Hlavní obsah

Pět tipů pro správnou péči o okna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby si okna zachovala svoje izolační vlastnosti a nepustila dovnitř chladný vzduch, dešťovou vodu či sníh, je potřeba jim dopřát vhodnou a pravidelnou péči. Odměnou nám pak bude jejich bezproblémové používání a dlouhá životnost. Stačí se přitom řídit několika jednoduchými pravidly!

Foto: WestwingNow

Než se pustíte do mytí oken, zkontrolujte oblohu. Správné počasí je pro mytí oken důležité.

Článek

Základní péčí o okna je jejich důkladné umytí, a to nejen zasklení, ale také rámů a křídel. Nejlépe alespoň dvakrát ročně. A rámy někdy i častěji. Např. do plastového okenního profilu totiž sluníčko pyl či prach dokáže doslova zapéct.

1. Mytí skel

Čisticí prostředek naneste rovnoměrně na celou plochu okna. Zde platí pravidlo, že více vrstev čistidla odvede stejnou práci jako jedna, proto s ním zbytečně neplýtvejte.

Namočeným hadříkem otřete celé sklo. Mějte po ruce vždy kyblík s čistou vodou, kam hadr odložíte. Následně umytou plochu setřete stěrkou na okna.

Alternativou ke klasickému mytí jsou aku vysavače na okna. V nabídce je má mnoho výrobců domácích potřeb a spotřebičů, např. Vileda, Sencor, Leifheit, Karcher či ETA. Oproti běžné stěrce mají spoustu výhod: jsou vybavené gumovou lištou, která skvěle přilne k povrchu, špinavou vodu odsaje do integrované vodní nádržky tak, aby okna, parapet i podlaha zůstaly čisté a suché.

Pokud na umyté ploše najdete šmouhy, není třeba ji znovu namáčet. Otřete ji hadříkem z mikrovlákna, který sklo dokonale vyleští a nezanechá po sobě žádnou stopu.

2. Hlídejte počasí

Podzim je pro mytí oken tím pravým časem. Slunce už tolik nepálí a ještě nemrzne. Ideální je totiž venkovní teplota od +5 °C. Nikoliv ovšem přímé slunce, kdy voda i přípravky rychle zasychají a tím vznikají šmouhy.

Anketa

Využíváte teplé podzimní dny k mytí oken?
Ano, každoročně.
24,1 %
Myjeme okna pravidelně po celý rok, tedy i na podzim.
57,6 %
Jen, když je to potřeba.
12,4 %
Ne, u nás se myjí okna jindy.
5,9 %
Celkem hlasovalo 498 čtenářů.

3. Citlivá péče o rámy oken

V případě dřevěných oken pamatujte na správnou péči o jejich povrch. Není to nic složitého. U kvalitních dřevěných oken s dobrou povrchovou úpravou postačí přetřít jejich očištěné a suché rámy houbičkou namočenou ve výrobcem doporučeném balzámu, který oživí lazuru a zacelí mikrotrhlinky po zimě.

U bílých plastových rámů je zase dobré použít krémový čistič, který je zbaví nečistot a zvýrazní bílou.

4. Rámy a žaluzie

Než se pustíte do mytí skel, věnujte péči rámům a hlavně žaluziím, pokud je máte. Právě zde se drží nejvíce prachu.

Na žaluzie se nebojte použít vysavač. Je to nejrychlejší způsob, jak je dokonale zbavit prachu a nečistot. Jen pozor na jeho výkon — zvolte ten nejnižší, abyste žaluzie nepoškodili. Rámy stačí otřít vlhkým hadříkem. Nikdy nepoužívejte práškové přípravky! Tím rámy jen poškrábete nebo poškodíte lak.

5. Okenní těsnění a kování

Součástí pravidelné údržby oken by měla být i kontrola a očištění těsnění, kování a odtokových kanálků v dolní části okenního rámu.

Čisté těsnění je vhodné čas od času ošetřit silikonovým olejem nebo glycerinem, vyzkoušet jeho pružnost a v případě poškození je třeba jej vyměnit. Těsnění se podílí na správné izolaci oken, proto ho udržujte v dobrém stavu.

Věděli jste, že okenní tabule může v horkých dnech i v zimě prasknout?

Jak na to

Stejně důkladnou péči věnujte i kování. Jednou za rok promažte všechny pohyblivé části silikonovým olejem nebo olejem na šicí stroje, trochu kápněte i do vyznačených míst po obvodu kování a promažte i všechny čepy a pohyblivé díly. Následně několikrát okno otevřete a zavřete. Olej se tak dostane tam, kam má.

Pokud někde okna drhnou, potřebují seřídit, což s návodem od výrobce zvládne i laik. Když při údržbě najdete závažnější poškození, obraťte se na dodavatele oken a domluvte si odborný servis.

Reklama

Související témata:
Mytí oken

Související články

Se střešními okny vznikne dokonalé podkroví

Půdní prostory skýtají netušený potenciál pro vytvoření útulného bydlení. Při řešení otázky, jak tento specifický prostor dostatečně prosvětlit, se nabízí více...

Stínění oken oceníte nejen v parném létě

Ne vždy jsou sluneční paprsky v interiéru vítaným hostem. Jejich svit komplikuje pohled do monitorů, v teplých měsících dokážou zvýšit teplotu v místnosti....

Nová okna? Volte moderní styl i materiály

Populární jsou okna, která opticky i reálně propojí interiér s okolím, vnášejí do bytů a domů prostor, vzdušnost a světlo. Střešní okna poskytují výhledy do...

Výběr článků

Načítám