Hlavní obsah

Pozvěte přírodu domů, vyzkoušejte dřevěnou podlahu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S dřevem vstoupí do interiéru vlídnost, hřejivost a harmonie. Přírodní materiál je jedinečný, má originální kresbu, patří do ložnic, obývacího pokoje, kuchyně, ale za určitých podmínek se hodí i do koupelny, domácích wellness. Jde jen o to, zvolit správnou dřevinu, která dané podmínky bezpečně zvládne.

Foto: Quick-Step

Denní světlo, rostliny a příroda v podobě dřevěné podlahy: terapie u nás doma.

Článek

Standardní dřevina samozřejmě nemá ráda vodu, zvýšenou vzdušnou vlhkost a může se snadno zdeformovat: nabobtnat, zčernat ve spárách a spojích, či dokonce mít plíseň.

Proto do kritických prostor volíme tepelně upravené nebo exotické dřeviny, které vodu a vlhkost zvládnou bez zaváhání.

Vybírejte podle tvrdosti

S podlahou jsme spokojení, když dobře slouží. Proto je velmi důležité zajímat se také o tvrdost. Co ji ovlivňuje? Výhradně typ použité dřeviny, zda je na ní lak či olej, není podstatné.

Střední a vyšší tvrdost dřeva volíme do kuchyně, kde nám nádobí či příbory spadnou na zem raz dva. Stejně tak se vyplatí tvrdší materiál v dětském pokoji, v hale či na chodbě.

Foto: KPP

Dřevěná dubová podlaha může být klidně i v kuchyni. Tvrdé dřevo náročnější provoz zvládne.

Když ale dojde k nehodě a poškození povrchu, nic není ztraceno. Lak ustojí i vylitou vodu, víno nebo olej, vše se snadno setře. Olejovaná podlaha je sice choulostivější, ale případné vzniklé skvrny lze zase velmi dobře lokálně odstranit.

Profesionálové mají v zásobě opravné vosky a tmely, které jsou různě barevné a dají se podle potřeby namíchat přesně podle dekoru podlahy. Vosk pak velmi jednoduše vyplní škrábance, prohlubně i poškozenou nášlapnou vrstvu a olej na závěr povrch správně uzavře.

Foto: Quick-Step

Olejovaná podlaha nabízí přirozený vzhled a možnost lokální opravy poškozeného povrchu.

V případě lakované podlahy mohou nastat dvě věci: drobnější škrábance lze zacelit opravným lakem, větší poškození bohužel vyžaduje výměnu celé dřevěné lamely (pořídíme si pro jistotu větší množství).

Podstatná je přesnost a zkušenost, proto na tuto činnost povoláme zkušeného podlaháře.

Foto: PKK

Opravný set pro lakované podlahy

Podlaha na chalupě

Pořídit si starší chalupu, to obvykle znamená rekonstruovat, a to doslova od podlahy. Rozhodnutí, jaký materiál na ni použít, je většinou rychlé. Zpravidla toužíme užít si přírodu nejen venku, ale mít jí i kousek doma. A tak není překvapením, že dřevěná podlaha bývá jednoznačný vítěz.

Na chalupě, kde je krytina hodně zatěžovaná a náchylná na opotřebení, se zajímáme i o povrchovou úpravu materiálu. Praktická je třeba technologie Wood for life, která spolehlivě chrání dřevěný povrch. Každé jednotlivé prkno je ošetřeno vrstvou, jež odpuzuje vlhkost, je odolné proti škrábancům, skvrnám, nečistotám, pronikání vlhkosti. Díky tomu se v prknech neusazují žádné nečistoty, mnohem snadněji se podlaha udržuje v čistotě.

Foto: KPP

Dřevo je hřejivý materiál, příjemný na dotek a do ložnice rozhodně patří.

Tipy a rady
Úklid dřevěné podlahy provádějte nasucho, vytírejte nejvíce dvakrát týdně vyždímanou textilií z polyesterových a polyamidových vláken.
Používejte jen přípravky určené na dřevo nebo pH neutrální, dřevo se jinak může poškodit, vysušit ochrannou vrstvu laku či oleje.
Shnilé a polorozpadlé podlahy ve staré chalupě se nevyplatí renovovat. Rovnou je vyměňte za nové dřevěné. Pamatujte, že podlaha musí být dobře izolovaná, povrch rovný a čistý.

Anketa

Líbí se vám dřevěné podlahy v interiéru?
Ano, přesně to je můj oblíbený typ.
83,8 %
Docela ano.
10,6 %
Je mi to úplně jedno.
2,8 %
Moc ne, je s nimi práce při údržbě.
1,7 %
Ne, preferuji jiné materiály.
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 179 čtenářů.

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Korková podlaha má co nabídnout

Milovníci přírodních materiálů se nemusí upínat jen ke dřevu! Jsou tady další originální materiály, které svými užitnými vlastnostmi předčí ty běžné, tradiční....

Výběr článků

Načítám