Hlavní obsah

Proměňte starou půdu v atraktivní byt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení v podkroví má své kouzlo. Aby však splnilo očekávání, je třeba při rekonstrukci pamatovat hlavně na to, jak v prostoru pod střechou zajistit příjemné klima. Přinášíme pár tipů.

Foto: Velux

Větší počet střešních oken v kombinaci s prosklenou příčkou prostor dokonale prosvětlí

Článek

Při současných cenách nemovitostí se pro mnoho lidí stává rekonstrukce staré půdy často jedinou cestou k vlastnímu bydlení. Do přestavby dosud nevyužívaných prostor pod střechou se tak pouští více lidí než dříve. Úplně jednoduché to ale není.

Klíčové bude správné zateplení šikmé střechy. V zimě zajistí v podkrovním bytě teplo, v létě bude izolace zabraňovat přehřívání interiéru. „U výběru izolačního materiálu platí přímá úměrnost. Čím kvalitnější a silnější, tím lépe izoluje, a uspoří tak více energií potažmo financí. Důležité je u výběru také zohlednit, aby si materiál zachoval své vlastnosti v čase,“ popisuje Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Nejrozšířenějším izolačním materiálem pro zateplování budov na českém trhu je se spotřebou 53 000 tun ročně pěnový polystyren. Mezi jeho přednosti patří tepelně i zvukově izolační vlastnosti, velmi nízká nasákavost, odolnost proti povětrnostním vlivům, plísním a mikrobům a trvanlivost vlastností.

Nabízí se ale i další kvalitní materiály, od kamenné izolace z čedičových vláken, která oplývá výbornými akustickými a protipožárními vlastnostmi, až po skelnou vlnu a stříkané izolace.

Podkroví je romantické, když je pod střechou příjemně

Tipy a trendy

Ožehavá bývá u izolace rovněž otázka její tloušťky. „Pro šikmé střechy je požadovaná tloušťka izolantu minimálně 22 cm,“ říká Pavel Zemene. Mnozí odborníci ale doporučují volit silnější, 26–30 cm i více. „Vše ale přirozeně závisí na kvalitě použitého materiálu a energetické náročnosti stavby. Větší tloušťkou izolace lze například také vykompenzovat tepelné mosty zapříčiněné konstrukcí krovu,“ vysvětluje Tomáš Truxa ze společnosti Isover.

Vneste si do života více světla

Otázkou, kterou budete muset rovněž vyřešit, je výběr oken. Zvolit můžete ta klasická střešní, která splynou s konstrukcí střechy v jednu rovinu a působí tak velmi elegantně. Pokud zvolíte větší prosklení, stane se z tmavé půdy krásný světlý byt či místnost. Vhodné je rovnou promyslet i jejich zastínění, aby podkroví nebylo v horkých letních dnech přehřáté. Alternativou jsou okna vikýřová.

„Hlouběji“ v prostoru nebo třeba v tmavých podkrovních chodbách mohou pomoci s dostatkem denního světla celoskleněné dveře a příčky. „Maximální zachování vzdušnosti a průchodu světla nabízí interiéru celoskleněné dveře, které mezi dvěma místnostmi vytvoří předěl, ale přitom zůstanou vizuálně propojené.

Do prostorů, ve kterých je požadavek na zachování intimního prostředí, je vhodné zvolit neprůhledné sklo,“ doporučuje Tomáš Pilský, manažer pro inovace společnosti Vekra. Celoskleněné dveře mohou být jak otočné, tak i posuvné nebo kyvné (lítačky), možností je i jednokřídlé či dvoukřídlé provedení a kombinace s bočními či horními světlíky.

Střešní okna zvelebují pobyt v podkroví

Tipy a trendy

Kam umístit radiátory a rozvody vody

Obytnému podkroví je třeba zajistit rovněž vhodné vytápění. Obecně platí, že radiátor by měl být umístěn pod oknem, a to v celé jeho šíři. Tím je zajištěna optimální cirkulace vzduchu, která je dána větráním okny nebo prostupem netěsnícími okny nebo parapety. Takto umístěný radiátor kompenzuje tepelné ztráty.

Pokud by byl problém s jeho umístěním na stěnu, lze sáhnout po volně stojícím radiátoru. „V případě volně stojící varianty se radiátor instaluje na nožičky. Standardně používáme nožičky k radiátorům do výšky 60 cm. Pokud ale podkrovní prostor vyžaduje vyšší těleso, nožičky lze použít i u něj, ale je třeba počítat s fixací radiátoru v horní části,“ říká Miroslav Váša, vedoucí prodeje designových radiátorů Zehnder.

To platí také v koupelně. V té je navíc třeba pamatovat ještě na omezení daná stavebním zákonem. Jak upozorňuje Miroslav Váša, u koupelny v podkroví může být komplikací nutnost napojení veškerého sanitárního zařízení na rozvody, přičemž svislé odpadní potrubí neboli stoupačka musí být maximálně 1,5 metru od toalety. To omezuje nejen umístění umyvadla, sprchového koutu, vany, ale i koupelnového radiátoru, který by měl být vždy v dosahu pro snímání ručníků a osušek.

Díky rekonstrukci získala chata tři pokoje v podkroví

Tipy a trendy

Kde se při navrhování podkroví inspirovat

Zrekonstruovat podkroví na atraktivní byt tedy není nic jednoduchého. Je proto dobré se obrátit na odborníky, aby vám s návrhem pomohli. Inspiraci ale samozřejmě můžete načerpat předem. Na internetu některé firmy nabízejí i nejrůznější konfigurátory s jejichž pomocí si lze různé varianty uspořádání podkrovního bytu vyzkoušet.

Anketa

Láká vás představa bydlení v podkroví?
Ano, to je můj sen.
48,1 %
Není to nějaká má zvláštní touha, ale nevadilo by mi to.
33,2 %
Jenom to ne!
18,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 283 čtenářů.

Z dvojice bytů k pronájmu se stal po rekonstrukci jeden a zůstal v rodině

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Rekonstrukce, která dostala jedničku

Smysl pro detail a jednoduchost je znát ve zdařilé rekonstrukci rodinného domu, jenž obývá čtyřčlenná rodina. Dům má jedno podlaží s podkrovím a užitnou plochu...

Výběr článků

Načítám