Hlavní obsah

Místo schválené garáže si postavili patrový domek. Úředníci nevěřili svým očím, černou stavbu nařídili strhnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z úžasu loni na podzim nemohli vyjít úředníci ze stavebního úřadu v anglickém Birminghamu. Rodina Singhových tam získala v roce 2019 povolení ke stavbě garáže. Jak se ale posléze ukázalo, místo ní si vybudovala domek se dvěma podlažími. Po návštěvě úředníků pak ale na oplátku užasli majitelé černé stavby. Podle oficiálního nařízení ji museli strhnout. Protesty nepomohly, a tak nyní vedle rodinného domu stojí opravdu už jen garáž.

Místo garáže si Brit postavil na příjezdové cestě dům, úřady mu nakázaly jej strhnout.Video: AP

 
Článek

Značné veřejné pobouření vyvolal v minulém roce pokus majitelů domu v ulici Vaughton Street, když se rozhodli obejít stavební úřad v Birminghamu. Místo schválené přízemní garáže si totiž na příjezdové cestě vedle domu postavili malý patrový domek.

A to se v Anglii nepromíjí. Ostrovní architekti by mohli vyprávět pestré příběhy o tom, jak náročné je vyjednávání s britskými stavebními úředníky o každém detailu na připravované stavbě. To je ostatně věc, kterou dobře znají i mnozí čeští stavebníci.

Když zástupci birminghamského úřadu loni na podzim zjistili, že na parcele místo garáže stojí patrový domek, nařídili majitelům, aby okamžitě zjednali nápravu.

Muž 13 let buduje za domem japonskou zahradu. Čistotu jejího stylu oceňují i Japonci

Zahrada

Singhovi se proti rozhodnutí odvolali a bránili se tím, že šlo jen o „menší odchylky“ oproti schválené stavbě. Podstatou projektu přitom byla klasická garáž kvádrového tvaru o půdorysu 5,3 × 4,6 m, nad níž měla být nízká sedlová střecha s mírným sklonem.

Celková výška stavby měla dosahovat 3,6 m. V čelní části měla být pouze běžná garážová vrata a na žádné straně neměla být okna.

Skutečně postavený domek byl ovšem na půdorysu 8,7 × 4,7 m a vysoký byl 5,3 m. Na čelní straně měl klasické vstupní dveře, trojdílné okno, další okno vsazené do štítu a další dvě ze strany v horním podlaží.

Místo jednoho prostoru určeného pro vůz byl interiér rozdělený na místnosti, v podkroví byly dokonce dvě. Rodina se bránila tím, že domek nepoužívá k bydlení, ale jako tělocvičnu.

Stavební úřad ovšem zůstal neoblomný a závěrečný verdikt zněl jasně: strhnout celou neschválenou stavbu a odstranit veškerý materiál vzniklý při demolici.

Foto: AP

Nyní už stojí na místě původního malého domku skutečná garáž.

Foto: AP

Oficiální nařízení bylo jasné - domek strhnout a veškerý materiál vzniklý demolicí odstranit.

„Nikdy nejste šťastní, když vidíte přístavby nebo novostavby, které blokují sluneční světlo nebo nahrazují zahrady a stromy, ale lidé to stejně dělají. Vzhledem k tomu, že dostali povolení pouze na garáž, nechápu, jak si mohli myslet, že jim to projde. Vždyť to byl očividně dům. Jak to plánovali vydávat za garáž, to ví jen Bůh,“ svěřil se agentuře SWNS jeden ze sousedů, který si nepřál být jmenován.

Jak dosvědčují záběry z ulice z prvního únorového dne letošního roku, rodina se nakonec nařízení stavebního úřadu podvolila. Domek nechala strhnout a postavila na jeho místě standardní garáž, což místní přijali s povděkem.

Anketa

Znáte podobný případ ze svého okolí?
Ano a dopadlo to úplně stejně.
2,3 %
Podobný, ale nakonec se našlo kompromisní řešení.
2,9 %
Ano, ale úřady jsou bezmocné a černá stavba stále stojí.
83,6 %
Ne, o ničem podobném jsem u nás v okolí neslyšel/a.
11,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12147 čtenářů.

„Vždyť se na to nedalo koukat,“ ohodnotil původní stavbu soused a zároveň podotkl, že si nedodržením schváleného stavebního povolení rodina musela finančně hodně ublížit.

Nejprve ji muselo stát spoustu peněz vybudování domku a nyní musela vynaložit další náklady na jeho stržení a stavbu garáže ve schválené podobě.

Muž si z kůlny na zahradě vyrobil tajný vyklápěcí bar

Zahrada

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám