Hlavní obsah

Doktor si na zahradě za domem vytvořil tropickou džungli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsou ve Velké Británii třicetistupňová vedra, doktor Simon Olpin z anglického Sheffieldu se tím trápit nemusí. Vydá se do stinné tropické džungle a je mu hezky. Ostatně nemá to daleko, stačí, aby vyšel na zahradu.

Brit má na zahradě v Sheffieldu džungli.Video: AP

 
Článek

Když to někdo umí s rostlinami a všechno mu pod rukama jen bují a kvete, říkají o něm Britové, že má zelené prsty. A právě takovým přívlastkem častují i 71letého doktora Simona Olpina, který se může pochlubit opravdovou tropickou džunglí na své zahradě, zeměpisné poloze navzdory.

O svůj malý kousek zeleného ráje se ovšem také pravidelně stará, a to už úctyhodných 35 let. Konkrétně jde o plochu o velikosti 743 m- rostou na ní 7,5metrové palmy. Tropickou část má navíc velmi blízko domu, neboť právě sem dopadá nejvíc slunečního svitu. Když zavládnou tropické teploty, nechybí iluzi tropů naprosto nic.

„Můžeme sedět na slunci obklopeni palmami, bambusy a šeflery (jimž se někdy přezdívá deštníkové stromy - pozn. red.), které pocházejí z jihovýchodní Asie. Vytvářejí hodně zelené pozadí, které pokračuje dál do zahrady v podobě džungle, kde rostou velké vysoké stromy a je i tropická chýše,“ popisuje své dílo v rozhovoru pro deník Metro lékař.

Ve své japonské zahradě si majitel vytvořil i místo pro klidné meditace

Zahrada

Ve své tropické džungli Simon pěstuje kromě jiného i konopné palmy (odborně trachykarpus žíněný), přičemž některé z nich jsou vysoké i devět metrů. „Kolem prostoru k sezení jich je kolem šestnácti, což vytváří hodně tropickou atmosféru. Rozhodně to není klasický Sheffield, to je jisté,“ směje se.

Simon miluje přírodu od dětství, ale protože má zároveň hrůzu z létání, nikdy se neodvážil k tomu, aby se vydal na cesty po světě a spatřil tropické kraje na vlastní oči. Místo toho si tedy přenesl tropy domů na jih Yorkshiru.

Simon, jenž pracuje jako konzultant v oboru klinické biochemie, vysadil první strom na zahradu v roce 1987 z malého květináče a od té dobu se jeho džungle pyšní více než stovkou druhů rostlin. Svou zahradu popisuje jako „černé plátno“, které si vyžádalo spoustu pokusů a omylů. Vynaložené hodiny práce a peníze ho nenapadlo vůbec počítat.

„Musím všechno prořezávat a zastřihávat, protože všechno rychle roste. Je tu půda bohatá na živiny. V bambusu a na palmách hnízdí spousta ptáků. Jsou tam také žáby a ropuchy, protože v okolí jsou i jezírka. Spousta vegetace je zkrátka dobrá i pro volně žijící živočichy. V průběhu let jsem pokácel několik stromů, ale nechal jsem je, aby se přirozeně rozložily, takže vznikly prostory, kde mohou žít zvířata. V zásadě udržuji přirozený ekosystém,“ vysvětluje Simon.

Jeho tři dnes již dospělé děti Holly (31), Lily (29) a Jay (24) vyrostly v přesvědčení, že se po jejich zahradě potulují tygři a že jim víly zanechávají dopisy na stromech.

Simonova oblíbená část zahrady je ta, kde se člověk cítí, jako kdyby byl uprostřed skutečné džungle. A právě tam umístil i zahradní posezení. Zároveň má rád i nejvyšší část zahrady, kde rostou tři vysoké eukalypty a mohutné bambusy a několik velice rozměrných kapraďovitých rostlin. Právě tam je ukrytá chýše s doškovou střechou.

Jak říká, na počátku byla pro něho velkou inspirací zahrada Project Eden v Cornwallu. Pak v tomto hrabství navštívil ještě několik dalších tropických zahrad a zdálo se, že pokud někdo chtěl mít v Británii tropickou zahradu, nemohlo to být jinde než právě v Cornwallu. To ale samozřejmě není pravda a Simonova zahrada je toho důkazem.

Pro inspiraci se rovněž vydal na jih Španělska. Vlakem. I tam viděl několik velmi pěkných zahrad. Jeho snem je navštívit jihovýchodní Asii, Borneo, Sumatru a Malajsii. „To se ale, obávám, nestane,“ uzavírá.

Muž 13 let buduje za domem japonskou zahradu. Čistotu jejího stylu oceňují i Japonci

Zahrada

Reklama

Související témata:
Tropické zahrady
Tropické rostliny

Související články

Výběr článků

Načítám