Hlavní obsah

Dopřejte facelift stropu, podlaze i stěnám

Právo, Sylva Svobodová

Více svěžesti, omlazení nebo změnu stylu vneseme do interiéru nejen detaily, ale hlavně základní proměnou podlah, stěn a stropů.

Foto: Hornbach

Syté barvy a výrazné vzory sluší tapetám na zdech proti oknům, chráníme je však před dopadem slunečního záření.

Článek

Strop vynikne, zakončíme-li výmalbu stěn odlišnou barvou či dekorativní linkou, podle výšky zdi asi 5 až 10 cm pod jeho úrovní.

Nátěrem obnovený strop zpestříme svítidlem, které může být designovou dominantou místnosti, nabídka v sortimentu závěsných lustrů je pestrá.

Foto: WestwingNow

Závěsné svítidlo Gross vnese do místnosti lehkost a hravost party balonků. Cena 5159 Kč.

Stěny opatříme novým nátěrem. Trendem jsou imitace betonové stěrky, plastickou strukturu dodáme povrchu kreativním válečkem.

Zajímavé efekty vytvoříme i nanášením barvy pěnovou houbou nebo zmuchlaným hadříkem (tzv. tupováním). Na stěnu či její část můžeme aplikovat tapetu s dekorem, samolepky, které výrazně pozmění styl pokoje.

Detailnějším řešením jsou originální poličky rozmístěné v různých úrovních, nástěnné designové zrcadlo nebo obrazy.

Foto: Korado

Stěnu proměníme instalací obrazů, poliček, ale také vylepšením vzhledu topení. Radiátor lze natřít či opatřit barevnou čelní deskou. Cena od 762 Kč dle rozměru.

Pokud se nám okoukala vinylová nebo laminátová podlaha, rychle a snadno obměníme její vzhled kobercem, nejlépe kusovým, případně několika menšími kousky, kvůli nimž ani nemusíme posunovat nábytek.

Foto: Ikea

Hladce tkaný kusový koberec Käpphäst vynikne v dětském pokoji. Jeho vzhled neurazí ani v jiné místnosti. Rozměr 80 x 160 cm za 799 Kč.

Majitelé dřevěných podlah časem zjišťují, že se barva krytiny mění, získává patinu, tmavne zašlapávanými nečistotami, bledne v místech dopadu slunečního svitu. Lakovanou podlahu osvěžíme lazurou, někdy však až po přebroušení povrchu. Olejovanou dřevěnou krytinu probarvíme pigmentovými oleji.

Foto: KPP

Olejované dřevěné podlahy proměníme probarvením pigmentovým olejem. Světlé podlahy prostor opticky zvětší a provzdušní, tmavá barva v rozumné míře prostor zútulní.

Anketa

Chystáte se letos na facelift některé z místností svého domova?
Ano, čeká nás to.
64,9 %
A kdyby jen jedné!
9,3 %
Ještě nevíme.
5 %
Asi ne.
4,1 %
Ne, do toho se letos pouštět nebudeme.
16,7 %
Celkem hlasovalo 1449 čtenářů.

Koronavirové rozptýlení na sněhu

Dolehla na vás také nuda během neustálých uzávěrek kvůli koronavirové pandemii natolik, že jste šli nakonec řádit na sníh? Vytvořili jste něco obzvláště povedeného? Iglú, hrad, klouzačku...?

Pochlubte se ostatním čtenářům a inspirujte je! Pošlete nám fotku svého výtvoru a připište k ní pár vět na naši adresu bydleni@novinky.cz. Nejzdařilejší díla rádi představíme!

Reklama

Související články

Buďte styloví i v kuchyni

Ozdobou kuchaře během přípravy jídla jsou jeho pomocníci – kuchyňská zástěra, která ladí s chňapkou, stylová podložka pod hrnec a také utěrka na nádobí.

Výběr článků

Načítám