Hlavní obsah

Plísně z domu ven!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatočte s plísněmi v interiéru, které vznikají kvůli nadměrné vlhkosti způsobené nedostatečným větráním, ale i vytápěním. V zimě se jim daří, často se množí i na stěnách. Pomohou s nimi speciální nátěry, které je nejen odstraní, ale také jejich vzniku dokážou účinně předcházet.

Foto: Vekra

Pravidelné větrání je velmi důležité. Jinak na oknech zkondenzují kapky a následně může vzniknout plíseň.

Článek

Nadměrná vlhkost může být způsobena nejen konstrukcí domu, ale i běžným provozem domácnosti (vařením, sprchováním, sušením prádla). Jakmile se navíc venku ochladí, vodní páry začnou na oknech a stěnách kondenzovat. Vlhkost můžeme regulovat především pravidelným, krátkodobým větráním. Ve snaze ušetřit ale řada domácností omezila topení.

Odstraňte ji účinně

V místech tepelných mostů, ve spárách obkladů nebo na vlhkých stěnách ji objevíte nejčastěji. Když už tam bude, rozhodně ji odstraňujte za mokra. Jinak hrozí, že ji rozšíříte na jiná místa. K jejímu lokálnímu odstranění stačí speciální přípravky, které proniknou do hloubky stěn. Mají mnohem lepší složení a neobsahují kyseliny, chlor ani těžké kovy.

Foto: Primalex

Plísně na stěnách nás trápí především v zimním období. Zásadně je odstraňujte za mokra, jinak se rozšíří.

Velkým pomocníkem je samozřejmě prevence, a to již během standardního malování. Nejdříve použijte protiplísňovou penetraci, která díky fungicidním složkám omezuje tvorbu plísní. Penetrační prostředek navíc podklad sjednotí, zpevní a zlepší přilnavost dalších vrstev nátěrů. Penetraci aplikujte rovnoměrně v jedné vrstvě tak, aby se nátěr vsákl do podkladu a nezanechával na něm lesklý film.

Před malováním interiéru nepodceňte přípravu

Jak na to

Jedině speciální nátěr

Na samotné vymalování použijte speciální interiérový nátěr s protiplísňovou ochranou. Vysokou odolnost vůči plísním a bakteriím mají přípravky s technologií Active Silver (aktivní ionty stříbra). Nátěr by měl být vysoce omyvatelný, paropropustný, vhodný do vlhkých místností, jako jsou kuchyně, koupelna. Základní nátěry jsou bílé, ale lze je natónovat do tisícovek odstínů.

K nátěru vnitřních vlhkých nebo špatně větratelných místností (chodby, sklepy), ve kterých se plísně vyskytly, může být brán jako prevence otěruvzdorný nátěr s obsahem účinných fungicidních látek s vysokou bělostí a kryvostí.

Foto: Institut zdravého bydlení

Černá plíseň je častá, objevuje se na stěnách, stropech, tapetách a ve spárách dlaždic. Pro lidský organismus je extrémně toxická.

Nová okna pomohou

Špatně těsnící, propouštějící teplo, se zkondenzovanou vodou a plísněmi, i taková mohou být okna. Možná plánujete jejich výměnu, a tak máme dobrou zprávu. Lze totiž využít dotace z programu Nová zelená úsporám Light.

Tento dotační program je rychlou reakcí na vysoké ceny energií. Jeho účelem je poskytnutí podpory nízkopříjmovým domácnostem. Jeho výhodou je, že pokud žadatel nemá dostatečné finanční prostředky, může požádat o zálohu z fondu a teprve následně jej realizovat.

Podmínkou je, že žadatel a všichni ostatní členové domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o dotaci starobní nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti pobírali příspěvek na bydlení. V případě oken lze čerpat 12 000 Kč na jeden kus výplně. Registr žádostí byl spuštěn 9. 1. 2023.

Anketa

Trápí vás doma plísně?
Naštěstí ne.
6,7 %
Měli jsme s nimi v minulosti problém, ale už nemáme.
3,8 %
Pokud ano, tak o tom nevím.
1,4 %
Bohužel ano.
88,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3781 čtenářů.

Jak nejlépe využít 150tisícovou dotaci z programu Nová zelená úsporám Light

Jak na to

Může se vám hodit na Zboží.cz: Odvlhčovače, Nátěry proti plísním

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej oken, Servis plastových oken

Reklama

Související články

Výměna oken se rozhodně vyplatí

Proč vyměnit okno? Hlavním důvodem jsou úspory. Čím starší okna, tím horší tepelné ztráty v domě, bytě. I když nová okna představují poměrně velké finanční...

Výběr článků

Načítám