Hlavní obsah

Vyhrajte si s podobou nové podlahy

Právo, Karolina Černá

Pořízení nové podlahové krytiny bývá velkou investicí. Většina lidí proto při jejím výběru vsadí na neutrální design, k němuž se hodí jakýkoli nábytek i barva stěn. Existuje však zlatá střední cesta, která dovolí popustit uzdu fantazii!

Foto: Hornbach

Korková podlaha Egger v odstínu bílé pinie se hodí do dětského pokoje i ložnice. Cena 515 Kč/m².

Článek

Vybírat můžeme ze široké škály cenově dostupných materiálů, které díky moderním technologiím a povrchovým úpravám splňují běžné nároky na podlahovou krytinu a zároveň napodobí nejrůznější suroviny.

Ke klasice dneška patří vinylová nebo laminátová podlaha evokující dřevo, keramiku či koberec. Stačí se rozhlédnout v nabídce a najít nejvýhodnější skóre mezi cenou, vzhledem a vlastnostmi materiálu.

Dřevo z PVC i korku

Podlaha z masivního dřeva vydrží v dobré kondici až 20 let.

Pokud jsme investovali do krytiny ze světlejšího olejovaného dřeva, změníme její barvu ošetřením svrchní vrstvy pigmentovým olejem. Je-li povrch lakovaný, musíme ho předtím pečlivě přebrousit.

U keramiky, laminátu, vinylu tyto další úpravy nelze provést, po mnoho let si však udrží vzhled parket nebo prken i s patinou. Pocit dřevěné podlahy vzbuzují také dekory a přírodní původ vinylových minerálních krytin.

Foto: Quick-Step

Laminátová podlaha z kolekce Signature v dekoru dub kombinuje různé barvy, díky čemuž vznikl pruhovaný vzor bílého, růžového i přirozeného dubu s patinou.

Příjemnou náhradou dřeva je korková krytina, která se může pochlubit 20letou životností. Korek odpuzuje prach, hodí se do domácností s alergiky, na jeho povrchu se nemnoží bakterie a plísně.

Hřeje, dobře izoluje hluk, ve srovnání se dřevem je měkký a pružný. Do jisté míry odolává vodě.

Ocel a kámen

Kovovou podlahu si domů asi nepořídíme. Přírodní kámen je zase drahý a pokládka náročná.

Dojem těchto hmot násobí u běžně využívaných podlahových krytin jejich zpracování a povrchová úprava, např. ocelově tmavý povrch vysokotlakého laminátu, jehož životnost dosahuje 15 let.

Z bývalého zásobníku na vodu vzniklo OSB království

Tipy a trendy

Imitace mramoru vynikne na pravé keramice v koupelně, kamenný dekor sluší SPC minerálním podlahám. Jejich jádro tvoří inovativní směs minerálů a moderních polymerů, které zaručují maximální odolnost, rozměrovou a tvarovou stabilitu. Vlastnostmi se pohybují mezi vinyly a keramickou dlažbou. Oproti vinylovým podlahám jsou tvrdší, pevnější. Jsou méně náročné na kvalitu podkladu a příjemné na dotek.

Keramické dlaždice

Keramickou dlažbu, včetně jejího rozmanitého zdobení, dobře imitují PVC podlahy, které ovšem nemají takovou odolnost a životnost.

Vinylové dlaždice využijeme ve všech místnostech, včetně koupelny nebo kuchyně, běžný laminát se ale do prostor s vysokou vlhkostí nehodí. Tvoří ho totiž pevná HDF deska a horní vrstva potažená tištěným papírem s designem, takže při zvýšené vlhkosti bobtná.

Laminát vhodný do koupelny nebo kuchyně musí být ošetřen speciální vrstvou odpuzující vodu.

Foto: Rako

Série Linka návrháře Maxima Velčovského zahrnuje tři grafické varianty slinutých keramických glazovaných dlaždic s plně probarveným střepem. Na snímku dlaždice DAK63827, rozměr 60 x 60 cm. Cena 787 Kč/m².

Pravá keramika umožňuje pohrát si s různými barevnými dekory, evokuje i přírodní kámen, dřevo, kovový, písčitý nebo kamenitý povrch. Je vysoce odolná, vydrží až 30 let. Vynikne v koupelně, kuchyni i na chodbě, z jejího povrchu snadno odstraníme nečistoty.

Koberec netradičně

Kreativce jistě zláká možnost poskládat koberec podle vlastního návrhu, který mohou dokonce v čase obměňovat.

Kobercové dlaždice mají ve srovnání s kusovým kobercem tu výhodu, že opotřebované díly snadno nahradíme, lehkou manipulaci s nimi oceníme i v případě stěhování. Samolepicí nebo těžší samoležící dílce pokládáme na vinyl, parkety podle návodu výrobce. Kobercové čtverce jsou většinou ze 100% polypropylenu se smyčkovou strukturou. Mají protiskluzný povrch.

Tkaný vinyl evokuje 3D povrchem se středně hrubou strukturou pravou tkanou textilii. Vinylová příze s jádrem ze skleněných vláken je na tkalcovských stavech spletena dohromady a za tepla zalisována. Na trhu je k dostání v rolích i ve čtvercích.

Díky vysoké třídě odolnosti se tkané vinylové podlahy hodí do silně zatěžovaných prostor, do chodeb, ale i do kuchyní nebo obývacích pokojů. Cena začíná zhruba na 1500 Kč/m².

Anketa

Máte doma světlé, nebo tmavé podlahy?
Světlé
53,4 %
Tmavé
8 %
Obojí
19,2 %
Něco mezi
19,4 %
Celkem hlasovalo 689 čtenářů.

Reklama

Související články

Styl s atmosférou starých továren

Syrový, ale přesto útulný. Tak by se dal stručně charakterizovat industriální styl bydlení. V posledních letech se stává populárním i u nás.

Výběr článků

Načítám