Hlavní obsah

Proluku v bloku domů vyplňuje moderní stavba se zajímavě řešenými byty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zadní části typického berlínského domovního bloku byl za války zničen jeden dům. Proluka po něm zůstala až donedávna. Švýcarští architekti z curyšského ateliéru Appels Architekten ji zaplnili velmi vkusným domem, který má nenápadné fasády a velmi pěkně řešené byty.

Foto: Simon Menges

Dům je v zadní části bloku, jeho obyvatelé jsou tak ušetřeni hluku z hlavní ulice.

Článek

Nově postavená budova se nachází ve druhé řadě typického berlínského obvodového bloku ve čtvrti Prenzlauer Berg a vyplňuje prázdný prostor, který zde zbyl po domě zničeném během druhé světové války. Objem nové zástavby se velmi blíží objemu původního objektu. Z přední i zadní strany jej obklopují dva dvorky se stromy. Půdorys stavby má neobvyklý půdorys ve tvaru písmene S a díky svému umístění nabízí obyvatelům tři různá venkovní prostředí.

Jednak je tu rušná ulice, před jejímž hlukem jsou ale všichni dobře chráněni, protože žádná z domácností do ní nemá okna. Druhý venkovní prostor je dvůr se stromy svíraný okolními domy, do nějž se vchází průchodem v předním domě. A nakonec je tu zahrada za nově postaveným domem, kterou mají jeho obyvatelé pro sebe.

Příchozí se po vstupu do domu ocitne ve velkoryse řešené vstupní hale, kde může pokračovat po schodišti vzhůru, anebo výtahem do vyšších podlaží. Dvoje dveře pak už vedou do bytů, další čtyři jednotky mají však svůj vlastní samostatný vstup přímo ze dvora.

Napadlo vás, že by město mohlo mít kapsy? Mohlo! A bydlí v nich lidé

Tipy a trendy

V domě je celkem 24 bytových jednotek různých velikostí a půdorysů. Mohou tam tak vedle sebe bydlet rodiny i staří lidé či naopak mladí, upřednostňující single styl života.

Přízemní byty jsou řešeny jako mezonety, mají dvě podlaží. Jejich vnitřní uspořádání je přitom na stejném principu. Na úrovni přízemí je obytná část tvořená kuchyňskou a jídelní zónou, kterou ve třech případech doplňuje také obývací. V horní úrovni bytů je pak buď ložnice s pracovním koutkem nebo druhý obývací pokoj s ložnicí, a v jednom případě i dvě ložnice. Koupelny jsou na obou úrovních bytů. Jednotka se dvěma ložnicemi má pak pro každou z nich jednu.

Jak uvádí architekt Nikolas Appels, bydlení v horním patře lze navíc kombinovat s ateliéry, anebo lze ke stejnému účelu využít mezonety v přízemí.

„Novostavba inspirovaná okolními berlínskými městskými domy se vyznačuje drsností minerální materializace perforované fasády. Zatímco design vzdává hold svému kontextu, dvoupatrová fasáda v přízemí a velká okna od podlahy ke stropu vytvářejí nezávislou identitu uvnitř dvorků,“ popisuje vzhled stavby architekt.

Ve vnitřních prostorech se pak uplatnily kvalitní materiály ve velmi kvalitním řemeslném zpracování. Zvolené povrchy jsou tak jednak nenáročné na údržbu a zároveň podporují atmosféru domu. Ta by měla povzbuzovat komunitní styl života obyvatel. Předpokládá se, že lidé v domě budou spolu rádi komunikovat, budou si nacházet příležitosti ke společným chvílím a zážitkům, k nimž jim zahrada a dvůr dávají spoustu prostoru. Na druhé straně, ti, kteří o společenský život příliš zájem mít nebudou, mají dostatek soukromí a nebudou ničím rušeni.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v takovémto domě?
Ano, určitě líbilo.
79,8 %
Myslím, že ano.
5,7 %
Nevím, musel/a bych tam být.
7,1 %
Asi moc ne.
2,5 %
Nelíbilo.
4,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 367 čtenářů.

Dlouhý bytový dům vypadá při pohledu z ulice jako trojice různě barevných chaloupek

Tipy a trendy

I věžák může být hezký a v pohybu. Pomáhají mu elegantní linie teras

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám