Hlavní obsah

Kvalitní fasáda dá domu novou tvář

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fasáda by měla být kvalitní, protože musí dlouho vydržet. Zároveň je její vzhled ale také vizitkou domu. Měla by být proto i hezká. Dosáhnout obou efektů není problém. Možnosti jsou dnes takřka neomezené.

Foto: Wienerberger

Dům s fasádou obloženou lícovými cihlami Terca Renaissance má jedinečnou atmosféru.

Článek

Chrání konstrukci domu před vnějšími vlivy, jako jsou déšť, sníh, sluneční záření, vítr. Proto je důležité, aby fasáda byla provedena co nejkvalitněji. Ovlivní to totiž životnost celé stavby i kvalitu bydlení.

Základní řešení jsou přitom dvě – kontaktní fasádní systém a provětrávaná fasáda. Mnohem širší možnosti ovšem máme, pokud jde o finální vrstvu fasády, která dává domu tvář.

Kontaktní fasádní zateplovací systém

V tomto případě na sebe všechny vrstvy těsně navazují. Na nosnou podkladní konstrukci (stěnu) se lepí tepelně izolační vrstva. A s ní je dále, rovněž kontaktně, spojena poslední, tedy pohledová vrstva. Ta přitom může být řešena různými způsoby.

Foto: Wienerberger

Fasáda z lícových cihel Terca Kastanjebruin dodává domu rustikální ráz.

„Nejčastější variantou jsou tenkovrstvé pastovité omítky s různou zrnitostí. Povrchová úprava v těchto skladbách ale může být běžně řešena také keramickými nebo cihelnými páskami,“ říká Zdeněk Pikl, technik pro stavební materiály ze společnosti Atelier DEK.

Upozorňuje ale, že použití této povrchové úpravy má omezení v hmotnosti a složení skladby Etics. Často proto vyžaduje individuální řešení.

Provětrávané fasády

Provětrávaná (taktéž větraná, odvětraná) fasáda je typická průběžnou větranou mezerou, která vzniká mezi tepelnou izolací nosné konstrukce a pohledovými prvky.

„Ve větrané mezeře vzniká prouděním vzduchu komínový efekt, který napomáhá k lepšímu klimatu uvnitř budovy, současně výrazně snižuje kondenzaci vodních par ve skladbě obvodové konstrukce a tím i potenciální riziko vzniku plísní,“ vysvětluje Dalibor Turner, marketingový manažer společnosti Dekmetal.

Skládá se ze svislých a vodorovných profilů, které se kotví do nosné konstrukce obvodového pláště budovy. Součástí provětrávané fasády může být i tepelná izolace, která v případě nedostatečných tepelně technických parametrů nosné konstrukce (stěny) obvodový plášť dotepluje.

Foto: Heluz

Způsob ztvárnění obkladů provětrávaných fasád je velmi široký. Zvolit lze třeba i obkladové panely v atypické modré barvě.

U nových domů postavených z moderních materiálů, jako jsou např. broušené cihly Heluz Family 440 a širší nebo Heluz Family 2in1 od šířek 380 mm, však dodatečná tepelná izolace již potřeba není.

Skladba provětrávané fasády bez vložené tepelné izolace s obvodovými bloky z moderních materiálů
opláštění fasády
nosný rošt – svislé a vodorovné profily závislé od statického schématu roštu
kotvicí prvky nosného roštu
provětrávaná dutina (mezera)
nosná konstrukce obvodového pláště (do které je nosný rošt ukotven) z cihelných bloků, například Family nebo Family 2in1

Rošt, který může být vyrobený z hliníku, pozinkované oceli nebo ze dřeva, nese obklad fasády.

„Výběr materiálu pro rošt je ovlivněn platnými požárními předpisy, závisí i na zvoleném druhu a formátu fasádního obkladu,“ vysvětluje Zdeněk Kobza, produktový specialista společnosti Heluz.

