Hlavní obsah

Se střešními okny vznikne dokonalé podkroví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půdní prostory skýtají netušený potenciál pro vytvoření útulného bydlení. Při řešení otázky, jak tento specifický prostor dostatečně prosvětlit, se nabízí více možností. Klasikou jsou střešní okna. Pro jaký typ se rozhodnete a co všechno musíte promyslet?

Foto: Velux

Střešní okna GLL s horním ovládáním z kategorie Standard Plus přinášejí nové benefity. Mají trojskla s lepší tepelnou izolací a zvýšenou tlumicí schopnost, takže k vám zvenčí dolehne méně hluku. Novinkou je samočisticí vrstva vnějšího skla.

Článek

Jak moc chcete prosvětlit interiér v podkroví? Záleží na tom, co preferujete, jestli jen několik oken, která vytvoří v místnosti patřičnou atmosféru, nebo chcete pokoj zalitý světlem. To rozhodne o velikosti oken.

Volit můžete více samostatných oken, nebo jejich zabudování do sestavy vedle sebe a nad sebou.

Někteří výrobci nabízejí i sestavy, kdy je v jednom rámu integrovaných více oken. Alternativou je rovněž velkoplošné ateliérové prosklení na míru.

Volba materiálu a prosklení

Nejčastěji používanými materiály pro výrobu střešních oken jsou dřevo a plast. Přičemž plast umí být i esteticky přívětivý.

„Stále častěji se objevuje plast v dekorech dřeva,“ říká Tomáš Banýr, produkt manažer pro střešní okna ve Stavebninách DEK. Např. Roto má v nabídce dekor zlatý dub, ořech, borovici.

Foto: Hornbach

Dřevěné střešní okno Aron FTS-V v kyvném provedení má energeticky úsporné dvojsklo a větrací klapku. Okenní klika v dolní části křídla umožňuje spárové větrání. Borovicové komponenty jsou vakuově impregnované a ošetřené ekologickým lakem. Cena od 4410 Kč

V úvahu připadá i odolnější varianta bezúdržbových oken, která v sobě kombinují dřevo a plast.

Tato okna mají speciálně tepelně upravené dřevěné jádro překryté souvislou polyuretanovou vrstvou. Ta nezachytává vlhkost, prach ani nečistoty. V nabídce je má např. Velux.

Stínění oken oceníte nejen v parném létě

Tipy a trendy

Také se musíte rozhodnout, zda k prosklení zvolíte izolační dvojsklo, nebo trojsklo. Dvojsklo bylo dlouho považováno za standard. „Dnes ale v zasklení převažuje trojsklo,“ doplňuje Tomáš Banýr.

Trojskla jsou energeticky úspornější. Ovšem i mezi nimi mohou být rozdíly: podle tloušťky jednotlivých skel a plynu mezi nimi. Např. Velux má v nabídce zasklení Nový Standard Plus, které díky dokonalejšímu trojsklu s tloušťkou jednotlivých tabulí 6-3-4 mm, meziskelnímu plynu (argon) i vylepšenému termoplastickému distančnímu rámečku SAG (TPS) zabraňuje vytváření tepelných mostů.

Možnosti otevírání a ovládání

Způsob otevírání charakterizuje tři typy střešních oken: kyvná, výklopně-kyvná a výsuvně-kyvná, která jsou kombinací předchozích dvou.

Nejvíce využívaná jsou střešní okna kyvná, která se otevírají podél středové osy. Výklopně-kyvná okna se celá otevírají vyklopením směrem ven a umožňují pak volný výhled z okna. Výhodou je, že tato okna nezasahují dovnitř do místnosti.

Foto: Stavebniny DEK

Výhodou oken Roto Q je jejich snadná montáž a nastavitelný pant, který umožňuje křídlo nastavit kdykoliv po montáži.

K dostání jsou také posuvná střešní okna (např. Solara), u nichž se prosklené plochy odsouvají buď nad střešní krytinu, nebo nad pevně prosklenou část okna. Mohou posloužit i jako balkonové dveře na střešní terasu.

A v sortimentu některých výrobců najdete i střešní balkony. Např. Velux má střešní balkon Cabrio, společnost Fakro balkónové okno Galéria.

Nová okna? Volte moderní styl i materiály

Tipy a trendy

Také promyslete, jaký způsob ovládání oken je právě pro vás ten pravý. Dávno už neplatí, že se střešní okna musejí otevírat ručně. Běžně se využívá ovládání elektrické (pevně umístěný vypínač, dálkové ovládání).

Tam, kde není dotažená elektřina, lze využít solární pohon. Tuto variantu ocení hlavně majitelé starších, manuálně ovládaných střešních oken.

Nabízí se i chytré řešení, tedy možnost ovládat střešní okna z mobilu či tabletu přes aplikaci, nebo zcela automaticky. Třeba chytrý systém Active with Netatmo automaticky sleduje kvalitu vnitřního prostředí a stará se o zdravý vzduch a příjemnou teplotu. Zároveň se každý den učí, jak to u vás doma chodí a čemu dáváte přednost.

Vikýř nabídne dostatek světla i místa

Existují ale i další řešení, jak podkroví prosvětlit. Mírně opomíjenou alternativou je klasický vikýř.

„Jednoznačnou výhodou vikýřových oken je, že umožňují lepší využití půdního prostoru,“ říká Milena Tomčíková, produktová manažerka značky Vekra.

Okna i žaluzie myjeme efektivně

Jak na to

„Šikmý sklon střechy totiž často komplikuje návrh dispozice podkrovního interiéru. A právě vikýř může být vhodným řešením, jak tento prostor efektivně využít.“ U starších domů často bývá vikýř již vybudovaný a postačí jen vyměnit původní okna za nová.

Kombinace se světlovody

Tam, kam se střešní okna nehodí, lze použít světlovody. Ty sbírají denní světlo na střeše nebo na fasádě, terase, na chodníku či zelené střeše a vedou jej do interiéru speciálním vysoce reflexním tubusem.

„Stěny tubusu tvoří výkonná zrcadla s maximální odrazivostí. Tubus vyúsťuje na stropě nebo stěně místnosti. Má skleněný rozptylovač světla, tzv. difuzér, který světlo rovnoměrně rozptyluje do prostoru tak, aby jeho intenzita nikoho neoslňovala,“ vysvětluje Jakub Brandalík ze společnosti Lightway.

Díky tomu proudí do interiéru nepozměněné světlo s minimálními ztrátami a maximální intenzitou.

Anketa

Láká vás myšlenka bydlení v podkroví?
Ano, máme to v plánu.
40,8 %
Líbilo by se mi to.
23,1 %
O tom jsem neuvažoval/a.
2,7 %
Nijak zvlášť mě to neláká.
15 %
Kdepak, to bych vůbec nechtěl/a.
18,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 147 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Prosvětlete podkroví podle své fantazie

Jak přivedeme denní světlo do obytného prostoru pod střechou? Běžná jsou střešní okna. Komfort bydlení zvýší typ, z něhož lehce vznikne balkon. Do hry zapojíme...

Výběr článků

Načítám