Hlavní obsah

Nápady pro malou koupelnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek místa v koupelně dokáže pěkně potrápit. Ani skromný prostor však nebrání tomu, abyste do něj zařadili všechno, co potřebujete, a ještě to provedli stylově. Máme pro vás sedm nápadů, nechte se inspirovat.

Foto: Ravak

Koncept BeHappy II byl navržený speciálně pro malé koupelny.

Článek

1. Barva je základ

Mohlo by se zdát, že barvy jsou spíše jen otázkou našich preferencí, ale při zařizování malé koupelny mají velký význam. „Pokud chceme opticky zvětšit malou místnost, použijte světlejší barvy,“ radí Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Nemusíte se omezovat jenom na bílou barvu. „Na výběr je celá paleta zajímavých světlých odstínů, jako jsou všemožné odstíny béžové, světle hnědé nebo šedé, ale i pastelové barvy, jako světle zelená, modrá či fialová pro ty, kteří mají rádi hravější design,“ popisuje Iva Šedivá ze společnosti Laufen. Světlejších barev se držte i na koupelnovém nábytku. „Efekt barev můžeme ještě více znásobit vhodným použitím zrcadel,“ doplňuje Tomáš Sysel.

2. Nábytek volte raději štíhlý

Zpravidla nejjednodušším způsobem, jak si v koupelně zajistit více místa, je výměna nábytku. „Kromě užších modelů jsou velkými pomocníky také ty se sníženou hloubkou,“ dává tip Petr Blažek ze společnosti Dřevojas. K dostání jsou např. modely s hloubkou pouhých 38 cm. Skvělou službu vám udělají vysoké doplňkové skříně, horní skříňky nad pračku či odkládací deska, díky nimž vyplníte prostor koupelny efektivně a ušetříte nejeden cenný centimetr.

Praktické jsou i zásuvky pro uložení drobných spotřebičů, jako jsou fény, žehličky na vlasy či holicí strojky, ideálně ve skříňce pod umyvadlem nebo vedle umyvadla, mimo dosah vody. Kosmetika je zase na dosah v zrcadlové skříňce nad umyvadlem. Nezapomeňte ani na háčky na ručníky či župany.

Koupelnu tvořte promyšleně

Tipy a trendy

3. Vana versus sprchový kout

Milujete dlouhé koupele? Nemusíte se jich vzdávat. Zaměřte se na nabídku krátkých a úzkých van. Nebo na série van speciálně navržených právě pro malé koupelny. V případě, že jste spíše příznivci osvěžujícího sprchování, je situace jednodušší. Jestliže ale opravdu bojujete s místem, můžete zvolit sprchové kouty, které byly navrženy přímo pro menší koupelny.

4. Větší umyvadlo nevadí

Celková šířka umyvadla by měla být ideálně aspoň 50 cm. Praktičtější pro malý prostor jsou modely umyvadel se širokým okrajem, který poskytne prostor pro umístění např. dávkovače na mýdlo či kelímek s kartáčky na zuby. Vzdát se nemusíte ani designového kousku v podobě asymetrického umyvadla. Při umístění na desku přesto nabídne velký odkládací prostor. Pod ni můžete umístit nejen poličky, ale i např. úzkou pračku.

5. Zahřejte se a ušetřete místo

Nedostává se vám prostoru na stěně pro umístění koupelnového radiátoru? Nezoufejte! Vyhřát koupelnu a usušit ručníky můžete i na některém z modelů, které lze umístit kolmo ke stěně. Radiátorem můžete takto oddělit umyvadlo od vany či od klozetu.

6. Odvětrejte vlhkost

S udržováním čerstvého vzduchu a zároveň účinným odváděním vlhkosti pomůže systém řízeného větrání. „Ten už dnes není doménou pouze velkých domů a bytů. Když bojujete s nedostatkem místa, řešením pro vás mohou být speciální centrální jednotky menších rozměrů, nebo decentrální větrací systémy,“ říká Roman Šubrt ze společnosti Zehnder.

Kompaktní centrální jednotku lze umístit i do koupelnové niky. Plochá větrací jednotka se zase vejde i do sádrokartonového podhledu, a to s výškou už od 33 cm. Jestli potřebujete odvětrávat výhradně koupelnu, nebo se nechcete pouštět do větších stavebních úprav, vystačíte si s decentrální jednotkou.

7. Myslete na bezpečnost

V prostředí koupelny je vždy nutné věnovat pozornost otázce bezpečí. Podle platné technické normy stačí koupelnu vybavit přístroji se standardním krytím IP 20, zvýšit bezpečí v minikoupelně ale můžete pořízením vypínačů a zásuvek se zvýšením krytím IP 44. „Tyto přístroje domovní elektroinstalace jsou vybaveny vnitřním gumovým lemem, těsně obepínajícím tělo vnitřního přístroje i okolní součásti, který zamezuje průniku vody do přístroje,“ vysvětluje Martina Obadalová ze společnosti Obzor Zlín. Zásuvky mívají z čelní strany průsvitné víčko na pružině.

Anketa

Máte raději koupelny zařízené ve světlých barvách, nebo v tmavých?
Světlé
81,3 %
Světlé s tmavšími prvky.
8,5 %
Vyvážená kombinace světlých a tmavých.
5,7 %
Spíše tmavší, se světlými prvky.
1,6 %
Tmavé.
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2854 čtenářů.

Elektrické topné rohože využijete nejenom v koupelně

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Kouzlení se sklem umocní pocit čistoty

Prosklené sprchové kouty dodávají koupelnám lesk i pocit čistoty. Ty moderní potěší zároveň prvotřídním designem a také prémiovými materiály a technologiemi....

Výběr článků

Načítám