Ayous.

Dřevěné fasády mohou být se skrytým uchycením (za prkny). Na fasádě nejsou vidět žádné vruty, které by opticky či mechanicky fasádu narušovaly.

Další možností je klasické uchycení, kdy jsou desky instalovány přivrtáním skrz prkno a vruty jsou přiznané.

Kreativní výzva

Odolné a naprosto bezúdržbové jsou vláknocementové fasádní desky Cembrit. Nabízejí několik designových řad a jsou výzvou pro každého architekta i majitele domu, který se nebojí barev, struktur, použití atypických tvarů.

Foto: Cembrit

Vláknocementové fasádní desky Cembrit Plank imitují dřevo a prodávají se v 15 barevných variantách.

Fasádní desky mohou mít sametovou strukturu, hladký či hrubší povrch s přirozeným zvýrazněním cementových vláken, přírodní vzhled dřeva i kamene, připomínající pískovec.

Foto: Cembrit

Bezúdržbová a odolná fasáda může mít hladký či hrubší povrch, v mnoha barevných variantách, velikostech a tvarech.

Třešnička na dortu

Fasádu tvoří i okna, a možná nevíte, co na ně. Jsou velká, nabízejí hodně světla, ale i ostré slunce, průvan nebo zvědavé oči sousedů.

Řešením jsou svislé fasádní clony Unirol, které nebrání výhledu ven, ale zamezí pohledům zvenčí. Konkrétně fasádní clona Unirol 100 Z má díky zipu, který je přivařen na obou stranách látky, zvýšenou odolnost proti větru.

Foto: Lifebrick

Provětrávaná fasáda, design cihlový obklad. Nadčasové a tradiční řešení pro rodinné domy. Materiál je stálobarevný, s dlouhou životností, požárně odolný.

Obrovskou výhodou svislých fasádních clon je velký výběr barev a látek. Od technických screenových, soltisových až po látky akrylové.

„Soltisová vlákna jsou při výrobě předpínána, proto dosahují velké pevnosti a odolnosti proti větru. Zadrží až 90 % slunečního záření, jsou odolná proti vyblednutí, mají dlouhou životnost,“ vysvětluje Filip Šimara z firmy Climax.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám