Hlavní obsah

Z dvojice bytů k pronájmu se stal po rekonstrukci jeden a zůstal v rodině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt s dispozicí 4+kk vznikl v podkroví domu, kde byly původně dva byty určené k pronajímání. Správný čas na rekonstrukci nastal v okamžiku, kdy dcera majitelů domu Johana hledala bydlení pro svou budoucí rodinu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Designérce z kuchyňského studia se podařilo vymyslet pro kuchyňské skříňky dvířka, která pěkně ladí s laminátovou podlahou

Článek

Na startovní čáře celého projektu stálo několik šikovných lidí, připravených udělat si co nejvíce věcí svépomocí. Dvěma odhodlanými „stavbyvedoucími“ byl manžel Johany, povoláním instalatér, a tatínek, profesí zedník. Z Johany se zase stala vrchní „designérka“ a přísný „stavební dozor“. Aby bylo všechno podle představ, které o budoucím domově manželé měli, bylo potřeba vzít rekonstrukci doslova od podlahy až po střešní zateplení.

Paní domu prozradila, že si to představovala jako mávnutí kouzelného proutku. To se ovšem s ohledem na rozsah rekonstrukce nekonalo a místo kouzelného proutku držela v ruce spíše dirigentskou taktovku. Ale protože tým, který řídila, byl velmi schopný, tak jediné, co drhlo, byly dodávky materiálu, zkomplikované situací kolem covidu. I přes tyto obtíže vše společně během roku a půl dotáhli do hezkého, funkčního a vkusného konce.

Kdo tu žije

Johana pracuje jako vychovatelka v Dětském diagnostickém ústavu a středisku výchovné péče a právě se chystá na mateřskou dovolenou.

Josef je profesí instalatér.

Jejich společným zájmem je sport, výlety do přírody, cestování a nově i agility s jejich kolií.

Minimalismus na míru

Nyní je v podkrovním bytě s rozlohou 125 metrů čtverečních jedna velká obytná místnost plnící funkci obývacího pokoje a kuchyně s jídelnou. Dalšími místnostmi jsou ložnice, dva pokojíky a dvě koupelny.

Manželé mají rádi méně věcí, kvalitní materiály a zemité přírodní barvy. Nosnou myšlenkou tedy bylo vytvořit si bydlení, které bude tak trošku minimalistické, bez většího množství nepotřebných věcí, které by rušily. Zároveň měly být v bytě použité materiály, jež prostory zabydlí a zútulní. Byt měl být také maximálně funkční, účelný a v moderním, hezkém designu. Jako základ barevného konceptu byla vybrána šedá barva v kombinaci s tmavším dřevem.

Technické detaily:

Užitná plocha bytu: 125 m2

Sedačka: Aksamite

Konferenční stolek: WestwingNow

Jídelní stůl a židle: Belterra

Kuchyň: Arredo3

Koupelny: Senesi

Kontinentální postel: ProSpánek

Do akce

Inspiraci čerpali manželé na internetu, v časopisech a pomohl jim i veletrh nábytku a bytových doplňků, kde se třeba zamilovali do sedačky z buvolí kůže. Ta byla ovšem za jejich finančním limitem a dokonalou sedačku na míru jim pak sestavili až v prodejně.

Stejné to bylo i s jídelním stolem a židlemi, ty také objevili na veletrhu a v showroomu ostravské firmy jim pak dobře poradili s konkrétním výběrem. Ještě než ale pořizovali solitérní nábytek, kvůli koordinaci stavebních prací bylo nutné co nejdříve vybrat kuchyň.

Do hlavní obytné místnosti si na internetu našli kuchyň od italského výrobce. Ve studiu si padli do noty s návrhářkou, pro kterou byla kuchyň zakomponovaná pod šikminu zajímavou výzvou. Návrhářka nabídla materiál lamino v imitaci dřeva, který hezky ladí s laminátovou podlahou v podobném dekoru. Kuchyň situovanou do tvaru písmene L ještě doplňuje pracovní ostrůvek.

V podkroví jsou dvě koupelny. Do koupelnového studia šli už s jasnou myšlenkou, kterou na místě poupravili. Oříškem prý bylo nastěhovat do koupelny vanu z litého umělého mramoru. Zásadní byl pro majitele i výběr komfortní postele, proto zvolili vysoký kontinentální typ.

Autor: Lucie Martínková, www.bydlenimagazin.cz

Anketa

Líbilo by se vám bydlet v podkroví?
Ano, moc. Má to své kouzlo.
63 %
Možná, že ano.
3 %
Mně by to bylo jedno.
0,7 %
Spíš asi ne.
7,2 %
Ne. V podkroví bych bydlet nechtěl/a.
26,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 433 čtenářů.

Designérka v bytě své kamarádky čarovala s prostorem

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám