Hlavní obsah

Střešní okna zvelebují pobyt v podkroví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní střešní okna jsou napojená na alarm, který upozorní na jejich nežádoucí otevření. Jejich součástí může být i dešťový senzor, jenž okno automaticky zavře, když začne pršet. Umějí toho ale daleko víc.

Foto: Roto

U elektrického výklopného/kyvného okna Designo i8 si můžete vybrat ovládání stěnovým přepínačem, ovladačem na dálku, smartphonem či tabletem.

Článek

Sofistikované výplně střešních otvorů spolupracují se senzory hlídajícími tepelný komfort v interiéru, vlhkost i množství škodlivého CO2. Je-li ho nebezpečně mnoho, otevřou se.

Zpřístupnění denního světla a čerstvého vzduchu půdnímu prostoru, jeho izolace, obrana proti horku s venkovním stíněním a se sítí i proti dotěrnému hmyzu - to jsou jen základní funkce, které bychom měli po střešních oknech chtít.

Senzory budou reagovat za vás

Okna s inteligentním systémem řízení se automaticky otvírají, zavírají i zastiňují, každé jednotlivě a s ohledem na online předpověď i aktuální počasí. Využívají k tomu senzory a k ovládání pak slouží mobilní aplikace v chytrém telefonu.

Víte, že pomocí tepelného čerpadla můžete svůj domov také ochlazovat?

Jak na to

Před blížící se bouřkou či větrem okna flexibilně vyvětrají. Za velkých veder posunou větrání na dobu, kdy se ochladí, anebo v určitou hodinu vytáhnou rolety, třeba když chceme být ráno probuzeni slunečními paprsky. Pakliže přijde neočekávaně rychlá přeháňka, střešní okno s tímto systémem se automaticky zavře na základě mechanického impulzu padajících kapek, který je nadřazen elektronickému ovládání.

Důležitou vlastností některých chytrých systémů je schopnost učit se. „Analyzují a zpracovávají každodenní činnosti, aby lépe porozuměly tomu, kdy jste zvyklí vstávat, větrat i jakou teplotu doma preferujete. Dokáží se proto lépe přizpůsobit chodu každé domácnosti,“ vysvětluje Jakub Mrázek ze společnosti Velux.

V rámci rekonstrukce není problém stará střešní okna vyměnit za nová s dálkovým ovládáním a s lepšími tepelně izolačními parametry, na která můžeme čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) či NZÚ Light.

„Pokud vám starší, manuálně ovládaná střešní okna vyhovují, není výměna nutná, stačí je dovybavit elektrickým nebo solárním pohonem a zapojit do kompatibilního chytrého systému. Se solárním napájením odpadá nutnost přivést k oknu elektřinu, je to tedy snazší a čistší řešení,“ vysvětluje Jakub Mrázek.

Elegantní, praktické a překvapivé! Designéři vymysleli okno proměnitelné na balkon

Tipy a trendy

Kličky a madla

Ruční manipulace se střešním oknem často vzbuzuje dilema: zvolit horní, či spodní ovládání? „Horní bych volil v případě, že je výškově pohodlně dosažitelné. Doporučujeme ho u nadezdívky do 120 cm, zohledníme i velikost okna a sklon střechy,“ doporučuje Jakub Mrázek.

Inovativní horní madlo disponuje i určitými bonusy. Stačí jednou zatáhnout a ventilační klapkou okna začne dovnitř proudit čerstvý filtrovaný vzduch. Dvoustupňový ventilační systém umožňuje interiéru dýchat i při zavřeném okně, zabudovaný vzduchový filtr nevpustí dovnitř ani prach, ani hmyz.

Není-li horní madlo komfortně na dosah, je namístě volba okna s otevíráním spodní klikou, případně instalace dálkově ovládaného elektrického/solárního pohonu.

Renovace domu umí snížit náklady na energie

Tipy a trendy

Nezatracujte vikýře

Vikýř může být považován za zastaralý architektonický prvek, jehož zbudování vyjde dráž než instalace střešního okna. Vikýře podkrovní interiér rozšiřují, takže získáme k využití místo navíc. Je pravda, že klasický hluboký vikýř nepřivede do podkroví mnoho světla. Lze ho ale pojmout jako prosklenou niku včetně bočních stěn, a zádrhel je vyřešen.

Při rekonstrukci domu a budování vikýře se vyplatí znát technický stav střechy i krovu. Nepřípustné je poškození vlhkostí, zasažení dřevokaznými houbami či jinými škůdci. V případě závad ve střešní konstrukci je odstraníme, poničené části vyměníme.

„Často je nevyhnutelné vyřezat krokve, abychom získali dostatečně široký prostor. Pak vybudujeme nosné trámy pro vikýř, které opláštíme lehkými dřevěnými konstrukcemi, eventuálně i vyzdíme. Ideální je použít zdivo pouze na štítovou část, protože vyzdívané boční stěny vikýře by zasahovaly do interiéru,“ popisuje Pavel Kašpar z firmy Vekra. Zastřešení vikýře mívá nižší sklon než střecha.

Se střešními okny vznikne dokonalé podkroví

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám