Hlavní obsah

Koupelnu tvořte promyšleně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrá příprava jistí skvělý výsledek. Prvním krokem je podrobný plán. Než se pustíte do demolice či nákupu vybavení, musíte přesně znát umístění jednotlivých prvků. Vyplatí se konzultace s odborníkem, který navrhne koupelnu z hlediska funkčnosti.

Foto: Koupelny Ptáček

Využijte 3D vizualizace, jež koupelnová studia nabízejí. Budete mít mnohem lepší představu o výsledné podobě.

Článek

Preferujte kvalitní materiál

Jen kvalitní výrobky dlouho vydrží a zjednodušují údržbu, zvýší kvalitu hygieny. Volte i adekvátní protiskluzovou dlažbu, hlavně ve sprchovém koutě.

Při výběru komponentů pamatujte, že vyšší vzdušná vlhkost je tady stále přítomná a koupelnový nábytek každý den mechanicky namáhán.

Nezapomeňte ani na úsporu vody a energií. Pořiďte termostatické baterie pro maximální pohodlí nebo perlátory s omezovačem průtoku vody, které značně snižují spotřebu. Novinkou jsou umyvadlové baterie s funkcí cold start (studený start), díky níž při rychlém mytí rukou nedochází ke zbytečnému ohřevu vody.

Proměna obklady s dlažbou

Obklady mohou být dominantou nebo jen lehce utvářet neutrální pozadí. Stále oblíbené jsou velké formáty, které opticky zvětší i malou koupelnu. Nabídnou rovněž méně spár a snazší údržbu usazených nečistot.

Velkoformátový obklad vnímá každý jinak, častá je spíše menší velikost o rozměru 60 × 120 cm, přesto se někteří nebojí jít i do formátu 120 × 260 cm a více.

Foto: Tesa

Černá a bílá nemusí být nuda, docílíte kontrastu, který dodá prostoru energii a originalitu.

Ventilace je nutná!

Koupelna je prostor s vysokou vzdušnou vlhkostí. Myslete na účinnou ventilaci! Dobré a spolehlivé odvětrávání předejde vzniku plísní. Není to jen estetická vada, ale i zdravotní riziko. Je to důležité i pro koupelnový nábytek a další vybavení.

Do sprchy protiskluz

Zvláště ve sprchovém koutu je důležitá protiskluznost. Jestliže zvolíme správný protiskluzný povrch dlaždice, tak dlažba neklouže ani za mokra.

S jakými typy protiskluzných povrchů se můžeme setkat u keramických dlaždic?

  • Protiskluzný povrch vytvořený pomocí reliéfu (většinou drsný povrch).
  • Protiskluzný povrch vytvořený pomocí glazury (většinou hladký povrch).
  • Vytvořený oběma způsoby najednou.

Nejčastěji používané protiskluzné povrchy jsou reliéfní. Díky drsnějšímu povrchu je chůze bezpečnější. Nevýhodou je, že přitahují více špíny a nečistot než hladké.

V poslední době jsou velmi oblíbené protiskluzné povrchy, které jsou hladké, ale pomocí speciálních glazur nanášených metodou stříkaného posypu přesto splňují požadavky na bezpečnost. Mnohem lépe se čistí a také lépe odvádějí vodu a nečistoty ze svého povrchu. Výrobky s protiskluzným povrchem se prodávají třeba pod označením ABS.

Schovejte pod omítku

Pouštíte se do velké rekonstrukce? Využijte podomítková řešení, a to jak u toalet, tak i u baterií. Vše schováte za stěnu, ušetříte tím drahocenný prostor.

Podomítkové moduly jsou dostupné v různých provedeních, není problém zakoupit přesně ten, který se hodí na daný typ stěn.

Decentnost a elegance

I velká koupelna je vlastně malým prostorem, ve srovnání s obytnou částí. Myslete na to a nepřeplácejte ji ani barevnými obklady, ani dekoracemi, doplňky či koupelnovými textiliemi.

Zvolte vybavení, jež spolu ladí materiálem, strukturou, stylem a odstínem. Důležitý je esteticky čistý a vizuálně kompaktní prostor. Dopřejte si ale i svoji radost: třeba doplněk z cest, zelenou živou rostlinku, obrázek apod.

Anketa

Máte v koupelně na podlaze protiskluzný povrch?
Ano, samozřejmě.
34,7 %
Zatím ne, ale plánujeme ho.
11,6 %
Ne, ale asi bychom ho měli mít...
13,7 %
Ne, to nepotřebujeme.
40 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 498 čtenářů.

Volte vany odolné a útulné

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám