Hlavní obsah

I věžák může být hezký a v pohybu. Pomáhají mu elegantní linie teras

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výškový bytový dům v brazilském São Paulu má všechno, co si luxusní bydlení žádá - skvělou polohu, hezký výhled, a velké dobře orientované byty. Své obyvatele potěší i bohatým vybavením zaměřeným především na zdravý životní styl, okolním obyvatelům pak nabídne přinejmenším pohled na hezkou a zajímavě řešenou fasádu.

Foto: Pedro Vannucchi

Dům se od okolních čistě hranatých věžáků výrazně odlišuje svou rozpohybovanou fasádou.

Článek

Když brazilští architekti z ateliéru Königsberger Vannucchi Arquitetura začali pracovat na návrhu luxusní výškové obytné budovy v bezprostřední blízkosti významného městského parku Ibirapuera, dali si dva základní cíle.

Tím prvním bylo nabídnout budoucím obyvatelům co nejhezčí výhled právě na zeleň parku. Zároveň se rozhodli přenést něco z přírody, prostřednictvím zeleně, přímo do nového domu. Obou cílů se jim podařilo dosáhnout pomocí chytře navržených teras.

Právě terasy jsou hlavní ozdobou a chloubou stavby. Architekti totiž při vytváření návrhu neskončili ve fázi jejich povytažení před stavbu, ale zároveň je ještě nůžkovitě rozevřeli. Díky tomu si vzájemně nestíní ve výhledu a fasáda domu vzbuzuje dojem, jak by byla neustále v pohybu a neustále se vlnila.

V budově s 18 podlažími je 14 luxusních bytů s užitnou plochou od 339 do 341 m², přičemž každý zabírá celé jedno patro. Nejvyšší dvě obytná podlaží pak okupuje penthouse, velký 573 m².

Půdorysy všech bytů jsou si podobné, ložnice mají seřazené do jedné linie na jihovýchodní straně, takže jsou vystavené slunci pouze v chladnějších hodinách dne, zatímco do obývacího pokoje proniká denní světlo až do pozdního odpoledne. Proti přehřívání je ovšem chráněný hloubkou terasy.

Tím, že každý z bytů zabírá celé podlaží, mohli architekti dopřát všem místnostem vlastní okno. V bytech lze tak ochlazovat vzduch přirozeným prouděním.

Foto: Pedro Vannucchi

Dům z čelní strany připomíná komínek na sebe nedbale naskládaných sendvičů.

Dům zabírá na pozemku 1976 m², obyvatelé v něm pak mají k dispozici dohromady 9539 m² užitné plochy.

Architekti usoudili, že pro zachování co největšího soukromí obyvatel domu bude nejjednodušší umístit veškeré prostory pro společné aktivity do přízemí, kde jednotlivé zóny lemují centrální nádvoří.

Je zde vnitřní i venkovní bazén, fitness centrum se squashovým kurtem, solárium, vířivka i relaxační místnost.

Sněhobílou budovu zdobí hravá spleť balkonů

Tipy a trendy

Při hledání souladu s přírodou neskončili architekti pouze u aplikace zeleně na terasy domu. Zelená je také část střechy, na zbytku jsou umístěné solární panely snižující množství energie, jež dům odebírá z místní sítě.

Architekti rovněž zachovali původní vegetaci všude na pozemku tam, kde není zastavěná plocha.

Tým architektů získal za svůj záměr co nejvíce vytěžit z blízkosti parku a na oplátku co nejvíce uplatnit zeleň na fasádě už ve stadiu návrhu italské ocenění A'Design Award & Competition.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení s velkou terasou?
Ano, to je můj sen!
74,7 %
Asi ano.
17,7 %
Nepotřeboval/a bych ji.
4,2 %
Jenom to ne!
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 886 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám