Hlavní obsah

Tipy na zpevněné venkovní plochy

Zahrada rovná se zelená tráva a pestré záhony. Ale i zpevněné plochy, díky nimž se bezpečně dostaneme k domu, k bazénu, odpočinkovému místu s pergolou. Na výběr je více materiálů, ovšem podstatné jsou jejich užitné vlastnosti: vysoká trvanlivost, odolnost vůči vodě, snadná údržba, bezpečný pochoz. Do bezprostředního okolí bazénu jsou právě takové prostě ideální!

Foto: Deceuninck

Na povrch prken Majestic Massive Pro je nanesena polymerová ochranná vrstva, což umožnuje snazší údržbu. Díky tomu je povrch extrémně odolný vůči skvrnám a poškrábání. Roztažnost materiálu je velmi nízká. Desky vypadají jako dřevěné.

Článek

Dřevoplast u bazénu

V bezprostředním okolí bazénu musí být bezpečná pochozí plocha. Právě proto se pořizuje dřevoplast: materiál je to odolný, údržba nenáročná, povrch neklouže. Dá se popsat jako dokonalé spojení vzhledu dřeva s odolností PVC.

Když se ale pro něj rozhodnete, chtějte vysokou kvalitu. Ptejte se na nosnost materiálu. Hlavně tam, kde plastovou složku tvoří polyetylen, očekávejte nižší nosnost než u plastové složky s PVC. Skvělou vlastností je voděodolnost materiálu, dřevoplastu prostě nevadí ani trvalý kontakt s vodou.

Také protiskluzový povrch bez třísek ve třídě R10 je zárukou bezpečného pohybu kolem bazénu. Hygienický atest zase zaručuje, že se z terasy ani na sluníčku neuvolňují žádné těkavé organické sloučeniny škodlivé lidskému zdraví.

Jednou z hlavních předností je bezúdržbovost. Povrch stačí spláchnout vysokotlakým čističem, není třeba žádné broušení, lakování, natírání.

Před pokládkou připravte podklad: měl by být rovný a zpevněný, třeba zhutnělé štěrkové lože, alespoň ve výšce 10 cm. Položit ho lze i na trávník, který se zakrývá geotextilií, aby tráva později neprorůstala mezi prkny. Nejdříve se položí podkladová konstrukce, poté se na ni pokládají na míru nařezané palubky.

Teracové a betonové kruhy

Jestliže chcete mít pochozí plochu v zahradě co nejpřirozenější, dejte přednost nášlapům před plošnými metry. Oblíbené jsou teracové a betonové kruhy, jež lze položit přímo do trávy, štěrkového lože nebo polosuchého betonu. Dají se také kombinovat s velkoplošnou čtvercovou dlažbou, která má stejnou povrchovou úpravu.

Při pokládce do trávy se odstraní pouze drn, plocha se zarovná a kruh se do prostoru uloží. Na rozdíl od tradičního chodníku lze kruh libovolně přemisťovat bez velkých architektonických zásahů. Chůze po kruzích, položených v ideální vzdálenosti, navozuje pocit klidu a přirozenosti.

Nášlapy oceníte i skrze jejich praktické vlastnosti: mají skvělou odolnost vůči vnějším podmínkám, materiál je pevný, trvanlivý, nehořlavý a odolný vůči vodě. Výhodou je také neklouzavý povrch teracového nebo betonového kruhu, po kruzích lze chodit bezpečně i v zimě. Teraco (umělý kámen) je jedním z nejstarších materiálů. Základem je kámen, vyniká proto vysokou houževnatostí a nosností. Je to přírodní a odolný materiál, bonusem je široká škála barev, kreseb a vzorů.

Teracový kruh v menší variantě má zpravidla průměr 400 mm, tloušťku 27 mm a váhu 8,5 kg. Větší kruhy mají průměr 600 mm. Betonové kruhy se vyrábějí v klasickém šedém betonovém provedení nebo s černým pigmentem, s reliéfem štípaného kamene.

Keramické dlaždice

Pokud se na zahradě rozhodnete pro dlaždice, vybírejte ty, které jsou určené do exteriéru. Mají tloušťku 2 cm, využívají se v okolí bazénů, na terase nebo jako nášlapné chodníky zakomponované do trávy. Jejich zesílená tloušťka a vlastní hmotnost je předurčuje položit přímo do trávníku, lepidel a spárovacích hmot.

Dlaždice mají protiskluzný povrch R11/B pro vyšší pocit bezpečí, vysokou chemickou odolnost a jsou 100% mrazuvzdorné. V porovnání s betonovými dlaždicemi se snadno ošetřují vysokotlakým čištěním, jednoduchá instalace umožňuje vyjmutí dlaždic v případě opravy.

Anketa

Jaký materiál se vám na zpevněných plochách v zahradě líbí nejvíce?
Dřevo
12,5 %
Dřevoplast
6,6 %
Beton
3,8 %
Teraco
2,1 %
Dlažba
8 %
Kámen
67 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 798 čtenářů.

Exteriérové kousky, které vypadají jako zrezlé, skvěle zapadnou do decentně řešených zahrad

Zahrada

Teraco je staletími prověřený materiál, jehož krásu nově objevujeme

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Dřevoplast

Výběr článků

Načítám