Hlavní obsah

Myslíte, že stodola nemůže být roztomilá? Tak si prohlédněte tuhle!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půvabnou stavbu ve stylu tradičních stodol lze objevit v anglickém hrabství Hertfordshire. Její skutečný účel je ovšem poněkud překvapivý. Slouží totiž jako soukromá galerie. Její interiér upoutá neobyčejnou vstřícností a atmosférou naprostého klidu. Zajímavostí je ovšem i technologický postup, jakým tato elegantní budova vznikla.

Galerie Stodola v sobě kombinuje tvarosloví tradiční venkovské architektury a nejmodernějších technologických postupůVideo: Boano Prišmontas

 
Článek

Zajímavý úkol připadl architektům Tomasi Boanovi a Jonasu Prišmontasovi z britského ateliéru Boano Prišmontas, když se na ně obrátila klientka s žádostí o návrh soukromé galerie. Ta měla stát uprostřed venkovské krajiny, a tak bylo celkem zřejmé, že by se nová stavba měla do svého okolí nějakým hezkým způsobem začlenit. Architekti pro ni zvolili vzhled tradiční stodoly.

Objekt, jenž má půdorys o velikosti 50 m2, tak tvoří jedna velká místnost uzavřená svrchu klenutou střechou. Stavba je umístěna na betonové desce a také její boční strany jsou odlité z betonu. Z exteriéru je obložena opalovaným dřevem, zatímco na straně interiéru tvoří nejsvrchnější vrstvu překližka, která překrývá izolaci z PIR desek.

Prodali dům a koupili místo něj vesničku. Teď si žijí jako milionáři

Tipy a trendy

Nejzajímavější je konstrukce střechy, již architekti pojali jako jednu velkou stavebnici, kdy jednotlivé dílky vyrobili pomocí technologie CNC. To umožnilo získat komponenty vytvořené s naprostou přesností, takže při konečném sestavování do sebe velmi pěkně zapadly. Zatímco na interiérové straně je střecha obložena OSB deskami (k izolaci jsou pak opět využity PIR desky, stejně jako k izolaci podlahy), jako krytina pak posloužil vlnitý plech.

Se stodolou má galerie kromě celkového tvaru společné ještě dva další rysy – tím prvním jsou velká vrata, jež jsou ale v tomto případě posunuta ke straně, a také to jsou poměrně malá okna. Ta jsou navržena tak, aby do interiéru propustila co nejvíce světla a zároveň nabídla pohled ven do okolní zeleně a člověk u nich se mohl neustále cítit obklopený nádhernou přírodou.

Menší okna jsou pro konkrétní účel stodoly ovšem užitečná, neboť ponechávají dostatek volného místa na stěnách pro instalaci výtvarných děl.

Jak říkají architekti, stodola pro ně byla „úžasným architektonickým projektem“. A nepochybně ji tak budou vnímat i všichni lidé, kteří ji navštíví. „Její minimalistický design vybízí k introspekci a kontemplaci. A ať už jste milovníkem umění, nebo prostě hledáte chvíli klidu a pohody v úžasném prostředí, stodola je místem, které ve vás zanechá trvalý dojem,“ uzavírají architekti.

Anketa

Líbí se vám takto pojatá soukromá galerie
Ano, je to hezký nápad.
72,1 %
Docela ano.
6,5 %
Nevím, asi bych tam musel/a být.
3,4 %
Moc ne.
4,5 %
Ne. Nelíbí.
13,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 969 čtenářů.

Doktor si na zahradě za domem vytvořil tropickou džungli

Zahrada

Reklama

Související témata:
Hertfordshire

Související články

Výběr článků

Načítám