Hlavní obsah

Když bazén, tak nejen pozemku na míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bazén může přeměnit vaši zahradu na oázu, v níž najdete útočiště v horkých letních dnech. Se zastřešením ještě i na podzim. Pokud si chcete užít už tuto koupací sezonu, je nejvyšší čas vybrat ten správný pro vás i vaši zahradu.

Foto: Mountfield

Keramické bazény Compact jsou vyrobeny z materiálu, který neoxiduje, nekřehne, je tepelně a tvarově stálý a velmi odolný proti mechanickému poškození. Speciálně vyvinuté gelové barvy vytvářejí atraktivní 3D efekt.

Článek

Umístění bazénu v rámci zahrady bývá do značné míry dané. Při výběru přesného místa ale zohledněte několik pravidel: počítejte nejen s potřebnou plochou pod bazénem, ale i s dostatkem místa okolo, třeba pro posezení či zastřešení.

Myslete na dostatek soukromí. A na to, aby sluneční paprsky dopadaly na vodní hladinu co nejdéle. Máte nerovný nebo svažitý terén? Nevadí, moderní technologie už dnes dokážou umístit bazén i sem.

Bazén, co může být nad zemí i zapuštěný

Pokud preferujete jednodušší způsob, prakticky bez přípravy a se snadnou montáží, může být pro vás variantou bazén nadzemní. Samonosný s nafukovacím límcem či rámový, který sestavíte rychlospojkami a pak už jen napustíte vodu. Na zimu ale oba tyto typy budete muset uklízet.

Další alternativou jsou fóliové bazény se stěnou z hlubokotažné oceli, která má vícevrstvou antikorozní úpravu. Ty mohou být nadzemní, stejně tak je ale lze částečně nebo úplně zapustit do země, a to i do svahu. K dostání jsou v různých objemech, velikostech a v kruhovém či oválném provedení. Finální podobu bazénu si můžete dotvořit podle svého, např. díky možnosti výběru vnitřních fólií s různým designem. Pořídit k nim jde také skimmer. Pro ty větší opatřete ještě pískovou filtraci. Snadno k nim připojíte také např. solární ohřev vody.

Cenově jsou přitom tyto bazény stále přijatelným řešením: ty nejmenší kruhové (průměr 3,6 m a hloubkou 1,07 m) pořídíte za částku kolem 10 000 Kč. Velký kruhový s průměrem 4,57 m včetně pískové filtrace a příslušenství kolem 17 000 Kč. Na největší oválný bazén s délkou přes 7 m, šířkou 3,7 m a hloubkou 1,22 m si ale připravte kolem 45 000 Kč. Tento typ bazénů má v nabídce např. Mountfield (bazény Azuro) a Marimex (bazény Orlando).

Zapuštěný bazén: se skimmerem, či přelivem?

Hledáte trvalé řešení, bazén, který vydrží opravdu mnoho let? Pak raději zvolte klasický bazén zapuštěný. Skimmerový nebo přelivový. V prvním případě jde o bazén zapuštěný do země, navazující na dlažbu nebo částečně vystupující nad terén. Voda je zde odváděna lokálně pomocí tzv. skimmeru.

Kouzlo přelivového bazénu je ukryto v tzv. napnuté hladině. Voda v bazénu sahá až po samotný horní okraj a tvoří tak s okolním terénem rovinu. Bezproblémová cirkulace a filtrace vody je v něm zaručena i bez potřeby vyrovnávací nádrže.

Velikost a materiál

Při koupi bazénu můžete vybírat z několika univerzálních rozměrů. Mezi nejběžnější patří velikost 3 × 6 nebo 4 × 8 m. Samozřejmě ale nechybí ani možnost pořídit si bazén individuálních rozměrů.

Na výběr máte i několik materiálů. Moderní jsou zejména skeletové sklokompozitní a keramické bazény, které jsou vyrobeny jako jeden kus – jedno těleso. Keramické bazény jsou z materiálu, který neoxiduje, nekřehne, je tepelně a tvarově stálý a velmi odolný proti mechanickému poškození. Jejich stěny jsou tvořeny z několika vrstev s keramickou složkou.

Moderní sklokompozitní bazény mají mimořádně pevnou konstrukci složenou z několika speciálních vrstev. Zpevněná konstrukce zaručuje maximální rovinatost celé monolitické skořepiny, což mj. výrazně zjednodušuje a zlevňuje stavbu.

Exkluzivní, ale velmi drahé jsou nerezové bazény.

Zadržte dešťovou vodu v zahradě

Jak na to

Plavání s protiproudem

Máte menší zahradu nebo komplikovanější terén, kam se větší bazén nevejde? Nenechte se odradit. Existuje snadné řešení: zabudované protiproudy dokonale promění bazén v nekonečnou plaveckou dráhu vhodnou pro rekreační i sportovní styl plavání (průtok až 84 m3/h). Pro jejich instalaci se musíte rozhodnout během realizace bazénu.

Alternativou pro jednoduché doplnění proudové trysky k již hotovému bazénu jsou protiproudy závěsné. Např. Mountfield má v nabídce závěsný protiproud Aqua Jet 50, který je vhodný i pro nadzemní bazény řady Azuro Vario.

Koupání až sedm měsíců v roce

Nezapomeňte na zastřešení. Pod ním se totiž vytváří mikroklima, díky němuž voda zůstává teplá i za špatného počasí. Zároveň se omezí noční teplotní ztráty. Během slunečních dní funguje solární efekt, kdy voda akumuluje teplo, které pod zastřešením vzniká. V kombinaci s tepelným čerpadlem může prodloužit koupací sezonu dokonce až na 7 měsíců v roce.

Hodně lidí si zastřešení pořizuje i kvůli zvýšené ochraně dětí nebo domácích zvířat před pádem do vody. Navíc chrání bazén a vodu před znečištěním prachem, pylem, před padajícím listím.

Vybírat lze z mnoha variant. Od nízkých profilů, které splynou s terénem zahrady, přes středně vysoká zastřešení, pod nimiž se dá komfortně plavat, až po vysoká, kde je dost prostoru pro relaxační koutek s posezením. A v Albixonu sledují narůstající trend pochozích terasových zastřešení, která po zavření umožňují plochu bazénu využít např. k posezení.

Anketa

Plánujete si letos pořídit bazén?
Ano, máme to v úmyslu.
15,2 %
Ne, už ho máme.
50,4 %
Bazén nemáme a ani ho neplánujeme.
34,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 395 čtenářů.

Vodu v bazénu vám ohřeje energie ze slunce

Jak na to

Vybíráme nádrž na dešťovou vodu

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Zapuštěné bazény

Související články

Tipy na zpevněné venkovní plochy

Zahrada rovná se zelená tráva a pestré záhony. Ale i zpevněné plochy, díky nimž se bezpečně dostaneme k domu, k bazénu, odpočinkovému místu s pergolou. Na...

Výběr článků

Načítám