Hlavní obsah

Když se domy oblékají do chytrých fasád

Právo, Karolina Černá

Moderní omítky překvapí nejen škálou barev a povrchových úprav, ale také svými vlastnostmi. Fasádní prvky z odolných materiálů zase nabízejí mnoho atypických řešení. Elegantní je kombinace obou přístupů.

Foto: Iltegro

Dřevěný fasádní obklad Parklex kombinuje krásu přírodního dřeva s moderním technologickým provedením. Povrch tvoří tropické dřevo, které díky speciální fólii odolává slunečnímu záření, mrazu, větru i vlhkosti.

Článek

Pro fasády všeho druhu jsou důležité jejich izolační vlastnosti, odolnost proti rozmarům počasí, působení mikroorganismů, prachu a dalším nečistotám.

Pohledům vystavená omítková vrstva fasády nízkoenergetických a pasivních staveb pod sebou skrývá zateplovací systém. V bezomítkovém řešení spoléháme častěji na odvětrávanou fasádu, kdy na kovové či dřevěné konstrukce, rošty a předstěny uchycujeme fasádní prvky z různých materiálů.

Omítky zvládnou mnohé

Laicky řečeno, omítku tvoří pojivo, plnivo, přísady a voda. S ohledem na pojiva jsou omítky pastovité silikonové, akrylátové a silikátové, dále minerální, cementové.

Omítka a její podkladové vrstvy včetně izolace zodpovídají za správné dýchání stavby a brání hromadění vlhkosti. Zvládnou i mechanickou námahu, aniž by byly narušeny. Většinou jsou stálobarevné po mnoho let a odolné proti UV záření.

V nejnovějších tenkovrstvých probarvených omítkách jsou obsažena speciální aditiva a funkční plniva, která jejich vlastnosti posunují dál, např. k samočištění. Některé akrylátové omítky obsahují fungicidy, které si poradí s plísněmi i mechy na povrchu omítky, časem však toto aditivum vyplaví déšť.

Z čeho postavit dům? Klasiku dohánějí moderní materiály

Jak na to

Trvalou účinnost má zakomponování fotokatalyzátoru (aktivní nanočástice oxidu titaničitého) do omítky, který s pomocí slunečního světla tvoří volné radikály štěpící organické nečistoty. Jejich zbytky splaví např. déšť a fasáda zůstává čistá.

K ochraně proti biologickému napadení fasády slouží i nová speciální mikro plniva. Třeba vysrážený uhličitan vápenatý dokáže z povrchu omítky odsát zkondenzovanou vlhkost, a tak jej vlastně osuší. Na suchém povrchu se mikroorganismům nedaří tolik jako na mokrém.

Díky úpravě povrchu omítky a její skladbě může být vnější plášť hladký, rýhovaný, škrábaný, kamenivo různých velikostí tvoří plastické struktury.

Fasádní obklady

Oblíbené fasádní prvky jsou z kovu, často z povrchově upraveného hliníku, z trapézových plechů ze žárově pozinkované ocele. Designové fasády využívají tzv. cortenové plechy s ochrannou rzí na povrchu. Rez dodává tomuto materiálu specifický vzhled, jenž se vlivem dlouhodobých vnějších podmínek mění z červenooranžové patiny na hnědou.

Dřevěné obklady také časem získávají přirozenou patinu, je však nutné se o ně starat, aby nepodlehly hnilobě a mikroorganismům. Tvrdé dřeviny ošetřujeme oleji, měkké lazurou. Sázkou na jistotu může být termo úprava a vysokotlaká impregnace již od výrobce nebo volba dražšího exotického dřeva (merbau, bangkirai, massaranduba, jatoba).

Chytrá střešní okna se řídí počasím

Tipy a trendy

Přírodní kámen najdeme na fasádách v podobě štípaných prvků, pásků, lamel, kvůli vysoké hmotnosti se uplatňují jeho lehčí imitace.

Sklo výrazně ovlivňuje tepelně izolační vlastnosti fasády. Nalézá uplatnění častěji na komerčních a průmyslových objektech, zejména ve spojení s kovem. Je transparentní, může však být i barevně upravené, z výroby samozřejmě ošetřené bezpečnostními fóliemi proti vysypání střepů při rozbití.

Vysokotlakové laminátové fasádní desky (HPL) nabízejí širokou škálu barev, povrchových úprav, vzorů, imitují řadu materiálů. Na trhu nalezneme např. kompaktní laminátové desky s originální dřevěnou dýhou na povrchu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám