Hlavní obsah

Jak správně větrat v zimě? Postup je jiný než v létě

Podle odborníků na zdravý životní styl máme doma často mnohem horší vzduch, než jaký je venku. I proto je nezbytné doma pravidelně větrat. Jak ale na to, když je za okny zima a my se doma s topením kvůli vysokým nákladům na energie rozhodně rozmachovat nemůžeme? Pojďme si připomenout, jak má vypadat správné větrání v zimě, čím se liší od větrání v létě a také, proč se bez něj neobejdeme.

Foto: Vekra

Zejména v místnostech, kde je tradičně vysoká vlhkost vzduchu, je třeba pravidelně větrat, a to v každém ročním období.

Článek

Začněme tím, co každý z nás už jistě slyšel. V zimě větráme krátce, ale intenzivně. Znamená to několikrát za den otevřít okno dokořán, a to na několik minut. „Poté je zase pevně uzavřete. Vzduch se takto rychle vymění, z interiéru odejde přebytečná vlhkost, ale přitom se neprochladí nábytek a stěny,radí Pavel Kašpar z české společnosti Vekra.

Pro porovnání, trochu jinak budeme větrat, až zase přijdou letní horka. V létě se nepotřebujeme soustředit na délku jednotlivých větrání, neboť v této době nehrozí prochladnutí domácnosti. Naopak, v létě se snažíme vyhnout tomu, abychom si domů nechali proniknout teplý vzduch z venčí. Proto větráme v době, kdy je venku nejchladněji – brzy zrána a pak na večer, nebo i v noci.

„Nebojte se udělat doma pořádný průvan. Na jedné straně domu otevřete okna dokořán a na té opačné klidně jen na ventilaci. Přes den je zase zavřete a místnost zatemněte,radí Tomáš Sysel, představitel nezávislého Institutu zdravého bydlení.

Nejúčinnější jsou venkovní žaluzie a rolety, ale dobrou službu vám prokážou i klasické interiérové žaluzie nebo obyčejné závěsy.

Nejen čerstvý vzduch, ale i nadbytečná vlhkost

Důvodem pro pravidelné větrání není přitom jen obnova čerstvého vzduchu a přísun kyslíku, i když i ty jsou vysoce důležité. Zejména v zimním období hraje ovšem stejně významnou roli i vyvětrání nadbytečné vlhkosti z interiéru. To je tím důležitější, čím méně kvalitní okna jsou v dané domácnosti.

Foto: JRD

Větrat můžete samozřejmě i otevřením oken. V zimě je vhodnější větrat nárazově, ale pravidelně. V létě pak ráno, večer a v noci.

Tam, kde v zimě kvůli nestejnoměrné teplotě v místnostech pravidelně vznikají tzv. tepelné mosty, hrozí při vyšší vlhkosti riziko vzniku plísní. Nedostatečně těsnící okno se v zimě prozradí snadno samo tím, že se začne rosit. V extrémních případech může pak tato vlhkost zmrznout a vytvořit až ledovou vrstvu na vnitřní straně okna.

Odborníci uvádějí, že správnou vlhkost vzduchu udává pravidlo 21–50. Tedy, při vnitřní teplotě 21 °C by vlhkost v místnosti neměla přesáhnout 50 %. Aktuální hodnotu vlhkosti lze doma snadno sledovat na vlhkoměru. Teploměr s vlhkoměrem (obvykle určený k zabudování) lze pořídit za částky okolo dvou set korun. Samostatný, digitální od 250 korun výše.

Anketa

Větráte doma pravidelně i v zimě?
Ano, samozřejmě.
86,8 %
Snažíme se...
9,1 %
Nevím, to nesleduji.
0,9 %
Moc ne. Spíš jednou za čas.
1,5 %
V zimě takřka nevětráme.
1,7 %
Celkem hlasovalo 7167 čtenářů.

K čemu je mikroventilace?

Moderní okna dovolují víc než jen úplné otevření nebo ventilaci. Bývají vybavena také funkcí mikroventilace. Vzniklá „netěsnost“ mezi rámem a křídlem dovnitř pustí venkovní vzduch, ale nezajistí jeho dostatečnou výměnu ani únik vlhkosti. Slouží především k podpoře proudění vzduchu v interiéru, například pokud je venku teplo, mírně fouká nebo je zapnutá digestoř.

Foto: Velux

Pravidelným větráním významně omezíme kondenzaci vzdušné vlhkosti na skle oken.

Odborníci ji ale nedoporučují používat v zimě. Při jejím dlouhodobém otevření se může prochladit stěna kolem oken, z bytu tak bude unikat teplo, ale místnost se pořádně nevyvětrá. Navíc by mohla v pootevřeném okně namrznout vlhkost a okno poškodit.

Mikroventilace není vhodná k trvalému otevření ještě z jednoho důvodu. Takto pootevřené okno neizoluje hluk z ulice. Obzvláště pozor na ponechání mikroventilace u oken v přízemí. Je třeba mít na paměti, že byť je okno otevřené pouze na mikroventilaci, pořád je otevřené. A to je pozvánka pro zloděje.

Reklama

Související články

Pět tipů pro správnou péči o okna

Aby si okna zachovala svoje izolační vlastnosti a nepustila dovnitř chladný vzduch, dešťovou vodu či sníh, je potřeba jim dopřát vhodnou a pravidelnou péči....

Se střešními okny vznikne dokonalé podkroví

Půdní prostory skýtají netušený potenciál pro vytvoření útulného bydlení. Při řešení otázky, jak tento specifický prostor dostatečně prosvětlit, se nabízí více...

Výběr článků

Načítám