Hlavní obsah

Výměna oken se rozhodně vyplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč vyměnit okno? Hlavním důvodem jsou úspory. Čím starší okna, tím horší tepelné ztráty v domě, bytě. I když nová okna představují poměrně velké finanční výdaje, během zimní sezony se úspory zhodnotí a rodinnému rozpočtu se uleví. Jak na tom okna jsou z hlediska udržování tepla, prozrazuje faktor prostupu tepla okny (Uw). Nižší hodnota znamená lepší, úspornější okna.

Foto: Veka

Plastová okna je možné instalovat i při teplotách minus 10 °C. Jedno okno se vymění přibližně za dvě hodiny.

Článek

Nová okna také přinášejí lepší zabezpečení domácnosti. Bezpečnost závisí primárně na dvou faktorech: sklu a bezpečnostním kování. Opomíjet nelze ani kvalitu okenního profilu, protože těžká skla mohou nekvalitní rám zdeformovat a kování je navíc potřeba spolehlivě ukotvit do výztuhy profilu, aby se co nejvíce zabránilo jeho vylomení.

S výměnou okna není třeba čekat až na jaro, díky současným technologiím ji lze provádět celoročně. Jedno okno je zpravidla vyměněné za dvě hodiny. Výhodou je, že během zimních měsíců jsou na montáže oken kratší čekací lhůty.

Sníží hluk, vylepší vzhled

Nové okno umocní rovněž akustický komfort, dokáže nás ochránit před vnějším hlukem. Výrazné zlepšení pocítíte už u dvojskla, samozřejmě i trojskla. U speciálně zvukotěsných oken se používají obvykle vrstvená skla. Okno přinese i designovou variabilitu, kromě bílé barvy (u plastových oken) lze mít i další odstíny, možností je pořízení hliníkového opláštění.

Pro financování nových oken lze využít i dotace v programu Nová zelená úsporám. Výše dotace se počítá na základě jejich celkové plochy a pohybuje se od 2100 do 3800 Kč/m2. Platí pravidlo: čím více snížíte energetické nároky domu, tím více peněz dostanete.

Anketa

Věděli jste, že nová okna mohou zvýšit i bezpečnost vašeho domova?
Ano, samozřejmě.
82,9 %
Myslím, že něco takového jsem už slyšel/a.
2,8 %
Myslím, že ne.
8,5 %
Ne, to jsem netušil/a.
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 433 čtenářů.

Bezpečnost oken

  • Posuzuje se bezpečnost všech součástí jako celek (sklo, profil, kování) a výsledná třída podle normy ČSN EN udává, jak dlouho dokáže okno odolat pokusům o průnik za definovaných podmínek. Celkem je šest bezpečnostních tříd (RC1 až RC 6), kdy nejnižší klade minimální odpor a nejvyšší představuje trezorové dveře. Běžná okna spadají do tříd RC2 a RC3, třídy RC4 dosáhnete např. použitím mříží.

Trik je v detailu

Nespoléhejte se jen na papírově doložené vlastnosti a nabídku obchodníka. Záleží na detailu, jak jsou okna precizně provedená, a na správnosti postupu montáže. Okna si určitě prohlédněte zblízka, zkuste si je osahat. To, že okna splňují normou stanovené parametry, ještě není zárukou kvality!

Průměrná výše investice do výměny oken v panelovém bytě se pohybuje přibližně okolo 80 000 Kč, u rodinného domu počítejte v rozmezí 200 000 Kč až 450 000 Kč. Návratnost investic do nových oken odborníci při dnešních zastropovaných cenách spočítali na osm let.

Těsnění oken a dveří

Okny a dveřmi uniká až 40 % tepla domácnosti. Když jsou starší, stojí uvažovat o jejich výměně za kvalitní okna s trojsklem.

Jestliže si chcete okna před zimou před únikem tepla jen „pojistit“, stačí přidat účinné těsnění na stavební otvory (okna, dveře). Zkontrolujte pro jistotu všechny: vstupní, vnitřní, balkonová. Tam, kde křídlo nedoléhá, vnímáte nepříjemné profukování. Problém se může objevit kvůli špatnému nastavení, poškozenému kování nebo opotřebovaným těsněním.

V případě starého těsnění postačí namontovat těsnicí pásky. Vyrábějí se z gumy, PUR pěny nebo silikonu. Jejich aplikace nevyžaduje žádné šrouby či hřebíky a stejně tak i jejich demontáž je snadná.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Jak pečovat o dřevěná okna

Jak na to

Reklama

Výběr článků

Načítám