Hlavní obsah

Prkna a parkety nemusí být vždy ze dřeva

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete se doma těšit z pohledu na dřevěnou podlahu, ale hledáte něco levnějšího se snadnou údržbou? Řešením mohou být dlažba, vinyl, laminát nebo minerální krytina. Nechte se inspirovat!

Foto: Bauhaus

Logoclic Aquaprotect Laminate je prémiová podlaha s ochranou proti vodě a vlhkosti. Je extrémně odolná proti oděru a poškrábání. Cena 499 Kč/m2.

Článek

Keramické dlažby a další krytiny napodobí dub, buk, modřín, borovici i cizokrajný teak. Imitují nejen odstíny dřeva, ale i přírodní strukturu – žilkování, suky, letokruhy.

Často mají na omak nerovný, plastický povrch. Jejich tvarová a rozměrová pestrost umožňuje rozličné typy pokládek, formáty vypadají jako dlouhá dřevěná prkna, kazetové parkety, tvoříme jimi vzor rybí kosti nebo čtverce. Vinylu, laminátu i minerálním krytinám dodávají vzhledovou věrohodnost ostřejší hrany.

Rektifikovaná dlažba (se zabroušenými hranami do pravého úhlu u již vypálené dlaždice) je používána hlavně při pokládání velkých formátů, když vyžadujeme co nejmenší spáry (od 2 mm).

Foto: Rako

Precizní kresbu dřeva mají rektifikované velkoformátové keramické dlaždice (30 x 120 cm a 20 x 120 cm) série Board. Při pokládce umožňují různorodé skladby.

Foto: KPP

SPC minerální krytiny Kährs Click napodobí klasické dřevěné dekory i vzor rybí kosti. Mají jádro ze směsi minerálů a moderních polymerů, které zaručují zdravotní nezávadnost, odolnost, rozměrovou a tvarovou stabilitu.

Foto: Hornbach

Masivní vinylová podlaha Parador 5.0 (22 x 121 cm) se zámkovými spoji působí jako krytina z pravých prken. Cena od 719 Kč/m2.

Foto: KPP

Laminátové lamely i jejich spoje v podlaze Wineo 500 odolají vodě a vlhkosti díky nátěru Aqua-Stop.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Korková podlaha má co nabídnout

Milovníci přírodních materiálů se nemusí upínat jen ke dřevu! Jsou tady další originální materiály, které svými užitnými vlastnostmi předčí ty běžné, tradiční....

Výběr článků

Načítám