Hlavní obsah

Jak předcházet plísním v bytě radí lidem už i ombudsman

Jak na jedné straně dodržet požadavky na úsporná opatření a zároveň zachovat v domácnostech tepelnou pohodu a předejít výskytu plísní, radí nově na svém webu také ombudsman. I na jeho kancelář se totiž už začali občané obracet s podněty souvisejícími s tvorbou plísní v bytě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Podle stavebního zákona má vlastník stavby povinnost ji řádně udržovat. Větší rozsah plísní může být přitom považován za hygienickou či zdravotní závadu (pokud závada nebyla způsobena pouze nesprávným užíváním bytu). Pokud stavební úřad při prohlídce zjistí, že příčinou výskytu plísní je špatný stav či provedení stavby, nařídí vlastníkovi odstranění závad. Ombudsman se pak zabývá námitkami na nečinnost či nesprávný postup stavebního úřadu,“ upozorňuje na svém webu kancelář ombudsmana.

Mnohým potížím a tvorbě plísní však mohou lidé často předcházet sami tím, že se naučí správně topit a větrat. Kancelář ombudsmana tato pravidla shrnula do letáku, který rovněž uveřejnila na svých stránkách.

V letáku, který vytvořila ve spolupráci s brněnskými teplárnami, mj. připomíná, že pro správný provoz topné soustavy je třeba odvzdušnit radiátory a udržovat je v čistotě a nezakryté, přičemž v bytech s vysokými stropy lze směrovat proud teplého vzduchu pomocí police umístěné nad topným tělesem.

Tepelné čerpadlo a plynový kotel zároveň? Dává to smysl

Tipy a trendy

Ombudsman rovněž opakuje, že každý stupeň navíc zvyšuje náklady na vytápění o šest procent. V této souvislosti radí udržovat v bytech ideální teplotu v rozpětí 19-22 °C, přičemž v ložnici je vhodné mít jen 16-17 °C, zatímco během užívání koupelny si lze v této místnosti dopřát 23 °C.

Anketa

Dodržujete doma doporučované teploty v jednotlivých místnostech?
Ano, jistě.
13,3 %
Snažíme se...
24,5 %
Spíše moc ne.
3,5 %
Na doporučení se neohlížeme. Topíme podle potřeby.
58,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5490 čtenářů.

V letáku lze rovněž najít radu, na kolik stupňů snížit teplotu v bytě, když nikdo není doma během dne, či v době, kdy je celá rodina na delší dobu pryč, například na dovolené.

Součástí návodu jsou též pravidla pro správné větrání v zimě, tedy krátce, ale zato častěji, i že je dobré po dobu větrání stáhnout topení.

Se snižováním domácí teploty to kvůli úsporám nepřežeňte, můžete si zadělat na problém

Tipy a trendy

Nechybí ani praktická doporučení týkající se zamezení úniku tepla z domácnosti utěsněním všech otvorů a návod, jak zacházet se žaluziemi, aby zbytečně neblokovaly přísun světla a tepla během dne, kdy svítí slunce.

„V letošním roce kvůli energetické krizi již byla připravena nebo se připravuje řada právních předpisů a novel předpisů stávajících. Jejich společným tématem je šetření energiemi a řešení důsledků energetické krize včetně pomoci s vysokými cenami energií. Jde např. o tzv. „úsporný tarif“ nebo návrh nařízení vlády na zastropování cen energií, které pro příští rok nahradí právě „úsporný tarif“, upozorňuje kancelář ombudsmana.

 V přípravě je i vyhláška, kterou se stanoví zvláštní pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody při předcházení stavu nouze nebo ve stavu nouze. Aktuálně také probíhá revize stávajících vyhlášek souvisejících s rozúčtováním nákladů na teplo a teplou vodu. Některé z těchto předpisů se přímo či nepřímo mohou dotknout mimo jiné tepelné pohody a komfortu bydlení obyvatel, upozorňuje ombudsman.

Krbová vložka versus akumulační systém. Každá varianta má své

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Koberce zútulní byt a udrží více tepla

Investujte do koberců! Jsou skvělou tepelnou izolací, prodávají se v mnoha odstínech, stylech, vzorech a materiálech. Dokážou snížit potřebu vytápění až o dva...

Výběr článků

Načítám