Hlavní obsah

Za pouhých deset dní postavili příbytek, který připomíná vzducholoď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako novodobá verze vzducholodi vypadá příbytek, který za pouhých deset dní postavili manželé Roderick James a Amanda Markhamová ve skotském Drimninu. Dlužno ovšem dodat, že nejde o žádné amatéry - Roderick je architekt a Amanda interiérová designérka. Jejich dílo chytí za srdce každého milovníka dobrodružných románů a romantiky.

Pár postavil neuvěřitelný příbytek za pouhých deset dní.Video: AP

 
Článek

Pouhých deset dní trvala stavba jejich hliníkem potažené kapsle s prosklenými konci, která připomíná vzducholoď. Tvrdí to alespoň její majitelé a autoři, architekt Roderick James a jeho manželka, interiérová designérka Amanda Markhamová. Příbytek, který využívají k pronájmům, pojmenovali přiléhavě, AirShip 002 (Vzducholoď 002).

Futuristická stavba nabízí dechberoucí výhled na skotskou Vysočinu, a to díky prosklení od podlahy ke stropu. O ubytování v ní je opravdu velký zájem, kdo si chce bydlení ve vzducholodi vyzkoušet na vlastní kůži, musí si pobyt rezervovat více než rok dopředu.

Projekt postavený jako součást ubytovacích kapacit společnosti Out of the Blue, kterou manželé vlastní, stál 100 tisíc liber (2,7 milionu korun). Pár bydlí nedaleko v jiném domě, který si rovněž sám navrhl.

Nizozemec vymyslel chatu, kterou lze podle potřeby různě roztahovat a stahovat

Tipy a trendy

Roztomilé dřevěné domky jsou jako hrst kostek vržených do divoké hornaté krajiny nad fjordem

Tipy a trendy

„Vzducholoď jsme navrhli nejprve jen pro zábavu, ale pak se objevila perfektní parcela, a tak jsme se rozhodli ji na ní postavit. Vůbec jsme tomu zpočátku nedávali šanci, ale zdálo se nám, že to bude pro ni ideální místo, a pak se stala neuvěřitelně populární,“ Svěřil se pětasedmdesátiletý James agentuře SWNS.

K oblibě nepochybně přispěla skutečnost, že manželé vytvořili zbrusu nový design chaty. „Chtěli jsme postavit něco, co lze postavit kdekoli a kteroukoli část konstrukce lze přenášet dvěma lidmi. Má přes 3000 součástí, jež byly v továrně vyřezány počítačovým laserem, což trvalo tři až čtyři měsíce. Skutečná stavba pak ale byla hotová za deset dní na místě. V budoucnu bude veškeré bydlení stále modulárnější,“ je přesvědčen James.

Chatka v podobě vzducholodi je navržena jako soběstačná, bez připojení k veřejným sítím, přesto v jejím vybavení nic nechybí. Má kompostovací toaletu, dešťovou vodu zachycenou na střeše schraňuje v nádržích pod podlahou, k pití je pak určená čerstvá pramenitá voda. V interiéru je obývací prostor s kamny na dřevo, kuchyňka, sprcha, manželská postel s nebesy, stolek se židlemi a v exteriéru pak nechybí ani balkon.

„Jednou z klíčových věcí, s nimiž pracujeme dokonce i v našem vlastním domě, je to, že základem všech našich příbytků jsou eliptické, oválné tvary. Zjistili jsme, že lidé se v těchto půdorysných tvarech cítí velmi pohodlně. Sandi Toksvigová (známá britská herečka a hlasatelka dánského původu - pozn. red.) to popsala ‚jako lůno s výhledem!‘ Nejsou zde žádné ostré rohy a výsledkem je, že se lidé cítí velmi bezpečně,“ vysvětluje neobyčejný zájem o Vzducholoď James.

Architekt nepochybuje, že za obrovskou popularitu Vzducholodě mohou nádherné výhledy, které se návštěvníkům z jejích oken připomínajících oči vážky nabízejí. „Pokud máte velmi malý prostor, ale velký výhled, funguje to velmi dobře,“ uzavírá.

Chata s atypicky tvarovaným oknem nabízí překrásný výhled, dobře ladí se svou starší sestrou

Tipy a trendy

Filmový Anakin Skywalker si koupil roztomilou chatu

Jak bydlí VIP

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám