Hlavní obsah

Rozmanité vzory jsou zpět. Najdete je i na podlahách

Právo, Sylva Svobodová

Tapety, bytové textilie i podlahové krytiny. Všude jsou v hlavní roli vzory, nikoliv jenom jako doprovodný prvek. Objevují se na laminu, dřevěné podlaze, ale i vinylu, elastické organické krytině.

Foto: Quick-Step

Čtverce laminátové podlahy Royal Oak s geometrickým vzorem zjemňuje povrchová úprava kartáčovaného dřeva doplněná sytými tmavými tóny. Provedení ve dvou variantách: tmavě hnědá a barva přírodního dřeva.

Článek

Kromě vzoru a odstínu podlahy samozřejmě řešíme i materiál a užitné vlastnosti.

Dobrou zprávou je, že výrobci vlastnosti vylepšují na maximum a prakticky všechny krytiny už dnes lze umístit i do choulostivějších prostor, jako jsou koupelny či kuchyně.

Vinyl patří do koupelny

Vinylová podlaha je velmi oblíbená, protože není náchylná na vlhkost. Zvládne elegantně umístění v koupelně. Dříve se vyráběla výhradně v rolích a lidem se často pletla s jiným druhem podlahové krytiny – linem. To je ale přírodního základu, zatímco vinyl je z PVC.

Vinyl se vyrábí i v dalších variantách: v dílcích (lepí se k podkladu) či v zámkové variantě. Surovina je stejná jako ta původní v rolích, ale obsahuje více změkčovadel.

Ohledně vzhledu se kopírují novinky ve dřevě, ale oblíbené jsou i kamenné a betonové imitace a XXL formáty o délce dílce až 1,8 m.

Podlahu volte podle praktických vlastností

Tipy a trendy

Výhody vinylu: přiměřeně tvrdý a zároveň pružný, vysoce odolný materiál, neklouže, vhodný na podlahový topný systém.

Nenáročná pokládka, odolnost vůči vodě, vlhkosti, dobrá akustika, nehlučný, nenáročný na údržbu. Rozmanité imitace a designové vzory.

Ekologické elastické krytiny

Přechod od vinylů k ekologickým elastickým podlahám je současný trend. Jde o pružné organické podlahy bez obsahu PVC změkčovadel a chloru, hlavními složkami jsou olej a sádra, používají se tedy ryze přírodní suroviny.

Tyto krytiny mají dokonale uzavřený povrch, špína na nich neulpívá, stačí je vytírat čistou vodou bez saponátů. Na trhu jsou v rolích, dílcích určených k lepení i na zámkové spoje.

Foto: Quick-Step

V kolekci Disegno najdeme dřevěné podlahy bez suků a trhlin ve vzoru rybí kosti nebo pleteného proutí. Barva krémová, přírodní, teple hnědá, vždy s extra matným lakem.

Foto: KPP

Ekologická elastická podlaha je příjemná pro bosou nožku, pružná, snadno čistitelná. Zde designová varianta v imitaci kamene.

Výhody elastické organické podlahy: ekologická bez obsahu PVC, odolná, s příjemným povrchem a nestudí. K úklidu stačí čistá voda, vhodné jsou pro alergiky, astmatiky, zvládnou mechanickou zátěž, působení běžných chemikálií, jsou stálobarevné.

Vhodné jsou na podlahové topení, bezproblémová je jejich likvidace (s běžným odpadem).

Dřevěná podlaha

Přírodní materiály milujeme, a tak není divu, že mnozí uvažují i o dřevě v koupelně. Lze ho tam vůbec použít? Určitě ano. Ovšem ne to běžné.

Exotické či tepelně upravované dřeviny už v koupelně mít můžeme. Nejčastěji užívané jsou dřeviny teak, wenge, massaranduba, které jsou tvrdé a mastné a lze je mít i v prostoru sprchového koutu.

Podobné vlastnosti získává i tepelně upravované dřevo a v obchodě ho najdeme pod označením thermo. Nejčastěji se používá jasan nebo borovice. Platí, že dřeviny určené do vlhkého prostředí jsou již upraveny z výroby a lze volit mezi lakovanou nebo olejovanou úpravou povrchu (častěji je používán olej).

Foto: Quick-Step

Luxusní laminátové podlahy se podobají dřevu strukturou, vzhledem i na dotek. Kolekce Impressive Patterns je voděodolná a nabízí zajímavý vzor Chevron, jejž lze instalovat ve dvou směrech.

Foto: KPP

I v kuchyni je možné mít dřevěnou podlahu. Nemusí mít dokonce ani provedení thermo, které je dražší, tepelně opracované a odolné.

Výhody dřeva: přírodní materiál, příjemný na dotek, snadná renovace poškozeného povrchu. V interiéru podporuje útulnost. Velký výběr dřevin, povrchových úprav (katrování, škrábání, řezání) v matu i lesku.

Dnes se ustupuje od rustikálního vzhledu k menším odchylkám v barevnosti s méně suky.

Laminát miluje vzory

Lamináty se podobají skutečnému dřevu strukturou i na dotek, k čemuž přispívá kombinace velikosti a hloubky vnitřních drážek v dekoru.

Podlahy jsou se zámkovým spojem, který je impregnovaný proti vlhkosti v případě zatečení vody.

Foto: KPP

Do koupelny je vhodný vinyl v rolích (3 nebo 4 metry široký), protože při pokládce nevznikají žádné spoje. Zde dekor Dub Aumera Native.

Foto: Quick-Step

Velký návrat vzorů se projevil i v podlahách. Jsou ve středu pozornosti, nemají pouze doprovodnou roli.

Je zajímavé, že v současnosti se do středu pozornosti dostávají vzory jako dominantní prvek interiérů. Ty mají hlavní slovo a určují image celé místnosti!

Výhody laminátu: Podlahy se snadno instalují, čistí a udržují. Mnohé jsou voděodolné, nabízejí zajímavé dekory a jsou cenově přijatelné.

Pamatujte, že…
V koupelně nesmí být krytina kluzká. Preferuje se jednolitá s minimem přerušení a spojů, dobře udržovatelná. Podle odborníků je zásadní celoplošné lepení a pečlivé zakončení materiálu kolem stěn, aby se pod krytinu nedostávala na zdech srážející se pára, která vede ke vzniku plísně.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Napříč nočním domovem bezpečně

Každý se občas musí v noci vydat na cestu zešeřelým domovem, a ne každý má takové putování naplněné tápáním rád. Proč si tyto chvíle neusnadnit pomocí...

Tapetování je opět in

Móda tapet se vrací. Výběr je ale mnohem větší než dříve. K dostání jsou v mnoha druzích, barvách a vzorech, takže oživí každý interiér a vdechnou mu...

Koberec svým chodidlům dopřejte i venku

Koberec příjemný na omak, nenáročný na údržbu a vzdorující rozmarům počasí můžete mít na zahradě, balkonu, terase nebo na předzahrádce bytu či domu. Nevěříte?

Výběr článků

Načítám