Hlavní obsah

Nečekaná proměna. Manželé ze svého rodinného domu udělali plavecký bazén pro veřejnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled byste si řekli, že je to klasický rodinný domek. Ovšem cedule s nápisem Swim Blue swimming pool (Plavání v modrém plaveckém bazénu) signalizuje, že to tak úplně obyčejný rodinný dům není. Jeho majitelé si po přestěhování do Woodhall Spa v Británii postavili krytý bazén s tím, že jej budou využívat sami. Brzy se ale zpráva o něm roznesla po kraji a první zájemci o plavání začali přicházet. Ze soukromého bazénu se tak stal veřejný.

Rodina vybudovala v domě plavecký bazén, zpřístupnila ho veřejnosti.Video: AP

 
Článek

Manželé Bhavika a Mark Kaneovi původně bydleli v Kellhamu v Nottinghamshire. V roce 2021 se ale rozhodli přestěhovat se více na venkov. Do oka jim padlo starobylé lázeňské městečko Woodhall Spa v hrabství Lincolnshire. Brzy po svém přestěhování ale s nelibostí zjistili, že když si chtějí společně se svými čtyřmi dětmi jít někam zaplavat, čeká je 50minutová cesta tam a pak zase zpět. Jediný nejbližší bazén navíc obvykle praskal ve švech.

„Narodila jsem se a vyrostla v Nottinghamu, kde máte všechno na dosah. Takže když jsme se přestěhovali do Lincolnshire, byla jsem trochu v šoku z venkovského života a snažila jsem se se vším vypořádat, protože ne všechno bylo dostupné. Vždycky jsme chtěli bazén, a když jsme se přestěhovali, měli jsme zde prostor na jeho vybudování. Tak jsme to udělali,“ svěřila se agentuře SWNS bývalá ošetřovatelka paní Bhavika.

Honosný dům z kultovního seriálu je znovu k mání, cena je téměř 500 milionů

Tipy a trendy

Kaneovi utratili několik tisíc liber a na zahradě si nechali postavit krytý bazén o rozměrech 13 × 4 m a s hloubkou 1,2 m. Mají rekuperaci tepla, aby ušetřili za energii, a čerstvý vzduch z venku zároveň pomáhá mírnit zápach chlóru. Voda v bazénu je neustále vyhřívaná na 31 až 32 stupňů. Zkrátka báječné domácí lázně.

„Nejdřív mě oslovil plavecký klub, jestli by u nás mohli mít lekce plavání. Pak se to rozneslo a lidé mi začali psát zprávy na Facebooku. Potýkali se se stejným problémem ohledně pronájmu a dostupnosti bazénu a od té doby přichází stále více lidí,“ popisuje paní Bhavika.

Rodina tedy bazén v prosinci otevřela pro veřejnost.

Módní návrhář Tommy Hilfiger si pořídil stoleté sídlo na Floridě

Jak bydlí VIP

Z blízka i daleka

„Spousta lidí k nám chodí pěšky. Měli jsme jeden pár, který k nám šel z několik kilometrů vzdálené vesnice, vykoupal se a pak šel zase pěšky domů. Nikoho nevylučujeme. Máme tu kdekoho, od nemluvňat po 80leté,“ upřesňuje paní Bhavika s tím, že si účtují šest liber (160 Kč) za hodinu.

Leckoho by jistě netěšilo, kdyby skrz jeho domov procházeli cizí lidé a končili v jeho bazénu. Paní Bhavika v tom ale žádný problém nevidí. Říká, že ji přítomnost plaveckého bazénu doma nijak netrápí a naopak ráda pomáhá místní komunitě být aktivní.

„Škola plavání je tam většinu večerů a my nikomu nepřekážíme. Máme svá vlastní pravidla pro provoz bazénu a trváme na tom, aby je lidé dodržovali. Bazén necháváme každý měsíc mikrobiologicky testovat. Voda v něm je křišťálově čistá. Pokaždé, když si někdo zaplave, vyčistíme šatny. Je to náš vlastní bazén, takže se o něj dobře staráme,“ říká paní Bhavika a přiznává, že je provozování veřejného bazénu pro celou rodinu pořád čímsi novým.

„Nejdříve to byly jenom kurzy plavání, pak si to pár lidí pronajalo soukromě na večer. A najednou je to tak populární, že jsme nedávno spustili webovou stránku, na které si lidé mohou rezervovat hodiny,“ neskrývá svůj úžas majitelka bazénu s tím, že jeho velikost jí velmi vyhovuje. Dá se totiž pořád ještě snadno obstarávat, dodržovat veškeré hygienické požadavky a zároveň si rodina ještě stále může udržovat své soukromí.

„Není to pro nás o penězích, ale o propagaci zdravého životního stylu,“ uzavírá paní Bhavika.

Anketa

Také byste neměli problém mít doma bazén pro veřejnost?
Uměli bychom si to zařídit.
19,1 %
No, to si moc neumím představit.
23,6 %
Tak to ani omylem. Cizí lidi bych doma nesnesl/a!
57,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2792 čtenářů.

Z bývalé továrny je loftové bydlení. S autovýtahem a bazénem v protiatomovém krytu

Tipy a trendy

Boty obřích rozměrů se mohou proměnit v neuvěřitelná designérská díla

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Bazény

Může se vám hodit na Firmy.cz: Plavecké bazény

Reklama

Související články

Koupací jezírka navodí romantickou atmosféru

Češi jsou národem bazénářů. Ovšem v posledních letech se trend mění. Namísto křišťálově čisté vody upravené chemickými přípravky dává stále více lidí přednost...

Výběr článků

Načítám