Týká se to zejména dřevěné konstrukce nosných roštů, tu lze s ohledem na požární předpisy použít pouze do výšky 9 m, což by ale pro opláštění rodinných domků neměl být problém. Výhodou dřeva je nižší cena. Z praktického pohledu může být vhodnější variantou hliník či pozinkovaná ocel.

Když se domy oblékají do chytrých fasád

Tipy a trendy

Spektrum obkladových materiálů pro odvětrávané fasády je obrovské. „Povrch fasády může tvořit např. dřevo a materiály na bázi dřeva, ale také beton, sklo, kámen, plasty, keramické obklady nebo kov,“ vyjmenovává Zdeněk Kobza.

Posledně uvedená možnost, tedy kovové materiály (např. lakované nebo přírodní z pozinku, hliník, měď, titanzinek, nerez či corten), nabízejí nepřeberné množství výhod.

„Jde o materiál, který je možné recyklovat a tím pádem nezatěžuje životní prostředí. Nabízí se téměř v neomezeném množství barev a dekorů, hodí se pro jakýkoliv typ stavby,“ říká Dalibor Turner.

Foto: Dekmetal

Corten je patinující ocel odolná povětrnostním vlivům a atmosférické korozi. Barva materiálu se v čase mění, postupně tmavne.

Například Dekmetal nabízí široký výběr typů a tvarů pohledových prvků provětrávaných fasád – kazety, lamely, vlnité, trapézové a atypické profily.

Fasáda z nich může být ozvláštněna nejen atypickou barvou, ale i geometrickým řešením např. tvarem do oblouku nebo zajímavými obrazci perforovanými přímo do pohledových prvků, včetně fotografických perforací.

Provětrávané fasády tedy přinášejí nejen praktické výhody (ve srovnání s kontaktním zateplovacím systémem), ale i obrovskou designovou variabilitu.

Plusy a minusy různých typů finální vrstvy kontaktní fasády
Tenkovrstvé omítkyKeramický obklad, cihelné pásky
+ Široké spektrum odstínů omítek+ Široké spektrum obkladových prvků
+ Rychlost provádění+ Individuální a vysoký estetický dojem
+ Cenová dostupnost+ Odolnost proti biologickému a mechanickému znečištění
- Přežitý vzhled (okoukanost)- Vysoká pracnost
- Rychlejší ztráta vzhledu způsobená usazováním nečistot na povrchu omítky- Vysoké nároky na odbornost při provádění
- Cenově náročnější technické řešení

Anketa

Víte, co je provětrávaná fasáda?
Ano, samozřejmě.
37,5 %
Myslím, že základní představu mám.
22,4 %
Slyšel/a jsem o tom.
6,8 %
Takhle narychlo si nevybavím, o co jde.
2,6 %
Nemám ponětí, co to je.
30,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 192 čtenářů.

Jakou fasádu dát na dřevostavbu

Nejhojněji využívanou variantou pro vzhled novostavby je klasická, tenkovrstvá omítka, která se nanáší na vnější zateplovací systém. Nejčastěji se na omítání používá silikonová probarvená omítka, ale lze použít i vápennou, silikátovou či akrylátovou, jež je ovšem nejméně prodyšná. Vliv na životnost omítky má i její údržba či barva, kdy platí, že čím tmavší je, tím více se zahřívá a je náchylnější na vyblednutí.

„Kromě tradiční omítky dřevostavby nabízejí možnost např. i dřevěného obkladu, který splyne s duchem dřevostavby, a navíc bude sloužit jako další tepelná izolace, nebo třeba designový obklad kamenné dýhy,” říká Tomáš Veselý, ředitel společnosti Vexta.

Reklama

Související články

Korálovou vilu zdobí krajkovitá fasáda

Korálová vila je název letního domu ve vietnamském Danangu. Své jméno získal podle fasády, která českému čtenáři připomene spíš vzor krajky. Místním lidem...

Výběr článků

Načítám